Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Ada Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Ada Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Mikroskobik Canlılar Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Ada Yayıncılık 2. Ünite Canlıların Dünyası Sayfa 35, 36, 37, 38, 39 Mikroskobik Canlılar Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Ada Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Mikroskobik Canlılar Cevapları

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı

Yandaki görseli inceleyiniz. Bu aracı tanıyor musunuz?

  • Cevap: Evet tanıyorum. Gözle görülemeyen mikroskobik canlıları ve çok çok küçük nesneleri gözlemlemek ve incelemek için kullanılmaktadır.

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı

Kullanacaklarımız: kavanoz, meyve kabuğu, kuru yaprak, saman, toprak, durgun su, mikroskop, damlalık, lam, lamel.
İzlenecek Yol; Etkinliği yaparken hijyen kurallarına dikkat ediniz. Elinize eldiven takınız. Etkinlikten sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayınız. Daha önce hazırlanan kavanozdaki sudan bir damla alarak öğretmeninizle preparat hazırlayınız. Hazırladığınız bu örneği mikroskopta inceleyiniz. Mikroskopta gördüklerinizin resmini defterinize çiziniz.
Soruları Cevaplayalım
Mikroskopta gördükleriniz canlı mıdır?
Bu varlıkları çıplak gözle görememenizin nedenini söyleyebilir misiniz?
Bu varlıkların sizce zararları olabilir mi? Neden?

Etkinliği yaparken hijyen kurallarına dikkat etmenizin önemini nasıl açıklarsınız? Buna dikkat etmeseydiniz hangi durumlarla karşı karşıya kalırdınız? Davranışlarınızı kontrol etmenizin ve sorumluluğu almanızın sağlayacağı faydalar neler olabilir?

  • Cevap: Eğer gerekli güvenlik tedbirlerini almazsak bu bizim mikrop kapmamıza ve ölümcül olabilecek hastalıklara kapılmamıza neden olacaktır. Oysa hijyen kurallarına dikkat edersek bu tehlikeleri ortadan kaldırmış oluruz.

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38 Cevabı

Peki bakteri siz yoğurdu sevdiğiniz için mi  sütü yoğurda dönüştürüyor ?

  • Cevap: Hayır çünkü bakteriler aynı zamanda kendi yaşamlarını da devam ettirmek zorundadırlar. Yoğurttaki bakteriler, sütü değiştirerek yoğurda dönüştürür. Bu sırada açığa çıkan maddeler, yoğurdun kendine özgü tat ve kokusunu verir.Biz onların bu etkinliklerinden yararlanırız ve onlara yararlı bakteriler deriz. Bunlardan bazıları (sirke bakterileri) üzüm suyunun sirkeye dönüşmesinde rol oynar.

Bakteriler kendi yaşamsal etkinliklerini sürdürür. Biz onların bu etkinliklerinden yararlanırız ve onlara yararlı bakteriler deriz. Bunlardan bazıları (sirke bakterileri) üzüm suyunun sirkeye dönüşmesinde rol oynar. Bakteriler başka nerelerde bulunur? Çürükçül bakteriler adını daha önce duymuş muydunuz?

  • Cevap:  Ayrıştırıcılar genellikle bakteri, mantar, toprak solucanı vb. canlılardır. Ayrıştırıcılar doğadaki biyolojik dengenin kurulabilmesi için oldukça önemli görevler üstlenmiştir. Bitki, hayvan ve diğer canlı atıklarını parçalayarak bu maddeleri farklı maddelere dönüştürürler. Böylece ölü bitki ve hayvan kalıntıları dönüştürülerek yeniden besin yapımında kullanılması sağlanır.

Bakteriler günlük hayatta bizi olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin meyveler yıkanmadan yenmeyeceği gibi son tüketim tarihi geçen süt de içilmez. Bu sürede sütü içilmez hâle getiren yine bakteriler olabilir mi?

  • Cevap: Açıkta satılan sütlerde denetim yapılmadığı ve gerekli analizler yapılmadığı için, sütün bakteri yükü, hayvandan insana geçen hastalık yapıcı mikropların (tüberküloz, brusella vb.) olup olmadığı, hayvandan süte geçen antibiyotik kalıntısı ve zehirli (toksik) maddeler gibi unsurların olup olmadığı bilinemez. Bu unsurlardan bazıları kaynatma ile dahi yok edilemez.

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı

Besinleri bozan bakteriler zararlı mıdır? Bunları vücudumuza nasıl alırız?

  • Cevap: Besinlerin bozulması büyük oranda kendi üzerlerinde bulunan enzimlere ve ortamdaki bakterilerin ürettiği enzim ve zararlı toksitlere bağlıdır. Bunun yanında yağların oksidasyonuyla yani gıdalardaki yağların havadaki oksijenle tepkimeye girmesiyle de yağların bozulması gerçekleşir.

5. Sınıf Ada Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 35, 36, 37, 38, 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!