4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 155 Cevapları
İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 5. Ünite Kurallar “Balıkçıoğlu’na Rastlayan” Metni Cevapları
1. Balıkçıoğlu: “Haklısın, benim de hoşuma gitti bu şehir, kalalım. Ama odanın kirasını eşit ödeme, ev işlerini sırayla yapma kuralını kabul edersen?” demiş. Balıkçıoğlu, genç yolcuyla ev işlerini sırayla yapma kuralını koyarken onun özgürlüğüne bir sınırlama mı getiriyor? Yoksa aralarındaki ilişkiyi mi düzenliyor?
- Doğru cevap: Hayır onun özgürlüğüne bir sınırlama getirmiyor. Bence aralarında ki ilişkiyi düzenler çünkü öbür türlü kavga edilecek ve aralarında sorun çıkacaktır. Böyle olması her ikisi içinde daha huzurlu olacaktır.
2. Çocukların on sekiz yaşına gelmeden araba kullanamaması özgürlüklerinin kısıtlandığı anlamına mı geliyor?
- Doğru cevap: Hayır çünkü çocuklar on sekiz yaşından önce çok çocuksu oldukları için bu yüzden kullanmaları sakıncalı olabilir ki zaten çocuklar on sekiz yaşından sonra reşit oldukları için on sekiz yaşından önce bu kural kısıtlama anlamına gelmiyor.
3. Evde ve okulda kurallar olmasaydı kendini daha özgür hisseder miydin? Neden, açıklar mısın?
- Doğru cevap: Evet eğer kurallar olmasaydı kendimi daha özgür hissedebilirdim. Çünkü karışan kimse olmayacak bu ilk başlarda iyi gelse de sonu kötü bitecektir.
4. Kurallara uyarak özgür yaşayabilir miyiz? Kurallar hak ve özgürlüğümüzü korumamızı sağlayabilir mi?
- Doğru cevap: Kurallara uyarak özgür yaşayabiliriz. Kurallar hak ve özgürlüklerimizi korumamızı sağlayabilir.
5. Derste sessiz olma kuralı olmasaydı ders dinleme hakkını kullanabilir miydin?
- Doğru cevap: Derste sessiz olma kuralı olmasaydı dersi dinleme hakkını kullanabilirdik. Çünkü bu bizim en büyük hakkımızdır.
6. Bahçesinin etrafına çit çeken biri senin istediğin yere gitme özgürlüğünü sınırlandırıyor mu? Peki bu yaptığı ile kendi hakkını koruyor olabilir mi? Çitlerle kurallar arasında bir benzerlik var mıdır?
- Doğru cevap: Eğer yolun ortasından geçiyor ise benim gideceğim yol kapanıyor ise evet benim özgürlüğümü kısıtlıyordur. Ama eğer benim gideceğim yolla bir alakası yoksa özgürlüğümü kısıtlamıyordur zaten. Bu yaptığıyla kendi hakkını koruyordur. Yani olabilir aslında.
7. Çitler de bazı şeyleri sınırlandırır ve bazı şeyleri korur, kurallar da böyle midir?
- Doğru cevap: Evet kurallarda böyledir. Çevrildikleri alanın her tarafını korur buda kuralları anımsatır.
8. Trafikteki hız sınırı hızlı araba kullanma özgürlüğümüzü kısıtlar mı? Neden?
- Doğru cevap: Trafikteki hız sınırı hızlı araba kullanma özgürlüğünüzü evet kısıtlar evet ancak kısıtlanması gerekiyor zaten çünkü bazı sürücüler hız konusunu baya abarttıkları için can kayıplarına da neden olabildiği için risklidir. Bu yüzden hız sınırı olması da daha uygundur.
9. Okulda özgürlüğünü kısıtlayan kurallar var mı? Bunları kim ve neden koyuyor?
- Doğru cevap: Hayır özgürlüğümü kısıtlayan bir kural veya kurallar yok.
10. Gece odanda istediğin bir müziği çok yüksek sesle dinleyebilir misin? Neden?
- Doğru cevap: Evet odamda yüksek sesle müzik dinleyebilirim ancak bu müziğin sesi çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde olduğu sürece dinleyebilirim.
11. Herkesin düşündüğünü ifade etme hakkı ve özgürlüğü var. Peki bunu herkesin aynı anda kullanması mümkün mü? Kurallar buna bir çözüm getirebilir mi?
- Doğru cevap: Tabi ki mümkün aynı anda derken de bir ağızdan değil tabi ki sırayla ama aynı anda düşüncelerini kullanması mümkündür.