5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları SDR Dikey Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77
Etkinlik Nasıl Yapılacak?
• Sınıf mevcuduna ve malzeme durumuna göre gruplar oluşturalım. Aşağıdaki dört farklı deneyi sırasıyla yapalım.
• Beherglası buzla dolduralım. Buz dolu beherglası, ispirto ocağı ile buzun tamamı eriyinceye kadar ısıtalım.
• Bir miktar buzu elimize alarak buzun tamamı su oluncaya kadar elimizde tutalım. Ne hissettiğimize dikkat edelim.
• 100 mL kadar suyu beherglas içinde ısıtalım. Beherglasın içindeki su kaynayıncaya kadar ısıtmaya devam edelim. Suyun kaynadığı andaki sıcaklığını ölçelim.
• Elimize kolonya dökerek bir süre bekleyelim. Kolonya buharlaşırken ne hissettiğimize dikkat edelim.
Sonuçları Değerlendirelim
1. Beherglastaki buzun erimesini sağlayan nedir? Aynı şekilde, elimizdeki buzun erimesini sağlayan sebep nedir?
- Cevap: Buzun erimesini sağlayan etken buzun ısı almasıdır. Aynı nedenle de elimizdeki buz erir. Beherglastaki buzu ısıtan kaynak bir ocakken, elimizdeki buzu eriten şey ise vücut ısımızdır. Bilindiği üzere su 0 santigrat derece altında donduğu için bunun üzerindeki sıcaklıklar buzun eriyip sıvı hale geçmesine neden olur.
2. Beherglastaki suyun buharlaşmasını sağlayan nedir? Aynı şekilde, elimize döktüğümüz kolonyanın buharlaşmasının sebebi nedir?
- Cevap: Beherglastaki suyun buharlaşmasının nedeni suyun ısı almasıdır. Elimize döktüğümüz kolonyada elimizden ısı aldığı için buharlaşır. 0 santigrat derecenin üzerindeki tüm sıcaklıklarda buharlaşma olayı gerçekleşir.
3. Erime ve buharlaşma olaylarında elimizde ne hissettik? Bu hissin oluşmasının sebebi nedir?
- Cevap: Erime ve buharlaşma olaylarında elimizde soğuma hissettik. Bunun nedeni oluşan sıcaklık farkıdır.
4. Su kaç °C’ta kaynamaya başladı?
- Cevap: 100 °C’ta kaynamaya başladı.
Maddelerin bulundukları hâlden başka bir hâle geçişine hâl değişimi denir. Maddenin üç hâli vardır. Bu hâller arasındaki geçişleri, aşağıda verilen şemadaki gibi isimlendirebiliriz. Bir maddenin katı hâlden sıvı hâle geçişine erime, sıvı hâlden gaz hâle geçişine buharlaşma, gaz hâlden sıvı hâle geçişine yoğuşma, sıvı hâlden katı hâle geçişine de donma denir.
5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.