Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kırk Günün Beyliği Cevapları

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 27, 28 Cevapları

İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 1. Ünite İnsan Olmak “Kırk Günün Beyliği” Metni Cevapları

1. Cizre Bey’i, Fazıl’a “Hazreti Hazer’i kırk gün içinde bulamazsan kelleni vereceksin.” diyor. İnsan yaşamına son vermeye kimsenin hakkı var mı? Herkesin yaşama hakkı var mı?

  • Doğru cevap: Herkesin yaşama hakkı vardır. Ama eski zamanlar da hak ve hukukları böyle işliyordu her ne kadar yanlış olsa da onların kurallarıydı.

2. Fazıl altınlar için neyinden vazgeçmeyi göze alıyor? Herhangi bir şey karşılığında yaşam hakkınızdan vazgeçer misiniz?

  • Doğru cevap: Fazıl altınlar için canından vazgeçmeyi göze alıyor. Ben hiçbir şey karşılığında yaşama hakkımdan vazgeçmem ben bu dünyaya bu şartlar da geldim bu şartlar da ölmeyi tercih ederdim. Bir şeyin karşılığında değil.

3. “Canım, malım dokunulmaz; zarar gelirse keyfim kalmaz.” bu sözden ne anlıyorsunuz?

  • Doğru cevap: Kimse kimsenin malına dokunma lüksüne sahip değildir. Dokunulduğu zaman sahibinin canı sıkılabilir kendini kötü hissedebilir. Bana göre böyledir.

4. Evde beslediğiniz hayvanınız var mı? Bu hayvanınızı serbest bıraktığınızda ne yapar? Siz kafeste yaşasaydınız ne hissederdiniz?

  • Doğru cevap: Beslediğim bir hayvan yok. Ben bir kafesin içinde olsaydım ama iyi hissetmezdim yani dar bir yerde duramam ben rahatsız olurdum.

5. Çevrenizde tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olduğu için okula gitmekte zorlanan bir arkadaşınız var mı? Onun eğitim hakkını kullanabildiğini düşünüyor musunuz?

  • Doğru cevap:Beslediğim bir hayvan yok. Ben bir kafesin içinde olsaydım ama iyi hissetmezdim yani dar bir yerde duramam ben rahatsız olurdum.

6. Beden eğitimi dersinde başka bir ders işlendiğinde neler hissediyorsunuz?

  • Doğru cevap: Yani benim için yararı olacaksa o dersin sorun olmaz benim için ama bir yararı olmayacaksa ben bir başka dersin işlenmesini istemezdim.

7. Şu an bu derste bu masalı okuyabiliyor olmanız hangi haklarınızla ilgili?

  • Doğru cevap: Okuma hakkıdır büyük bir ihtimal. Ben okuyabilirim tabi ki o metni ama dersimi etkilemeyecekse.

8. Neyi düşüneceğimize kim karar verir? İstediğimiz şeyi düşünebilir miyiz?

  • Doğru cevap:
  • Kimse karar vermez herkes kendi düşüncesinden sorumludur herkes ne isterse onu düşünür onu yapar kimse kimseye karışma lüksünde değildir.

9. Okula gitmeme hakkımız var mı?

  • Doğru cevap: Evet vardır. Okulu sevmeyen ve okulla barışık olmayan insanlar gitmeyebilir. Bunlar onlar için en doğal haktır tabi ama okumaları daha iyi olur onlar için.

10. Beslenme hakkına sahip olmasaydınız bu dersi anlayabilir misiniz? Beslenme hakkıyla eğitim hakkı arasında bir ilişki var mıdır?

  • Doğru cevap: Vardır. Sonuçta insanın karnı aç iken bir şey düşünemez, yapamaz, hissedemez. Beslenme hakkım olmasaydı belki anlamayabilirdim.

11. Kantinden isteğiniz şeyi alabiliyor olmanız ve kimsenin size karışmaması hangi hakkınızla ilgilidir?

  • Doğru cevap: Beslenme ve özgürlük hakkıdır bence. Kantinden alıp yedikleriniz ile besleniyorsunuz sonuçta. Ayrıca kimsenin size karışmaması da özürlük hakkınızdır.

12. Sınıfa kapıyı çalmadan girmemek ile evlere zil çalmadan girmemek arasında nasıl bir ilişki var?

  • Doğru cevap: Sınıfa kapı çalmadan girmemek saygıdan orada ders anlatan hocaya olan saygıdır. Eve zil çalmadan girilmemesi ise o evde olanların bir işi olabilir o an girilmeniz yanlış olabilir ondan dolayıdır.

13. Teneffüste sadece öğretmenlerimizin istediği oyunları mı oynayabiliriz?

  • Doğru cevap: Hayır. Her olan hak gibi oyun oynama hakkı da vardır. Herkes oynamak istediklerini oynamalıdır. Çünkü insan nasıl mutlu olacaksa ve neyi seviyorsa onu yapmalıdır.

14. İsterseniz okul temsilciliğine aday olabilir misiniz?

  • Doğru cevap: Tabi ki olabilirim. Bu benim en doğal hakkım sonuçta sadece ben değil katılmak isteyen herkes için geçerli bu hak.

15. Hastalanıp hastaneye gittiğinde doktor seninle ilgilenmek zorunda mı? Neden?

  • Doğru cevap: Evet ilgilenmek zorunda. Sonuçta o doktor olmak için okuyor ve çalışmaya başlıyor benimle ilgilenmek zorunda ilgilenmediği takdirde şikayet etme hakkımı kullanabilirim.

16. Yerli yersiz her şeyi söylemeye hakkımız var mı?

  • Doğru cevap: Hayır yerli yersiz her şeyi söyleme hakkımız yoktur. Söylenecek her şeyin bir yeri yordamı vardır. Her aklımıza geleni her yerde söyleyemeyiz.

17. Çocuklar da bir işte çalışmak zorunda mıdır?

  • Doğru cevap: Çocuklar bir işte çalışma zorunluluğu değil de bir okulda okuma zorunluluğu olmalıdır. Küçük yaşta bir çocuk ne iş yapabilir ki. Onların olması gereken yer iş değil okuldur.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry