Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları

5. Sınıf Meb Yayınları Olaylar ve Sonuçları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Birey ve Toplum Sayfa 14, 15, 16, 17, 18 Olaylar ve Sonuçları Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Olaylar ve Sonuçları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyarak yanındaki soruları cevaplayınız. 

Arizona’daki Kaibab adı verilen bir ceylan türü: ”Bir zamanlar dengeli bir yaşam içinde iken oradaki halk bu ceylanları kurtlar ve sırtlanlardan koruyalım diyerek, çevredeki kurt ve sırtlanların tümünü öldürmüşler. Düşmanları ölen ceylanlar büyük bir hızla çoğalmaya başlamış ve sayıları o kadar artmış ki kendilerine o çevrede yiyecek yetmemeye başlamış. Yiyecek yokluğundan büyük sayılarda ölümler gerçekleşmiş. Tek tek kurt ve sırtlanların öldüreceği ceylandan çok daha fazlası, açlıktan sürüler halinde ölmüş. Ayrıca o çevredeki bitki örtüsü aç ceylanların her şeye saldırmasından büyük zarar görmüş.” Doğan Cüceloğlu, içimizdeki Biz, s.56

1. Kurt ve sırtlanlar öldürüldükten sonra çevrede hangi değişiklikler olmuştur?

  • Cevap: Kurt ve sırtlanlar öldürüldüğü için ceylanların sayısı artmıştır. Bu artış sonucunda doğal bitki örtüsü zarar görmüş sırtlan ve kurtların öldürdüğünden daha fazla ceylan açlıktan ölmüştür.

2. Doğaya müdahalenin sonuçları neler olmuştur? Yazınız.

  • Cevap: Doğaya müdahale edilirse doğanın dengesi bozulur. Doğanın kendi dengesi vardır. Bu yazıda da görüleceği üzere doğanın kendi dengesine müdahale eden insan kurt ve sırtlanları öldürerek ceylanların hızla çoğalmalarına ve de besin azlığından açlıktan ölmelerine neden olmuştur. Yine bitki örtüsü büyük zarar görmüştür.

1. Oradaki halkın yerinde olsaydınız bu ceylanları korumak için nasıl bir çözüm bulurdunuz?

  • Cevap: Oradaki halkın yerinde olsam öncelikle ceylanların daha güvenli bir ortamda beslenmelerini ve yaşamalarını sağlardım. Kurt ve sırtlanları öldürmek yerine onların sayısını belirli bir miktarda tutma yoluna giderdim. Böylece doğanın dengesini korumuş olurdum.

2. Bulduğunuz çözümün ne gibi sonuçları olabileceğini tahmin ediniz.

  • Cevap: Bu çözüm sayesinde ceylanlar aç kalmamış olacak. Kurt ve sırtlanlar öldürülmemiş olacak. Doğanın dengesi korunarak bitki örtüsü zarar görmeyecektir.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı

Aşağıdaki resimlerde yukarıda anlatılan değişimlerden hangilerini görüyorsunuz? Sıra Sizde Siz de meydana gelen değişimlerden birini aşağıdaki alana çiziniz.

  • Cevap:  Bu resimlerde şu değişimleri görüyorum.Üniversite açılmış, tramway gelmiş, büyük bir kütüphane açılmış, caddeler kalabalıklaşmış, yemek yeme mekanları artmış. Bu değişimler ile ilgili resmi kendi çevrenizi düşünerek çiziniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı

Aşağıdaki haberi okuyarak ilgili çalışmaları yapınız.

Ümmiye Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu. Kendisinin yazıp yönettiği ve köyde yaşayan kadınların sahnelediği tiyatro oyunlarıyla gerek bölge halkından gerekse sanat dünyasından olumlu tepkiler aldı. “Ben tiyatroya, tiyatronun ne olduğunu bilmeden başladım. Tarsus’tan gelen öğrenciler okulda gösteri yapmışti. Ben bundan çok etkilendim. Kadınların sesini duyurabilmek, dertlerini, sıkıntilarını anlatabilmek için farklı karakterlerle tiyatro yapalım istedim. Mersin Arslanköy’de ev kadınlarından bir tiyatro grubu kurdum. Provalarımızı çalışırken, bağda, bahçede yaptık. Topluluk belgesele konu olurken çeşitli ödüllerin de sahibi oldu. Yaptıkları film Ümmiye Koçak’a New York (Niv York) Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı.

  • Cevap: Cevap için aşağıdaki sorulara bakınız.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı

A. Arslanköy Kadınlar Tiyatro topluluğu ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

Kuruluş sebepleri neler?

  • Cevap:  Ümmüye Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için kurmuştur.

Arslanköy’deki yaşam nasıl etkilenmiş olabilir?

  • Cevap: Köyde yaşayan kadınların sesi duyurulmuş, dert ve sıkıntıları anlatılmıştır. Provalarını çalışırken, bağda, bahçede hep beraber çalışmışlardır. Köyü ve kadınlarını bütün dünya tanımıştır.

Sonuçları nelerdir?

  • Cevap:  Bütün dünya kendilerini tanımıştır. Kadınlar sorunlarını anlatabilmişlerdir.

Üyeleri Kimler?

  • Cevap: Köyde yaşayan kadınlar.

B. Yaşadığınız yerde fark ettiğiniz bir gelişmeyi yazınız.

Bundan kimler etkilendi?

  • Cevap: Sosyal tesisler ve kültür merkezi açıldı.

Sizin yaşamınızda hangi değişimlere sebep oldu?

  • Cevap: Bu açılan tesiste yapılan tiyatro gösterimlerine, konserlere panellere katılma şansım oldu. En son bu yaz güzel bir konser vardı. Ona gitme şansını buldum.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14, 15, 16, 17, 18 Cevabı Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike