4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 46
MİLLÎ MÜCADELE DEFTERİ AÇILDI
Benim adım Halit, 4. sınıf öğrencisiyim. Bir de ikizim var, adı Metin. Gün içinde biz okulda oluruz, annemiz ve babamız da işe gider. O yüzden akşam olup da sofraya oturduğumuz zamanlar çok kıymetlidir. Günümüzün nasıl geçtiğini konuşuruz. Yaşadığımız ilginç olayları anlatırız. O gün okulda, Millî Mücadele ve kahramanlarını öğrenmiştik. İkizim Metin: – Bugünkü dersi çok iyi dinledim. Çünkü çok ilgimi çekti. Şartlar zor olmasına rağmen Kurtuluş Savaşı’nı nasıl kazanabilmişiz, dedi. Bunun üzerine annem sofradan kalktı. Elinde bir defterle döndüğünde meraklı bakışlarla karşılaştı. – Çocuklar, ben lisedeyken tıpkı sizin gibi Kurtuluş Savaşı yıllarını konuşmayı ve araştırmayı çok severdim. Atatürk ve Millî Mücadele ile ilgili topladığım haber ve fotoğraflardan bir defter hazırlamıştım. Birlikte inceleyelim mi, ne dersiniz? Annem sözünü bitiremeden Metin defteri almış, merakla sayfaları çevirmeye ve okumaya başlamıştı: “Atatürk, 1919 yılının 19 Mayıs günü Samsun’a çıkarken arkasında güçlü bir ordu, elinde yeterli cephane yoktu. Hırçın Karadeniz’de ağır ağır ilerleyen Bandırma Vapuru’na binerken yalnızca büyük Türk milletine güveniyor ve inanıyordu. Yolun sonunda mücadele olacaktı. Mücadelenin sonunda ise bağımsızlık güneşinin doğacağından hiç şüphesi yoktu.” Özenli bir el yazısıyla yazılmış bu satırlar, hepimizi özellikle de Metin’i heyecanlandırmıştı. Annem gülümseyerek sözlerine devam etti. – Görüyorsunuz çocuklar, Atatürk Türk milletine çok güveniyordu. Bu güven boşuna değildi. Türk milleti kadını, erkeği, genci, yaşlısı hatta çocuk yaşta evlatlarıyla büyük bir mücadele verdi. Annem sözlerini bitirince defteri elime almış, okumaya ben devam etmiştim. “Erkeklerimiz, düşmana karşı göğüs gererek hazır bulundular. Kadınlarımız ise karda kışta, yağmurda çamurda; zaman zaman kucağındaki yavrusuyla cephenin savaş gereçlerini taşıdılar. Erkekler savaşırken kadınlar tarlayı ekti, çift sürdü, ormandan odun getirdi, ürünleri pazara götürdü, aile ocaklarının dumanını tüttürdü.” Bu sözler üzerine Metin, derste öğrendiğimiz kadın kahramanları anlattı. Babam söze başladı. – Düşman askerlerimizi dağıtmış, silahlarımızı almıştı. Yıllarca savaşmaktan çok fakir düşmüştük. Ama esir olamazdık. Türk milleti birlik olmuştu. Elinde ne varsa onunla mücadele verdi. Elinden bir şey gelmeyen yaşlılar bile askerlere çorap, atkı ördü. Ekmek yaptı. Kendisi yemedi cepheye gönderdi. Düşman askerlerinin ise yemeği, kıyafeti, silahı her şeyi vardı. Babam biraz duraksadı, derin bir nefes alarak:
– Bizde ise iman ve inanç vardı, dedi gururla. Bir şeyi yapacağınıza inanırsanız çocuklar, sizi kimse yenemez! Dünya karşınızda olsa bile… Babam sözlerini bitirdiğinde bir süre sessizlik oldu. Duyduklarımızdan ve fotoğraflardan çok etkilenmiştik. Metin de ben de Millî Mücadele konusunu daha fazla okumaya ve araştırmaya karar verdik. Annem genç yaşlarda hevesle
- Cevap:
4. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.