“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 54
Millî Mücadele’mizin başarıya ulaşmasında başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere İsmet (İnönü) Paşa, Fevzi (Çakmak) Paşa ve Kâzım (Karabekir) Paşa gibi komutanlarımızın varlığının etkisi büyük oldu. 23 Nisan 1920’den itibaren Meclisimizin yönettiği Millî Mücadele, yaklaşık olarak iki buçuk sene sürmüştür.
Meclisimiz savaş süresince sadece düşman kuvvetleriyle değil, yurdumuzda çıkan isyanlarla da mücadele etmek zorunda kaldığı için zor dönemler geçirmiştir. Vatanın kurtuluşu için halkımız tarafından örgütlenen Kuva-yı Millîye birlikleri düşman kuvvetleri ile etkin mücadele edilebilmesi için düzenli orduda toplanmıştır. Millî Mücadele sürecinde askerlerimiz üç cephede düşmanla savaşmıştır. Doğu Cephesi: Kâzım Karabekir komutasındaki ordumuz doğuda Ermenilerle mücadele etmiş ve onları mağlup etmiştir.
KÂZIM KARABEKİR (1882-1948)
Millî Mücadele’nin önemli komutanlarından biri olan Kâzım Karabekir 1882’de İstanbul’da doğdu (Görsel 2.48). 1905’te Harp Akademisini bitirerek Manastır’a atandı. Milli Mücadele’de Doğu Cephesi Komutanlığı yaptı. 1946’da TBMM Başkanlığına seçildi ve vefat ettiği 1948 yılına kadar bu görevde kaldı. Kâzım Karabekir, Osmanlının son döneminde ve Millî Mücadele yıllarında çok önemli askerî görevlerde bulunmuş ve üstlendiği görevleri başarmış seçkin bir komutandır.
Güney Cephesi: Maraş, Antep ve Urfa’da Fransızlara karşı yapılan mücadelenin olduğu cephedir. Bu cephede gönüllü askerlerimizden hiç beklemedikleri bir direnişle karşılaşan Fransızlar, işgal ettikleri toprakları bırakıp çekilmişlerdir.
ŞAHİN BEY (1877-1920)
1877’de Antep’te doğan Mehmet Sait, Trablusgarp’ta asker olarak görev almıştır. Balkan Savaşlarında Çatalca Cephesinde savaşmış, 1917 yılında Sina Cephesi’nde görev almıştır. 19 Aralık 1919’da Antep’e yakın Birecik ilçesi Askerlik Şube Başkanlığına tayin edilen Mehmet Sait, halk tarafından Şahin Bey olarak anılmaya başlanmıştır (Görsel 2.49). Şahin Bey, düşmanlarla mücadele edebilmek için gönüllülerden oluşan küçük birlikler kurmuştur.
24 Mart 1920’de Kilis’ten Antep’teki düşman askerlerine yardım ve erzak gideceğini öğrenen Şahin Bey, birlikleri ile buna engel olmak üzere yolu kesmiştir. Mermisi bitene kadar düşman askerleriyle mücadele eden Şahin Bey, mermisi bitince süngü ile düşmana hücum etmiş ve düşman askerleri tarafından şehit edilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Ferman Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.