Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevapları

Yakın çevrenizde yer alan tarihî cami, medrese, türbe, kale, köprü, anıt veya bir müzeyi gezerek aşağıdaki çalışmayı yapınız. Gezinizi internet ortamında sanal gezi olarak da yapabilirsiniz.

Mekânın adı

  • Cevap: Ayasofya Cami

Mekânın yapılış amacı

  • Cevap: Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu boyunca hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi görmüştü

Mekânın tarihçesi

  • Cevap:

En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy’da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir. Bugünkü Ayasofya aynı yerde fakat öncekilerinden farklı bir mimari anlayışla yapılmış olan üçüncü yapıdır. Bu yapı, İmparator Justinianos tarafından (527-565) dönemin iki önemli Mimarı olan Tralles’li (Aydın) Anthemios ile Miletos’lu (Balat) İsidoros’a yaptırılmıştır. Yapım çalışmaları sırasında iki baş mimar ile birlikte 100 mimar ve her mimarın emrinde 100 işçi çalıştığı kaynaklarda geçmektedir. Yapımına 23 Şubat 532’de başlanmış, 5 yıl 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak büyük bir törenle, 27 Aralık 537′ de ibadete açılmıştır.

916 yıl kilise olan yapı, 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu’nun Kararı ile 1935 yılında Ayasofya müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır. Ayasofya Müzesi her gün ziyarete açıktır. Kış tarifesine göre, müzeye son giriş 16.00 olmak üzere 09.00-17.00 saatleri arasında; yaz tarifesine göre ise, müzeye son giriş 18.00 olmak üzere 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze Kartları müzekart gişesinden temin edilebilmektedir.

Mekânda dikkatinizi en çok çeken unsur

  • Cevap: En çok dikkatimi çeken, içindeki mozaikler ve duvarları süsleyen motifler. Oldukça güzel ve dikkat çekici bir tasarımı var.

Mekânın millî kültürümüz açısından önemi

  • Cevap: İstanbul’ da yapılan en önemli yapılardan biridir. Tasarımı ve şekli bakamından en önemli mimarı yapılan başında gelir.

Mekânın korunup gelecek nesillere aktarılması için yapılabilecekler

  • Cevap: Mekanın korunabilmesi için gezi yaptığımız zaman, duvarlara ve kapılara asla zarar vermemeliyiz. Elimizden geldiği kadar temiz ve özenli bir şekilde kullanmalıyız.

1. Aşağıdakilerden hangisi millî kültürümüze ait unsurlardan biri değildir?
A) Nevruz Bayramı
B) Ramazan Bayramı
C) Yılbaşı kutlamaları
D) Hıdırellez kutlamaları

  • Cevap: C

2. Aşağıdaki unsurlardan hangisi millî kültürümüze ait değildir?

  • Cevap: D

4. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry