Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Üç Bacı Cevapları

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 114, 115 Cevapları

İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 3. Ünite Adalet ve Eşitlik “Üç Bacı” Metni Cevapları

1. Adam “Nasıl olsa üçü de el malı. Bir işimize yaramayacaklar, bugün yarın eloğluna varacaklar. Şimdiden götürüp bir orman köşesine atayım, geçimimiz kolaylaşsın!” diyerek kız çocukları ile erkek çocukları arasında adalet ve eşitliği sağlayamadı. Peki adalet ve eşitliği sağlasaydı kız çocuklarının hayatında nasıl bir fark olurdu? Tahmin edebilir misin?

  • Doğru cevap: Olabilecek şey şu olurdu. Kızlar biraz zaman geçtikten sonra kendilerine gelen eş adaylarından birilerini bulur ve evlenip yuvandan uçup giderlerdi.

2. Kadın adama şiddetle karşı çıkarak: “Sen delirdin mi? Kafayı mı yedin? Olur mu böyle şey!” der. Ancak adam “Sen karışma! Başka bir çare yok!” şeklinde cevap verir. Böyle bir karar tek başına adam tarafından verilebilir mi? Nasıl olmalıydı ? Açıklar mısın?

  • Doğru cevap: Bence böyle bir karar sadece adam tarafından verilmemelidir. Sonuçta o çocuk kadınında çocuğudur. Tek başına böyle bir şeye karar vermemelidir ve ayrıca adam götürmek istediği kızları eşi istemediği için götürmemelidir.

3. Kimi zaman erkekler karar verme yetkisini kendilerinde görür. Bu durum adalet ve eşitliği nasıl etkiler? Uzlaşı ile verilen kararlar ile uzlaşı olmadan verilen kararlar arasında ne gibi farklar vardır?

  • Doğru cevap: Bu durum gereksiz olurdu çünkü erkeklerin söz alma yetkisi kadar kadınlarında olmalı bu yüzden verilen karar adaletsiz ve eşitsizlikle alınmış bir karar olmuş olur. Uzlaşıp alınan karar daha mutlu edecektir her iki tarafı ama uzlaşıp alınmayan karar hiç de mutlu etmeyecektir.

4. Çocuklarına adil ve eşit davranan ailelerle adil ve eşit davranmayan aileleri karşılaştırabilir misin? Aralarında ne gibi farklar olabilir?

  • Doğru cevap: Bence adil ve eşit davranan ailelerde büyüyen çocuklar daha özgüvenli daha bilinçli ve daha mutlu olabiliyorlar. Ama adil ve eşit davranılmayan ailede büyüyen çocuklar küçük yaşta koskocaman sorumluluklar altında kalıp mutlu olmadığı halde mutlu gözükmek zorunda kalıyorlar.

5. Yoksulluk insanlara ayrımcılık yapma hakkı verir mi?

  • Doğru cevap: Tabi ki asla yoksul olduğu için insanlara ayrımcılık yapma hakkı olamaz. Çünkü insan hangi durumda olursa olsun ayrımcılık yapma hakkı yoktur.

6. Sınıfınızda eşitsizlik olduğunda ne gibi sıkıntılar çıkabilir? Tahmin edebilir misin? Ne düşünürsün, ne hissedersin? Şimdiye göre neler farklı olabilir?

  • Doğru cevap: Sınıfta eşitsizlik olduğu zaman insanlar arasında kavga dalga olayı vb. sıkıntılar çıkabilir. Yani pek mutlu olmam iyi hissetmem. Şimdiye göre ki farkları aralarında ki ilişki olabilir.

7. Okulunuzda eşitlik olmadığını ve size bodrumdan bir sınıf verdiklerini düşünün, bu seni nasıl etkiler? Neler değişir? Artık okula gelmek için eskisi kadar istekli olur musun?

  • Doğru cevap: Beni acayip kötü etkiler ben dar ve havasız ortamlarda pek duramam bodrum katta öyle bir konuma sahiptir. Ve ben o okula gidemezdim. Ve okula gitmek için şimdi ki kadar istekli olmazdım.

8. Eski mahallenizden yolların yapılmadığı, çöplerin toplanmadığı bir mahalleye taşınsanız, bu seni nasıl etkiler? Neler değişir? Bu yeni mahallede oturmak ister misin?

