Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 69

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 69 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 69

2. Aşağıdaki efsaneyi okuyunuz. Efsaneye göre soruları cevaplayınız.

EĞİRDİR GÖLÜ EFSANESİ
Eğirdir Gölü vaktiyle, Çukurova adıyla bilinen geniş ve verimli bir ovaymış. Ovada pamuğu olan bir adam, ürünlerine bakmak için şöyle bir gezintiye çıkmış. Adam, tarlasına bir bakmış ki ne görsün? Her yer su altında kalmış. Aceleyle eve gitmiş. Evde iplik eğirmekte olan karısının ilgisiz davranması üzerine “Sen eğir dur bakalım, pamuğu eğir dur. Çukurova’yı su basmış.” demiş. İşte Eğirdir Gölü’nün ismi böyle oluşmuş.

• Efsanede geçen yer şekillerini yazınız.

  • Cevap: Göl, tarla, ova,

• Efsanede geçen yerin sular altında kalmasıyla yer şekillerinde nasıl bir değişim olmuştur?

  • Cevap: Ova iken su basmasıyla göl olmuş.

• Eğirdir Gölü’nün oluşumundan önce bölge halkı geçimini nasıl sağlıyormuş?

  • Cevap: Tarım ile geçiriyormuş. Pamuk üretiyormuş.

• Eğirdir Gölü oluştuktan sonra bölge halkı geçimini nasıl sağlamaya başlamış olabilir?

  • Cevap: Balıkçılık ve göl turizmi ile.

• Eğirdir Gölü’nün oluşumundan sonra insanların yerleşim yerlerinde nasıl değişiklikler meydana gelmiş olabilir?

  • Cevap: Önceleri ova iken orada yerleşim yerleri yapılabilirken göl olduktan sonra ne yazık ki yerleşim yeri yapılamamıştır.

Bir sonraki derse hazırlık

Yukarıdaki metinde Eğridir Gölü’nün oluşumu ile ilgili bir efsane yer almaktadır. Sizin de yaşadığınız yöreye ait şiir, öykü, türkü, efsane ve destan var mıdır? Büyüklerinizin yardımı ile öğreniniz. Öğrendiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: KÜLADASI’NIN OLUŞUMU
  • Eşrefoğlu Beylerinin birinin oğlu bir gün sürekavına (topluca çıkılan av) çıkmış. O zamanlar göl bugünkü biçimine gelmemiş; göllenme yalnızca Anamas’ın eteklerindeymiş. Beyşehir kıyıları Ovalıklı’ymış ve Kaşaklıboğazı’ndan gelen bir ırmak, yedi gözlü Beyşehir Köprüsü’nü geçerek Seydişehir Gölü’ne dökülürmüş. Beyin oğlu yeni evlendiğinden, av damat onurunu düzenlenmiş. Delikanlı yaman bir atışla kanadı kırma bir talgan kuşu vurmuş. Şahini üstten çullanmış. Tazısı alttan koşturmuş kendisi de at salmış, kuşun üstüne. Fakat kuşun düştüğü gömük meğer bir düden imiş. Hepsi de dalmışlar dipsiz obruğa. Dalış o dalış boğulmuş gitmiş elleri kınalı toy damat. Beylik halkı, damadın arkasından günlerce yaş dökmüş, yas tutmuş. Günler sonra Bey’e oğlunun parmağı taşlı yüzüklü ve elleri kınalı cesedinin Manavgat Çağlayanı’nda ortaya çıktığı bildirilmiş. Meğer, Göl Düdeni’nin suyu, yer altından Manavgat Çağlayanı’na dökülürmüş. Bey yiğit oğluna mezar olan o kanlı düdeni kapattırmayı emretmiş. Beyliğin ikiyüzü aşkın köyüne salmalar salınmış. Herkes, saman, kül, yapağı ve ardıç ağaçları taşımış kanlı düdene. Çürümesin diye ardıçlar en alta koyulmuş. Bunların üstü kül ve ötekilerle iyice doldurulmuş. Öyle ki kocaman bir yığma tepe oluşmuş. Sonradan göl suları yükselince de bu koca tümsek ada olmuş. Adına da Kül Adası demişler. Söylendiğine göre bu koca düdenin kapatılması ile gölün su kaçağı azalmış ve göl alanı giderek büyüyüp bu hale gelmiş

4. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

1 Yorum