Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

Tamburi Cemil Bey Enstrümanları Anlatıyor Metni Etkinlik Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Millî Kültür Sayfa 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 Tamburi Cemil Bey Enstrümanları Anlatıyor Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

Tamburi Cemil Bey Enstrümanları Anlatıyor Metni Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 146 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hangi enstrümanı çalmak isterdiniz? Neden?

  • Cevap: Gitar çalmak isterdim. Gitarla çalınan şarkıları çok seviyorum çünkü.

2. “Müzik ruhun gıdasıdır.” sözünden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Müziğin insanın ruhunu doyurduğu müziksiz ruhun eksik kalacağını müzik sayesinde insanların huzur bulup dinlendiklerini anlıyorum.

3. Tamburi Cemil Bey hakkında yaptığınız araştırmanın sonuçlarını paylaşınız.

  • Cevap: Tanburi Cemil Bey, Türk tanbur, yaylı tanbur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustası. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları vardır. Yaylı tanburu icat etmiştir

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 149 Cevabı

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri anlamları ile eşleştiriniz.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Bağlama ne ile çalınır? Metin üzerindeki boşluklara yazınız.

2. Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak kullanılan Karadeniz kemençesinin hangi enstrüman türleriyle akrabalığı vardır?

  • Cevap: Kabak kemane, Tanbur

3. Ney üfleyen sanatkâra ne denir? Metin üzerindeki boşluklara yazınız.

  • Cevap: Neyzen

4. Üflemeli enstrümanlara da saz denilmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Çünkü enstrümanların diğer adı da sazdır.

5. Siz olsaydınız metinde, hangi enstrümanı tanıtırdınız? Neden?

  • Cevap: Kemanı tanıtırdım. Çünkü sesi çok iyi bir enstrümandır.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 150 Cevabı

3. ETKİNLİK

Metinde geçen terim anlamlı sözcüklerden bazıları soldan sağa ve yukarıdan aşağıya olmak üzere bulmacada verilmiştir. Sözcükleri örnekteki gibi bularak işaretleyiniz.

  • Cevap:

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerde bulunan enstrümanlar nelerdir? Enstrümanların isimlerini bularak örnekteki gibi ilgili gruplara yazınız.

  • Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 151 Cevabı

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki karikatürden hareketle bir slogan yazınız.

  • Cevap: MÜZİK HAYATTAKİ EN BÜYÜK TUTKUDUR.

b) Yandaki bölüme seçtiğiniz bir enstrümanla ilgili karikatür çiziniz. Karikatürünüzün mesajını içeren bir slogan yazınız.

6. ETKİNLİK

Sevdiğiniz bir enstrümanı tanıtmak amacıyla hazırlamış olduğunuz sunumunuzu yapınız.

  • Cevap:

Sevdiğiniz bir enstrümanı tanıtmak üzere konuşma planlayınız. Konuşmanızı görsellerle destekleyiniz ve sunum öncesi prova yapınız.

Sevdiğiniz bir enstrümanı tanıtmak amacıyla hazırlamış olduğunuz sunumunuzu yapınız.

Gitar, parmakla veya pena ile çalınan, esasen sekiz şekline benzeyen, yan kısımları oval, sap üzerinde ses perdeleri olan, telli bir çalgı türü. Gitarlar genelde altı tellidir ve farklı çeşitlerdeki ağaç türlerinden yapılabilirler. Gitar neredeyse her türlü müzik türünde kullanılan bir müzik aletidir.

Klasik gitar

Klasik gitar, tüm gitar türlerinin atası olarak tanımlanabilir. Gitarın gövdesinin ortasında ses deliği denilen yuvarlak bir boşluk bulunur. Gitarın telleri titreştiğinde gövdenin içinde bulunan hava titreşir ve tek çıkış noktası olan bu yuvarlak boşluktan dışarı ses olarak geri çıkar. Klasik gitarda; kalın 3 tel, ipek üzerine sarılmış çelik, ince 3 tel ise naylondur. Genellikle parmak ile çalınır. Klasik gitarda sağ elin görevi daha fazladır. Sağ eli kullanarak gitarda çok farklı ritim ve harmonikler oluşturulabilir. Genelde klasik ve flamenko tarzı müziklerde kullanılır.

Akustik gitar

Görünüş itibarıyla klasik gitarı andıran akustik gitarın gövdesi, klasik gitardan biraz daha şişman ve basıktır. Daha dar bir sapa ve çelikten yapılmış tellere sahip olması, akustik gitarın klasik gitarla arasındaki en büyük farktır. Tellerin çelikten olması, akustik gitarın klasik gitardan daha basınçlı gergin bir sapa sahip olmasını ve sesinin klasik gitardan daha sert ve temiz çıkmasını sağlar. Genellikle akustik gitarların en kalın 4 teli sarımlı çelik, diğer 2 teli ise sarımsız çeliktir. Akustik gitarlar genellikle penayla çalınır. Rock, Blues, ve Caz müzik türlerinde çok kullanılan bir gitar türüdür.

Elektro Gitar

Elektro gitar çok basit bir tanımla tellerin titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektrik akımına çeviren ve bir amfi yardımıyla akımı yüksek seviyede sese dönüştürebilen gitar türüdür. Diğer gitarlarla elektro gitarların kısımları aynıdır. Ek olarak elektro gitar için birkaç bölüm daha eklenebilir. Bunlar: Tremolo kolu, manyetikler, ses ve ton ayarı, switch…

Bas Gitar

Çalışma prensibi elektro gitara benzer. Fakat sesi normal gitarlardan 1 oktav kalındır. Portede bas gitar için Fa anahtarı kullanılır. Değişik çeşitlerde bas gitarlarda bulunmaktadır: Genelde 4 telli, 12 telli, 6 telli, 7 telli, 5 telli, perdesiz, kafasız

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 152 Cevabı

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşluklara, davul ve zurna hakkında bilgilendirici bir yazı yazınız.

Davul hakkında bilgilendirici yazı

Zurna hakkında bilgilendirici yazı

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Dede Korkut kimdir? Araştırınız.

  • Cevap: Dede Korkut (Korkut Ata), Oğuz Türklerinin eski destanlarında yüceltip kutsallaştırılmış; bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen, kabile teşkilatını koruyan yarı-efsanevi bir bilgedir ve Türkler’in en eski destanı olan Dede Korkut Kitabı’ndaki hikayelerin anlatıcısı ozandır.

2. En az bir Dede Korkut hikâyesini okuyup derse hazırlıklı geliniz.

  • Cevap: Bir tane Dede Korkut hikayesi okuyup derse hazırlıklı gelmelisiniz.

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Millî Kültür Sayfa 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 Tamburi Cemil Bey Enstrümanları Anlatıyor Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry