4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 133, 134 Cevapları
İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 4. Ünite Uzlaşı “Hakan Hanım Nüşabe” Metni Cevapları
1. Nüşabe Hanım bu benim ülkem deyip tek başına karar vermek yerine İskender’le görüşmeden önce neden ak perçemli anaları, aksakallı ataları toplayarak onların fikrini alıyor?
- Doğru cevap: Çünkü onlar daha büyük olduğu için daha çok tecrübe sahibi oldukları için onlarla uzlaşıp düşüncelerini alıp fikirlerini dinlemiştir. O yüzden aksakallı atalar ve ak perçemli analarla konuşmuştur.
2. Savaşın gereksizliğini Nüşabe Hanım Büyük İskender’e nasıl anlatıyor? Sağlam gerekçeler öne sürebiliyor mu?
- Doğru cevap: Ona yemek diye önüne taşlar safirler vb. daha birçok değerli taş koyup yemesini istiyor o da bunların yemek olmadığını ve yiyemeyeceğini belirtiyor. Bunun üzerine hakan hanım demek ki yemeye bile yaramaz bu taşlar. Öyleyse bunlarla yücelir mi başlar? Uğrunda vuruşmaya değer mi? Çarpışmaya, savaşa ne gerek var? Demiştir ve çok sağlam gerekçeler sunmuştur.
3. Hakan Hanım Nüşabe ile Büyük İskender’in uzlaşamamalarının nedeni nedir?
- Doğru cevap: Uzlaşmamalarının nedeni birbirlerini dinlememeleri birbirlerine saygı göstermemeleridir. Yaşadıkları yerin kıymetini bilmeyip herkes o yaşadıkları yeri yönetmek istedikleri için hırslarından dolayı birbirlerini bu yüzden dinlemiyorlardır.
4. Herkes kendinin haklı olduğunu düşünüyorsa ne yapmak gerekir?
- Doğru cevap: Eğer herkes kendisinin haklı olduğunu düşünüyor ise bunu bilgili yüksek mertebeli ve bunun gibi insanlar çözebilir. Veya ikisi durumu kabullenip birbirlerini anlamaları gerekmektedir.
5. Anlaşmazlık yaşadığınızda ne yaparsınız? Kendi kendine çözülmesini mi beklersiniz? Kavga mı edersiniz? Birinden yardım mı istersiniz?
- Doğru cevap: Genellikle ben konuşarak çözmeye çalışırım, olmuyor ise benden daha bilgili birinden yardım alırdım. Tabi ki hayır çözmek için uğraşırdım. Hayır hiçbir konuda şiddete başvurmam. Tabi ki isterim eğer ben çözemediysem benden daha bilgili birinden yardım alabilirdim.
6. Uzlaşırken sadece istediklerimiz olsun diye kanıtı ve gerekçesi olmasını önemsemeden aklımıza gelen her şeyi söyleyebilir miyiz?
- Doğru cevap: Tabi ki söyleyemeyiz bu karşımızda ki insana da haksızlık olacaktır. O ağzımızdan çıkacak kelime karşımızdaki insanları rahatsız edebilir kırabilir ki sırf istediklerimiz olsun diye başkasının hakkını yememeliyiz.
7. Anlaşmazlık yaşandığında karşımızdakine ne, nasıl söylenirse ikna edici olur?
- Doğru cevap: Anlaşmazlık yaşandığında karşımızdakini ikna etmek için uygun bir dil ve üslupla anlatıp onun anlayacağı tarzda konuşup gerekçe sunup onu ikna edebiliriz. Kırıcı davranıp ve kavga edip ikna etmemiz pek mümkün olmaz.
8. Uzlaşmaya çalışırken laf ebeliği yaparak karşımızdakini bıktırıp haklı çıkmak doğru mudur?
- Doğru cevap: Karşımızdakini laflarımızla bıktırıp haklı çıkmak bence yanlış bir davranış olabilir. O konuda kendi haklı olabilir bu yüzden bence öyle yapmamamız gerekir.
9. Açık fikirli, hoşgörülü ve sabırlı olma uzlaşı sürecinde ne işe yarar? Açıklayınız?
- Doğru cevap: Açık fikirli, hoşgörülü ve sabırlı olmak uzlaşı sürecinde çok önemlidir. Bunlara dikkat etmesek uzlaşı sürecinde tartışmalar kavgalar ve bunun gibi daha birçok olumsuz olay olabilir.
10. Uzlaşı sürecinde her şeyi hoş görmeli miyiz?
- Doğru cevap: Genel olarak evet ancak bazen insanların zayıf noktaları kırılacakları şeyler olabilir bu yüzden bazen hoş görmek pek mümkün değildir.
11. Uzlaşmaya çalışırken haklı olduğumuzu düşünsek bile karşımızdaki kişiyi sabırla dinlememiz gerekir mi? Konuyu örnek vererek açıklayınız.
- Doğru cevap: Her ne kadar haklı olsak da olmasak da karşımızdaki insanı sonuna kadar sabırla dinlemeliyiz. Eğer biz onu sonuna kadar sabırla dinlemez isek o da bizi sabırla konuşmamızın sonuna kadar dinlemeyebilir.
12. Anlaşmazlık yaşadığınız kişiyle uzlaşmaya çalışırken kendi haklarınızı savunmak için yalan söyleyerek onu kandırsan olur mu?
- Doğru cevap: Konu her ne olursa olsun haksız da olsak haklı da olsa bence yalan söylememeliyiz çünkü elbet o yalan ortaya çıkacaktır bu da başka bir anlaşmazlığa yol açabilir.
13. Uzlaşı sürecinde empati yapmanın ne faydası olabilir, açıklar mısın?
- Doğru cevap: O an biz haklı olsak bile onun yerinde olsak ne yapardık diye düşünmeliyiz çünkü onun olduğu durumda bizde olabilirdik. Bu yüzden empati kurmamız önemli ve yeri geldiğinde iyi sonuçlar verebilecektir.
14. Uzlaşı sürecinde karşımızdakinin fikirlerini anlamaya çalışmamız ne işimize yarar? Bu bir zorunluluk mu?
- Doğru cevap: Eğer onu anlar isek daha iyi olacaktır. Sonuçta onu anlamadan dinlemeden konuşur isek aramızdaki sorunu çözemez aksine daha da zorlaştırabiliriz.
15. Uzlaşmada hedefimiz ne olmalı? Haklı çıkmak ya da istediklerimizi kabul ettirmek mi?
- Doğru cevap: Uzlaşmada hedefimiz konuşup anlaşmak olmalıdır. Hayır tabi ki istediğimizi kabul ettirmek ve haklı çıkmayı isteyebiliriz ama en büyük emelimiz isteğimiz anlaşıp barışmak olmalıdır.
16. Fikirlerimizi muhafaza ederek de uzlaşmamız mümkün müdür?
- Doğru cevap: Fikirlerimizi muhafaza ederek uzlaşmamız mümkündür çünkü uzlaşmak için illaki fikirleri söylememize gerek olmayabilir.
17. Uzlaşı sağlamada, uzlaşmayı sağlamak mı önemli? Yoksa uzlaşı istemek, bunun için gayret etmek mi?
- Doğru cevap: Uzlaşı sağlamada önemli olan uzlaşıyı istemek ve bu uzlaşı için elinden geleni yapıp gayret göstermek uzlaşıyı sağlamada daha önemlidir.