  • Doğru cevap: Bu beni tabi ki kötü etkiler çünkü çok güzel temiz bir mahalleden pis ve kötü bir mahalleye taşınmak iyi olmazdı bizim için mikroptan dolayı hastalıklar vb. sıkıntılar gelebilirdi. Bu yeni mahalle de oturmak istemezdim tabi ki.

9. İnsanların, adalet ve eşitliğin olmadığı yerden uzaklaşmak istediğini düşünüyor musun? Örnek verebilir misin?

  • Doğru cevap: İnsanların böyle bir şeyi tabi ki de isteyebilirler çünkü adaletsiz ve eşitsizliğin olduğu bir ülkede yaşamak kavga ve bunu getiren bir sürü olay olur.

10. Kimi zaman birlikte yaşamak adına adaletsizliğe ve eşitsizliğe göz yumulabilir mi?

  • Doğru cevap: Kimi zaman birlikte yaşamak adına adaletsizliğe ve eşitsizliğe göz yumulabilmesi yanlıştır. Kimse bunu göze almamalıdır. Çünkü böyle bir durumda ileride muhakkak sıkıntılar çıkacaktır. Her iki taraf arasında da.

11. Adalet ve eşitliğin olmadığı bir yerde herkes kendine göre adalet ve eşitliği sağlamaya kalkarsa ne olur?

  • Doğru cevap: Böyle bir durumda herkes kendi adalet ve eşitliğini sağlamaya kalkarsa herkes ayrı bir telden çalar. Karışıklıklar oluşur buna bağlı kavga tartışma vb. olaylar oluşacaktır.

12. Ekmek alırken biri, sıraya kaynak yapmaya çalıştığında ne oluyor? Kavga ya da tartışma çıktığı oluyor mu?

  • Doğru cevap: Çoğunlukla ilk başta uyarıyorlar aynı şeye devam ederlerse kavga tartışma çıkabiliyor tabi ki bu da sonunun hüsran ile bitmesini sağlıyor.

13. Oyun oynarken hile yaptığını anladığınız bir arkadaşınızla tartıştığınız veya ona küstüğünüz oldu mu?

  • Doğru cevap: Oyun oynarken öyle bir şey olmuşluğu vardır. Ben hile ve haksızlığa gelemem bu yüzden bir kere değil bir çok kere tartışmışlığım olmuştur.

14. Adaletsizliğin ve eşitsizliğin olduğu durumlarda insanların arası bozulur mu?

  • Doğru cevap: Tabi ki bozulur. İnsanlar arasında iletişim olmaz iletişim sağlanmaz. Bu durum zaman zaman kavgalara zaman zaman da tartışmalara neden olur. Bu yüzden insanları da yıpratır.

15. Adaletsizlikle karşılaştığında huzurlu olabilir misin? Eşitlik ve adaletin huzurla bir ilişkisi var mı?

  • Doğru cevap: Adaletsizlikle karşılaştığımda tabi ki de huzurlu olamam aksine çok huzursuz olurum. Tabi ki vardır. Her ne kadar size yapılmamışta olsa insan yine de huzursuz olabilir.

16. Adalet ve eşitliği sağlamak ve korumak ile görevli kişiler, kurumlar görevlerini yapmazsa onlara karşı tutumumuz nasıl olur?

  • Doğru cevap: Adalet ve eşitliği sağlayacak kişiler görevini yapmaz iseler, Onlara karşı pek bir şey yapamayız ancak tepkimizi gösterebiliriz. Bu tepki de çok ağır olmasa da etkili bir tepki olmalıdır ve tartışmasız kavgasız bir tepki yapmalıyız halk olarak bu belki onları görevlerini yapmak için harekete geçirebilir

17. Adalet ve eşitlik olmadığında güvensizlik ortaya çıkar. Bu durum birlikte yaşamı nasıl etkiler?

  • Doğru cevap: Bu durum yaşamı çok kötü etkiler çünkü güvensiz bir ülkede insanlar özgüvensiz ve endişeli bir şekilde yaşarlar. Çocukların okul hayatı bitebilir. İnsanlar mutsuz bir ülkede yaşamak zorunda kalırlar.

18. Adalet ve eşitliğin uzlaşı sağlama üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

  • Doğru cevap: Her ikisi de aynı kapıya çıkıyor aslında her ikisi bir araya geldiğinde huzuru sağlarlar. Bu yüzden her ikisi de bir araya gelince çok iyi bir şey oluyorlar.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry