Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı SDR Dikey Sayfa 46-47-48-49-50-51 Cevapları

[giris]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 46-47-48-49-50-51 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 46[/syf]

Çiçeksiz bitkiler ise çiçeği olmayan bitkilerdir. Bu bitkiler, çiçekli bitkilerden farklı bir üreme sistemine sahiptir. Kök, gövde ve yaprak bazı türlerinde bulunurken büyük bir bölümünde bu yapılar çok gelişmemiştir. Eğrelti otları, atkuyruğu, kibrit otu ve kara yosunu çiçeksiz bitkilere örnek verilebilir.

FEN, MÜHENDİSLİK VE GİRİŞİMCİLİK UYGULAMALARI

Öğretmen rehberliğinde sınıf arkadaşlarınız ile iş bölümü yaparak çevrenizde bulunan çiçekli ve çiçeksiz bitkilerin fotoğraflarını çekiniz. Çekilen fotoğrafları sınıflandırınız. Ortaya çıkan sınıflandırma tablolarından oluşan bir görsel sergisi düzenleyiniz. Çalışmalarınızı yıl sonunda düzenleyeceğiniz Bilim Şenliği’nde sergileyiniz. Projenin Değerlendirilmesi: Yapılan çalışmalar öğretmenin vereceği ya da kitap sonunda yer alan proje değerlendirme ölçeği ile değerlendirilir.

4. HAYVANLAR

Hayvanlar da bitkiler gibi çeşitli gruplara ayrılarak incelenmektedir. Hayvanlar; omurgalılar ve omurgasızlar şeklinde ikiye ayrılır. Omurgalıları da kendi içerisinde beş grupta inceleyebiliriz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 
[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 47[/syf]

Omurgalı Hayvanlar

Canlıların vücut yapılarında bazı ortak özellikler bulunur. İskelet de bu yapılardan biridir. Kemik ve kıkırdak gibi sert yapılardan oluşan bir iskelete sahip canlılara omurgalı hayvanlar denir. Omurgalı hayvanların gruplarını ayrı ayrı inceleyerek bunlara örnek verelim.

a. Memeliler
Bu canlılar, yavrularını sütle besler, doğurarak çoğalır. Karada ve suda yaşayan memeliler olduğu gibi, yarasa gibi uçan memeliler de vardır. Memeli hayvanlara kedi, köpek, ayı, yunus, balina, kirpi, köstebek, zürafa, at ve inek örnek verilebilir.

b. Kuşlar
Bu gruptaki canlıların vücutları tüylerle kaplıdır. Kuşlar, yumurta ile çoğalır. Bu hayvanlara serçe, papağan, güvercin, tavuk, ördek, kartal, deve kuşu, penguen ve flamingo örnek verilebilir.

Bunu biliyor musunuz?

Denizlerde balıklar gibi yüzen balina, yunus ve foklar, akciğerleri ile soluk alıp veren, doğurarak çoğalan memeli hayvanlardır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 
[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 48[/syf]

c. Balıklar
Bu canlı grubu, tatlı ve tuzlu sularda yaşar. Yumurta ile çoğalır. Yüzgeçleri ile hareket eder. Balıkların vücutları genelde koruyucu pullarla kaplıdır. Solungaç solunumu yapan bu hayvanlara hamsi, alabalık, çupra, köpek balığı, japon balığı örnek verilebilir.

ç. Sürüngenler
Bu canlıların suda veya karada yaşayan türleri bulunabilir. Yumurta ile çoğalır. Vücutlarının dış kısmı pullarla kaplıdır. Ayakları olmayıp sürünerek hareket edenlerin yanı sıra ayakları bulunan sürüngenler de vardır. Bu hayvanlara timsah, yılan, kaplumbağa, kertenkele, bukalemun örnek verilebilir.

d. Kurbağalar
Bu canlılar, yumurta ile çoğalır. Kurbağalar, yaşamlarının ilk dönemlerinde iribaş adında suda yaşayan kuyruklu bir canlı iken daha sonraları kuyruğun kaybolmasıyla ergin bir kurbağaya dönüşür. Kurbağaların yumurtadan çıktıktan sonra ergin bir kurbağa oluncaya kadar geçirdikleri bu sürece başkalaşım adı verilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 
[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 49[/syf]

Kurbağaların vücutları nemli yapıda olup ayakları perdelidir. Bazı kurbağa türlerinin zehirli olduğu bilinmektedir.

