4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 67, 68 Cevapları
İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 2. Ünite Hak Özgürlük ve Sorumluluk “Farelerin Göçü” Metni Cevapları
1. “Götür oğul, götür. Her yana buğday serp, yesin fareler. Yesinler de gebersinler. Badi, torbayı yüklenip Bidi ile yola koyulmuş. Köprüden geçip tarlaya ulaşmış. Meğer, tüm fareler toplanıp onları bekliyorlarmış. Torbayı görünce sevinçten:
– Buğ-day, buğ-day! diye bağırmaya, zıp zıp zıplamaya başlamışlar.
– Güzel bir haber değil, diye uyarmış Badi, hiç sevinmeyin. Hepsi zehirlidir.” Badi’nin büyüklerine karşı çıkmak pahasına haksızlıkları önlemeye çalışması hakkında ne düşünüyorsun?
- Doğru cevap: Badi doğru bir şey yapmış. Aslında büyüklerini dinlemesi gerekiyordu ama büyüklerinin yaptığı yanlışı düzeltmesi çok doğru bir davranış. Eğer herkes böyle olsaydı çok huzurlu bir ülkede yaşıyor olurduk.
2. Engelli bir arkadaşınızın okuldaki eksiklikler nedeniyle bazı işlerini yapamadığını fark ettiniz, arkadaşınıza yardım edebilmek için ne yapabilirsiniz?
- Doğru cevap: Eğer öyle bir şey olsaydı ona elimden gelen her yardımı yapardım veya ben yapamıyorsam büyüklerime, öğretmenlerime söyler yardım isterdim.
3. Gürültü yapan komşunuzla aranızdaki sorunu nasıl çözersiniz?
- Doğru cevap: İlk başta uygun bir dille konuşurum anlatırım rica ederim baktım olmuyor bir iki kere daha söylerim ama yine olmazsa anladıkları gibi tepkimi ortaya koyardım.
4. Haklarımızı ve özgürlüklerimizi bağırarak, vurarak, kırarak elde etmeye çalışmamız uygun mudur? Şiddet uygulayarak haklarımızı ve özgürlüklerimizi koruyabilir miyiz?
- Doğru cevap: Hayır. Haklarımızı bağırarak, vurarak, kırarak elde edemeyiz. Çünkü araya şiddet geçince haklıyken haksız duruma düşerler. Bu yüzden siz ne kadar haklı olursanız olun şiddete başvurmayın.
5. Hırsızların bizden çaldığı şeyi biz de onların evine girip çalabilir miyiz?
- Doğru cevap: Kesinlikle öyle bir şey yapmamalıyız. Eğer bunu biz yaparsak eşya bizim olsa bile sizde hırsız sayılırsınız. Bunu yapan halleden başka kurumlar varken onlara başvurmalıyız.
6. Dayak yiyen birinin hakkını savunmak için dayak atan kişiyi dövebilir miyiz?
- Doğru cevap: Dövmek isteyenler muhakkak olacaktır. Ama doğru olan yetkili kurumlara bildirip onların bildikleri kanunlara göre cezalarını çektirmektir.
7. Kantinde gereksiz yere oyalanan bir öğrenci sıradaki diğer öğrencilerin hakkını ihlal ediyor mu sence? Bu durumda ne yapmalısın?
- Doğru cevap: Bence o kişi dişerlerinin hakkını ihlal ediyor. Çünkü o sırada gereksiz yere durulmaz. Bu durumda birinin onları sıraya geçirip işi bitince sınıfına göndermesi gerekir.
8. Kütüphanedeki kitabı alıp aylarca geri getirmeyen bir öğrenci senin eğitim hakkını kullanmanı engeller mi? Bu sorun nasıl çözülebilir?
- Doğru cevap: Yani bir nevi etkiler. Çünkü o kütüphanede o kitabın aynısı olmayıp yapacağınız ödev aksayabilir. Bunun için kitaba ihtiyacı olan ve alacaklar için kurallar çıkarılmalıdır.
9. Sınıftaki eşyaları özensizce kullanan ve onlara zarar veren arkadaşın sınıftaki diğer tüm arkadaşlarının hakkını yiyor mu sence? Bu durumda ne yapılmalı?
- Doğru cevap: Böyle bir konuda evet hakkımızı yemiş oluyor. Özensiz kullanıp hem kendisinin hem de bizim kullanmamızı engellemiş oluyor.
10. Yağmurlu bir havada eve giderken yanından hızla geçip seni ıslatan sürücüyü kime bildirmelisin? Arkasından taş atsan olur mu?
- Doğru cevap: Bence bunun için birisine bildirmemeliyiz. Taş da atmamalıyız. Çünkü bildirsek bile bunun bir cezası olacağını düşünmüyorum. Böyle ufak bir sorunu büyütmeye de gerek yoktur.
11. Markette sıra beklerken biri önüne geçerse ne yapman gerekir? Hey sıra var görmüyor musun diye bağırsan olur mu?
- Doğru cevap: Asla bağırmamalıyız. Çünkü bağırırsak hiçbir şeyi çözemeyiz. Eğer o geçen yaşlı hamile biriyse tabi ki bir şey demem ama eğer normal bir insansa uyarırım. Baktım olmuyor o marketin sorumlusuna şikayette bulunurdum.
12. Gördüğümüz tüm hak ve özgürlük ihlallerini kendi başımıza çözmemiz mümkün mü? Bu konuda bize yardımcı olmaktan sorumlu olan birileri var mıdır? Kimdir onlar?
- Doğru cevap: Sorunları tek başımıza değil yetkili kişilerle çözmeliyiz. Bunlar devlet kurumları, yüksek mertebeli insanlar
13. Kamu Denetçiliği Kurumunda Ombudsman diye bir görevli var. Tanıyor musun?
- Doğru cevap: Hayır. Tanımıyorum.
14. Birinin hak ve özgürlüğünün ihlal edildiğini fark ettiğinde ne yaparsın?
- Doğru cevap: İhlal eden ve edilen kişiyi uyarırım. Sonrası onlara kalmış bir konu benim yapacak pek bir şeyim yoktur.
15. Hakkımızı ararken dikkat etmemiz gereken kurallar var mıdır? Nelerdir?
- Doğru cevap: Evet vardır. Haklı olduğunuzu belirten kanıt vb. şeyler. Benim bildiklerim bunlar tabi diğerlerini bilemem zaten.