5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Ata Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27
Dünya Küresel Açlık Raporu” açıklandı. Raporda, “Açlıkla mücadeleye rağmen durum kötü.” deniyor. Rapora göre, dört çocuktan biri yetersiz besleniyor ve saatte üç yüz çocuk açlıktan ölüyor. Özellikle Afrika’daki bazı ülkelerde durumun daha da kötüleştiği belirtiliyor. Sadece rakam olarak algılanabilir ancak bu istatistikler gerçek. İngiliz Save The Children (Seyv Dı Çıldırın) (Çocukları Kurtarın) adlı insani yardım kuruluşunun hazırladığı “2011 Dünya Açlık Endeksi” raporunda da çarpıcı tespitler var. Rapor, dünyada açlığa karşı mücadele edilmesine rağmen, çocuklarda kronik yetersiz beslenmenin hâlâ büyük ölçüde görmezden gelindiğini gösteriyor. Gelecek on beş yılda yaklaşık yarım milyar çocuk açlık yüzünden, kalıcı hasar riskiyle karşı karşıya. Rapor, çocukların yetersiz ve yanlış beslenme oranlarına da dikkat çekiyor. Rapora göre iki yaşından sonra bunun etkilerini geri çevirmek neredeyse imkânsız. Son yirmi yılda küresel açlık endeksinde düşüş olsa da özellikle Afrika’daki bazı ülkelerde çocukların beslenme durumu 1990’lara göre daha kötü.
Açlık sorunu ile etkili bir mücadele için neler yapılabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız?
- Cevap:
Açlık sorununun çözümü de, öteki tüm sorunlarda olduğu gibi, nedenlerin ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Sorunun nedenleri arasında küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ve kuraklık gibi mücadele etmesi kolay olmayan, tek tek ülkelerin gücünü aşan, uluslararası kolektif çabalar gerektiren sorunlar olduğu kadar; kabile savaşları, iç çatışmalar, ülkeler arası savaşlar, kaynak israfı, silahlanma yarışı, içe kapanma ve korumacılık politikaları gibi nispeten daha kolay çözümlenebilir meseleler de bulunmaktadır.
Belirli bölgelerde kuraklığa sebep olduğu için tarımsal üretimde düşüşlere yol açan küresel ısınma sorunuyla mücadele bağlamında, uluslararası iş birliği şart olup, Kyoto Protokolü dahil, sera etkisi yaratan gazların salınımını sınırlayan tedbirler titizlikle uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra, ülke içi ve ülkeler arası savaşları en aza indirecek barışçı, özgürlükçü, hoşgörülü, dışa açılmacı, serbest ticaretçi ve komşularıyla iyi geçinmeyi ve uluslararası iş birliğini öğütleyen siyasi, iktisadi, dinî, ahlaki, kültürel değerler ve öğretiler üzerinde ısrarla durulmalı, yeni nesiller daha barışçı bir dünya idealine dayalı yeni bir zihniyetle yetiştirilmelidir.
5. Sınıf Ata Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.