Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Balıkçıoğlu’nun Başına Gelenler Cevapları

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 148, 149 Cevapları

İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 5. Ünite Kurallar “Balıkçıoğlu’nun Başına Gelenler” Metni Cevapları

1. Anne: “Sen haklısın oğul. Çık yola ama yolculuğun da bir kuralı var, unutma. Dikkat et edindiğin arkadaşlara. Eğer ekmeği bölüp küçüğünü kendisine alıyor, büyüğünü sana veriyorsa o arkadaş sağlamdır.” demiş. Buna göre yolculuğun da kuralları olur mu?

  • Doğru cevap: Tabi ki yolculuğun bir kuralı vardır. Çünkü yola çıkan insanların önüne kötü insanlar çıkabilir. Niyetleri iyi olmayıp karşıdaki insanı tuzağa düşürmek isteyebilirler. Parasını veya eşyalarını almak veya bunun gibi birçok olumsuz olay olabilir.

2. “Hasta iken hapşırmak yasaktır.” gibi bir kural olabilir mi? Neden?

  • Doğru cevap: Hasta iken hapşırmak yasaktır diye bir kural olamaz. Çünkü insanlar hastayken tabi ki hapşırabilirler, sonuçta insanlar hapşırıkları geldiğinde tutamazlar.

3. Nefes almanın kuralı olur mu?

  • Doğru cevap: Nefes almanın tek kuralı nefes burundan alınır ağızdan verilir bu da pek dikkate alınmayan bir kuraldır. Yani nefes almanın başka kuralları yoktur.

4. Faydası olmayan kural olur mu?

  • Doğru cevap: Bence faydası olmayan hiçbir kural yoktur. Konulan her kuralın insanlara faydası vardır. İlla ki her bir kural insana ayrı bir faydadır. Bu yüzden bence faydası olmayan hiçbir kural yoktur.

5. Kurallar her zaman insanların yararına mıdır?

  • Doğru cevap: Ya aslında bazen bu kurallar hep insana yararlı olmayabiliyor. Çünkü konulan bazı kurallar engellilere yararlı olmaz, bazı kurallar ise diğer insanlara yararlı olmayabilir.

6. Büyüklerin bazen mantıklı olmayan ve işe yaramayan kurallar koydukları oluyor mu? Örnek verip açıklar mısın?

  • Doğru cevap: Oluyor bunlardan en çok yaygın olanı çocuklarını ev ve okul dışında kendileri olmadığı zamanlar dışında dışarı çıkarmamaları gibi bir kural koyabiliyorlar. Bu kuralı koymalarının nedeni o kadar güvenilir olmayan bir ülkede yaşıyor olmamızdır.

7. İnsan kendi kendine kural koyar mı?

  • Doğru cevap: İnsan bazen yapmayacağı yanlış durumlarda vb. gibi zamanlarda kendisine kural katabilirler.

8. Çocuklar kural icat edebilirler mi?

  • Doğru cevap: Bazı çocuklar kuralları icat edebilirler. Oyun oynarken yemek yerken vb. gibi çocukların zevk aldığı her ne şey varsa orada kurallar çıkarabilir.

9. Bazen kuralları çiğneyebilir miyiz? Örnek verebilir misin? Bir günlüğüne tüm kurallar kalksa ne yapmak isterdin?

  • Doğru cevap: Kurallar çiğnenmemesi gerekir ancak bazen çiğneyebiliyoruz. Bazen kırmızı ışıkta geçmememiz gerekir iken geçenler olmaktadır. Ben kuralların kalkmasını istemezdim. Bence kurallarla hayat daha güzel olacaktır.

10. Bir günlüğüne trafik kuralları kalksa trafik ışığı, polis, yaya geçidi, uyarı levhaları kaldırılsa orada trafik nasıl işlerdi?

  • Doğru cevap: O gün berbat bir gün olurdu. Trafik ışıkları, polis, yaya geçidi ve uyarı levhaları kalkar ise orada kazalar buna bağlı kavgalar ve tartışmalar çıkacaktır. Buna kaynaklı can kayıpları meydana gelecektir.

11. Kurallar artık işe yaramıyorsa hâlâ uymaya devam etmeli miyiz?

  • Doğru cevap: Kurallar her ne kadar işe yaramıyorlarsa da bu kurallara uyulmaya devam edilmesi gerekmektedir.

12. İlkçağda da kurallar var mıydı sence? Nasıl kurallar olabilir? Tahmin edebiliyor musun?

  • Doğru cevap: Bence ilkçağlar da kurallar yoktu. Çünkü sonuçta az insan vardı ve kimse kimseyle pek karşılaşmıyor olabilirlerdi. Bence ilkçağlarda kurallar yoktur.

13. Zaman içerisinde değişen kurallar var mıdır? Örnek verip neden değiştiğini açıklayabilir misin?

  • Doğru cevap: Zaman içerisinde değişen kurallar vardır. Cezalar değişmiştir. İnsanlar o kurallara uymadıkları için uysunlar diye cezaların ücretlerini arttırmışlardır.

14. Küçükken uymak zorunda olduğun ama şimdi uymak zorunda olmadığın bir kural hatırlıyor musun?

  • Doğru cevap: Hayır hatırlayamıyorum.

15. Kuralların değişmesinin sebepleri neler olabilir?

  • Doğru cevap: Kuralların değişmemesinin sebebi insanların bu kurallara düzgün bir şekilde uymamasıdır. Bu nedenle insanlar bu kurallara uysun diye kuralları değiştiriyorlar.

16. Sizin evde kural olan bir şeyin başka bir arkadaşının evinde kural olmadığını fark ettiğin oldu mu? Bu farkın sebebi ne olabilir?

  • Doğru cevap: Ben daha öyle bir şey görmedim ancak eğer öyle bir şey varsa da bu da aileden dinden vb. şeylerden gerçekleşmekte olduğunu düşünüyorum.

17. Yazılı olan kurallara, yazılı olmayanlara göre daha mı çok uyulur? Neden?

  • Doğru cevap: Yazılı olan kurala da yazılı olmayan kurala da aynı şekilde uyulur. Çünkü sonuçta bu kuralların hepsi bizim faydamıza uygun olan kurallar oldukları için hepsine eşit şekilde uymalıyız.

18. Bazı kurallar hiçbir yerde yazmaz. Sence neden? Bunlara örnek verebilir misin?

  • Doğru cevap: Her kuralın ait olduğu yerler ve bölgeler vardır. Bu yüzden kuralların hepsi bir yerde yazılmaz okul kurallarının başka bir yerde veya başka bir yerin kuralları okulda yazılmaz.

19. Yazılı kural, bir kuralı kâğıda yazıp duvara asmak mı demektir?

  • Doğru cevap: Hayır yazılı kural yüksek mertebedeki insanların elinden geçip onaylanmış olan kurallardır.

20. Sınıfınızda uyman gereken ama bir yerde yazılı olarak belirtilmemiş kurallara örnek verebilir misin?

  • Doğru cevap: Sınıfımda uymam gereken ve yazılı olarak belirtilmemiş kurallar koku yapan yiyeceklerin yenmemesi sınıfı temizlememiz vb. kurallarıdır.

21. Herkesin uyduğu ama yazılı olmayan bir kural biliyor musun? Nedir?

  • Doğru cevap: Hayır. Bilmiyorum.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry