Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları

5. Sınıf Meb Yayınları Üretim Serüveni

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Üretim, Dağıtım ve Tüketim Sayfa 126, 127, 128, 129, 130 Üretim Serüveni Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Üretim Serüveni

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı

Kullandığınız bir ürün size ulaşıncaya kadar hangi aşamalardan geçmiş olabilir? Söyleyiniz. 

  • Cevap: Kullandığımız bir ürün bize ulaşıncaya kadar birçok aşamadan geçer. Önce hammaddenin ilk üretimi yapılır. Sonra birçok ürün yarı işlenmiş hale gelir. Ondan sonra ise son şeklini alır. Mesela soframızdaki ekmek önce buğday olarak çiftçiler tarafından üretilir. Sonra un fabrikalarında buğday una dönüşür. Ardından fırınlarda ekmek halini alarak, bakkal ve marketlerde satılarak  sofralarımıza ulaşır.

Aşağıda süt ve işlenmiş hali olan peynir örnek olarak verilmiştir. Siz de ürünlerin işlenmemiş ve işlenmiş haline örnekler veriniz.

  • Cevap:

İşlenmemiş Ürün:  Süt → İşlenmiş Ürün: Peynir

İşlenmemiş Ürün:  Buğday → İşlenmiş Ürün: Makarna

İşlenmemiş Ürün:  Ağaç → İşlenmiş Ürün: Mobilya

İşlenmemiş Ürün:  Kum → İşlenmiş Ürün: Cam

İşlenmemiş Ürün: Domates → İşlenmiş Ürün: Salça

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı

BUĞDAY TANESİNİN YOLCULUĞU

Ben bir buğday tanesiyim. Anadolu’nun bir köyünde güz rüzgarları eserken ekildim toprağa. Üzerimden geçen karakışa rağmen sessizce bekledim. Bahar gelince bir başağın üzerinde çoğaldım serpildim. Yaz boyu güneş ısıttı bedenimi. Olgunlaşıp sararınca çiftçi hasat etti, harman etti beni. Doldurdu bir çuvala, yüklendik kamyonlara. İlk durağım değirmenler…

Öğütüldüm un haline getirildim. Tekrar dolduruldum çuvala bu kez yolculuğum fırınlara… Fırıncı beni suyla yoğurdu hamur yaptı. Sıcacık fırında pişip ekmek oldum şimdi de. Yolculuğum bitmemiş meğer, sabahın erken saatlerinde düştüm yine yollara. Son durağım mahalledeki bakkal. Eğer sabah kahvaltısında sofrandaysam uzun bir yolculuktan sonra ulaşmışım demektir sana.

Metinde anlatıldığı gibi ekmek soframıza gelene kadar pek çok aşamadan geçer. Yandaki görselleri inceleyerek ekmeğin üretim dağıtım tüketim aşamalarını söyleyiniz.

  • Cevap: Önce bir buğday tanesi ekilir toprağa. Sonra sulanır. Ardından başak halini alınca biçerdöverlerle toplanır. Ardından çuvallara doldurulur. Değirmenlerde un haline getirilir. Ardından fırınlarda hamur haline getirilirim. En sonunda da hamur olarak pişirilir sofralara ekmek olarak gelirim.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı

Günlük hayatımızda kullandığımız kağıdın ağaçlardan elde edildiğini biliyorsunuz. Peki kocaman ağaçlardan nasıl kağıt yapıldığını biliyor musunuz?

  • Cevap: Ağaçların tomrukları kesilerek, kabukları soyulur. Soyma işlemi gerçekleştikten sonra, elde edilen kütükler küçük parçalara bölünür. Doygunluk ve hamur elde edebilmek için ufalanan ağaç parçaları içine su ilave edilerek kâğıt yapımı için ilk adım atılır. Sonraki adımda, karıştırıcıda hamur haline getirilip içerisine selüloz tabakaları konulur. Ardından, selüloz suda eritilip, kâğıt hamuru işlenirken içine mürekkep eklenir. Kâğıt hamuru 15 dakika kadar karıştırıldıktan sonra, borularla beraber kâğıt makinesine gönderilerek işlenmeye hazır hale gelir. Basınç ve vakum yardımıyla kâğıttaki basıncın yarıya düşmesi sağlanarak sıcak silindirlerden geçirilen hamur kâğıt şeklini alır. Böylelikle de kâğıt yapımı tamamlanır

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı

Aşağıda verilen ürünlerden birini seçip üretim, dağıtım, tüketim aşamalarını araştırarak şemasını çiziniz. Gerekirse yeni kutucuklar çiziniz.

  • Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 126, 127, 128, 129, 130 Cevabı Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
unlike
1
happy
1
love
1
confused
1
angry
0
clap
0
sad