4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 189, 190 Cevapları
İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 6. Ünite Birlikte Yaşama “Yaşlıları Ne Yapmalı” Metni Cevapları
1. Eget savaşa gitmeden önce yaşlı babasını ziyaret etmiş: “Bir öğüdün var mı babacan?” “Savaş kolay değil oğul.” diye cevap vermiş baba. “İki ülke de güçlüdür, savaş uzun sürecek. Aç, susuz kalacaksınız! O kadar aç kalacaksınız ki hanın atı dâhil atlarınızı kesip yiyeceksiniz. Sen atını kesme! Atı hana ver!” Yaşlı adam kendisine ölüm cezası verdiği halde neden hanı koruyor? Korkudan mı, yurdunu kaybetmek istemediğinden mi? Devlete karşı sorumlu
davrandığından mı?
- Doğru cevap: Handan korktuğu için değil, yurdunu kaybetmek istemediği için hanı koruyor. Ayriyeten devlete karşı da sorumlu davranıyor.
2. Eget’in babası ülkesine karşı sorumluluğunu nasıl yerine getiriyor?
- Doğru cevap: Hanını koruyup kollayarak ülkesine karşı sorumluluğunu yerine getiriyor.
3. Vergi veriyor musun? Kimler vergi verir? Verdiğimiz vergiler nereye gidiyor?
- Doğru cevap: Ben vergi vermiyorum. Vergileri motorlu taşıt kullanan iş yeri sahibi olanlar ve bunun gibi insanlar verir. Verdiğimiz vergiler devlete gidiyor.
4. Sınıf başkanlığı seçiminde oy kullanmazsan ne olur?
- Doğru cevap: Sınıf başkanlığı seçiminde oy kullanmaz isem adil olmayan bir seçim olabilir.
5. Okul yönetiminin yaptığı bir uygulamayı beğenmedin, ne yaparsın?
- Doğru cevap: O uygulamaya katılmam zorunlu olsa bile katılmazdım. Ama yine zorlarlar ise bu sefer büyüklerimle konuşup hoşnut olmadığımı belirtirdim.
6. Kimi zaman televizyonda gösteri ve yürüyüş yapan insanları görüyor musun? Sence ne yapmaya çalışıyorlar? Gösteri ve yürüyüş yapmak kötü bir şey midir? Ne zaman kötü bir şey hâline gelir?
- Doğru cevap: Evet görüyorum. Hoşnut olmadıkları durumun ortadan kalkması için protesto ediyorlar. Ucunda olumsuzluklar meydana gelir ise kavga can kayıpları olursa kötü bir şey olur ancak kötü bir şey olmadığı sürece kavgalar çıkmazsa kötü olmaz.
7. Oy kullanmak niçin önemlidir? Oy kullanarak hükûmeti seçip nasıl yönetileceğini belirleyebildiğimizin farkında mısın?
- Doğru cevap: Oy kullanmak istediğimiz kişinin kazanması bakımından önemlidir. Evet farkındayım oy kullanarak sadece hükümetin başına geçecek kişiyi belirliyoruz. Hükümeti seçip nasıl yöneteceğini biz belirleyemiyoruz.
8. Verdiğimiz vergi karşılığında devletten neler isteme hakkımız var?
- Doğru cevap: Verdiğimiz vergi karşılığında elektrikle ilgili su ile ilgili ve bunun gibi şeyleri isteyebiliriz.
9. Evde ailenin diğer üyelerine karşı sorumlulukların olduğu gibi, yaşadığın ülkede de diğer insanlara karşı sorumlulukların var mı? Neler? Peki, sen diğer insanlardan ne bekliyorsun?
- Doğru cevap: Tabi ki var aileme karşı sorumluluklarım olduğu gibi yaşadığım yerdeki insanlara da aynı şekilde sorumluluklarım vardır. Mesela onlara karşı saygılı olmalıyız, onları rahatsız etmemeliyiz ve bunun gibi daha sorumluluklar vardır. Ben diğer insanlardan da onlara karşı gösterdiğim saygıları göstermelerini isterdim.
10. Aynı haklara ve özgürlüklere sahip olduğumuz gibi aynı sorumluluklara da sahip miyiz? Kadınlar ve çocuklar askere gider mi? Çocuklar vergi verir mi, oy kullanır mı? Peki, çocukların yurttaşlık sorumlulukları nelerdir?
- Doğru cevap: Evet aslında insandan aynı sorumluluklara da sahibiz. Kadınlar ve çocuklar askere gitmez ancak okuyup asker olan kadınlar olabiliyor. Çocuklar 18 yaşına geldikten sonra oy kullanabilirler ve kendi işlerini kurduklarında araba aldıklarında vergi vereceklerdir. Büyüklerine saygılı olmaları, onlara yardım etmeleri bunlardan sadece bazılarıdır.
11. Ülkeyi yönetenleri ve devlet memurlarını yanlış işler yaptıklarında uyarmak yurttaşların görev ve sorumluluğu mudur?
- Doğru cevap: Aslında uyarmaları öneme alınmalı ancak bu tür insanlar yurttaşları pek dinlemedikleri için pek dikkate almadıkları için mümkün olmuyor.
12. Bir yönetici yanlış bir iş yaptığında yaptığı şeyin yanlış olduğunu dile getiren yurttaş ile bu konuda dilekçe hakkını kullanıp düzeltilmesini isteyen yurttaş arasında ne fark vardır?
- Doğru cevap: Dile getiren insanı pek dinlemez ancak dilekçe yazan insanı muhakkak dinlemelidir çünkü dilekçeye 15 gün içinde cevap vermesi gerektiği için daha önemlidir.