Omurgasız Hayvanlar

Genelde vücutlarının dış kısmı sert bir kabukla çevrili olan hayvanlara omurgasız hayvanlar denir. Bazı omurgasız hayvanların vücutlarında sert kabuk bulunmamaktadır. Karada yaşayan omurgasız hayvanlara kelebek, uğur böceği, solucan, arı, karınca, salyangoz, sinek; suda yaşayan omurgasız hayvanlara da denizanası, mercan, ahtapot, denizyıldızı örnek verilebilir.


Sınıf Etkinliği

Sınıf arkadaşlarınızla birlikte çeşitli hayvan görsellerinden oluşan ve bu hayvanların bulunduğu gruplarla ilgili bilgilerin yer aldığı bir görsel sergisi oluşturunuz. Çalışmalarınızı yıl sonunda düzenleyeceğiniz Bilim Şenliği’nde sergileyiniz.

  • Cevap:

[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 50[/syf]

Şimdi, öğrendiklerimizi pekiştirmek amacıyla aşağıdaki etkinliği yapalım.

CANLILARI SINIFLANDIRIYORUM

Etkinlik Öncesi Hazırlık

Gazete, dergi veya Genel Ağ gibi kaynaklardan bitki, hayvan, mikroskobik canlı ve mantarlar ile ilgili fotoğraflar toplayınız.

Hangi Malzemeler Gerekli?

• Çeşitli canlı fotoğrafları
• Makas
• Yapıştırıcı
• Fon kartonu
• Kalem

Etkinlik Nasıl Yapılacak?

• Sınıf mevcuduna ve malzeme durumuna göre gruplar oluşturalım.
• Daha önceden bulduğumuz canlı fotoğraflarını düzgün şekilde keselim.
• Aşağıda yer alan şemayı, kartonun tamamını kaplayacak şekilde kartonun başlık kısmına çizelim.
• Kestiğimiz fotoğrafları uygun şekilde şemaya yapıştıralım. Sonuçları Değerlendirelim

Şemada gösterdiğiniz canlı gruplarının ortak özelliklerini söyleyiniz.

  • Cevap: Hücresel yapıya sahip olmaları.
[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 51[/syf]

1. Aşağıda verilen soruların cevaplarını görsel numaralarını kullanarak yanındaki boşluğa yazınız.

a. Hangi canlılar omurgalı hayvanlara örnek verilebilir? 

  • Cevap: Koyun, köpek balığı,  palyaço balığı, martı, köpek balığı.

b. Hangi canlılar omurgasız hayvanlara örnek verilebilir? 

  • Cevap: Salyangoz, arı, karınca, deniz kestanesi.

c. Hangi canlılar memeliler grubundaki canlılara örnek verilebilir? 

  • Cevap: Koyun, yarasa, balina,.

ç. Hangi canlılar karada yaşayan canlılardır? 

  • Cevap: Koyun, salyangoz, kurbağa, yarasa, martı, arı, karınca.

d. Hangi canlılar hem karada hem de suda yaşar?

  • Cevap: Su kaplumbağası, kurbağa.

2. Günlük yaşamda karşılaştığımız çiçekli ve çiçeksiz bitkilere örnekler veriniz.

  • Cevap:

Çiçekli bitkiler: Elma, armut, portakal, kiraz, erik, gül, papatya.
Çiçeksiz bitkiler: Su yosunu, kara yosunu, ciğer otları, at kuyrukları, kibrit otları, eğreltiler.

3. Günlük yaşamda karşılaştığımız mikroskobik canlılara ve mantarlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Çevremizde çıplak gözle göremediğimiz çok sayıda canlı yaşar. Çok küçük olan bu canlıları ancak mikroskop yardımı ile görebiliriz. Bu nedenle bu canlılara mikroskobik canlılar denir. Mikroskobik canlılara bakteri, amip, öglena ve paramesyum örnek verilebilir. Ormanlarda, ağaç gövdelerinde, ağaç kütüklerinde, çürümüş yaprakların arasında ve bahçelerde görünüş açısından bitkilere benzeyen mantar adı verilen canlılara rastlayabiliriz. Küf mantarları, üzerinde bulunduğu besinlerin çürümesine neden olur. Evimizde açıkta kalan meyve ya da sebzelerin üzerinde mavi, yeşil renkte olurlar.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı SDR Dikey Yayınları Sayfa 46-47-48-49-50-51 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry