5. Sınıf Berkay Yayınları Öğrenci Çalışma Kitabı Atatürkçülük El Kitabı
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Berkay Yayınları 2. Ünite Adım Adım Türkiye Sayfa 35 Atatürkçülük El Kitabı Etkinlik Soruları ve Cevapları
Atatürkçülük El Kitabı
Atatürk ilkeleri; cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik, inkılapçılık olmak üzere altı ilkeden oluşur. Aşağıdaki kutularda bu ilkelerin açıklamaları verilmiştir. Bu açıklamaların Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilgili olduğunu kutulardaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap Milliyetçilik
Türk milletinin bir ferdi olmayı benimsemeyi, milleti oluşturan unsurlara değer vermeyi ifade eder. Bu ilkeyle insanlar mensup olduğu Türk milletine bağlılık duyar. Bu ilkeyi benimsemiş vatandaşlar Türk milleti için fedakârca çalışır ve kendi milletiyle gurur duyar.
Cevap Devletçilik
Ülkenin kalkınması, ilerlemesi ve gelişmiş ülkeler seviyesine çıkması için devletin ekonomide doğrudan faaliyetlerde bulunmasıdır. Türkiye’nin özel koşullarından doğmuş bu ilkeyle devlet iktisadi alanda daha fazla yer alır. Bunun yanında devlet özel teşebbüsü de destekler.
Cevap Laiklik
Din ile devlet işlerinin ayrılması anlamına gelen bu ilkeyle kamusal hayatta din kuralları yerine hukuk kuralları esas alınır. Bu ilkeyle vatandaşların din ve vicdan hürriyetleri teminat altındadır. Devlet, vatandaşların dinî inançlarını serbestçe yaşamaları için gerekli önlemleri alır.
Cevap İnkılapçılık
Türkiye’nin ilerlemesini, gelişmesini esas alan bu ilke, diğer ilkeleri de içine alan genel bir ilke olarak kabul edilir. Ekonomide, sağlıkta, eğitimde, kültürde, sanatta, sporda yenilikleri benimsemedi ve yeniliklere açık olmayı ifade eder.
Cevap Halkçılık
Türk milletine mensup bütün vatandaşları eşit gören, vatandaşlar arasında herhangi bir ayrım gözetmeyen ve bu anlayışa göre devlet yönetimini şekillendiren ilkedir. Bu ilkeye göre vatandaşlar kadın-erkek, köylü-kentli, işçi-memur-çiftçi gibi herhangi bir ayrıma tabi tutulamaz; herkes eşittir.
Cevap Cumhuriyetçilik
Halkın, yöneticilerini yine kendisinin seçmesidir. Bu ilkeyle millî egemenlik sağlanmış ve egemenlik millete verilmiştir. Saltanatın kaldırılması, kadınlara seçme-seçilme hakkının tanınması bu ilke doğrultusunda yapılan inkılaplardır.