Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları 88-89-90-91

4. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 88-89-90-91 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 88-89-90-91

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 88[/syf]

MADDEYI NITELEYEN ÖZELLIKLER NELERDİR?

Suda Yüzen ve Batan Maddeler

Maddeleri beş duyu organımızı kullanarak benzerlik ve farklılıklarına göre pürüzlü-pü- rüzsüz olma, sert-yumuşak olma, kırılgan-esnek olma, tat, koku ve renk gibi özelliklerine göre sınıflandırmayı üçüncü sınıfta öğrendik.

Şimdi de maddeleri suda yüzme ve batma, suyu emme ve emmeme, mıknatısla çekile- bilme özelliklerini kullanarak sınıflandıracağız. Suda yüzen ve batan maddelerden bazılarını öğrenmek için “Suda Yüzen ve Batan Maddeler” isimli deneyi yapalım.

Deney Yapalım 

Suda Yüzen ve Batan Maddeler
• Leğeni suyla dolduralım.
• Taş, bilye, pinpon topu, vida, tahta parçasını suya sırayla bırakalım ve bunları gözlemleyelim.
• Suyun üzerine zeytinyağını döküp gözlemleyelim.

Sonuç

• Suyun içine atılan maddelerden hangileri suda yüzdü?

  • Cevap: Yağ, pinpon topu, tahta parçası suda yüzdü.

• Suyun içine atılan maddelerden hangileri suda battı?

  • Cevap: Taş, bilye, vida suda battı.

• Zeytinyağı su içinde nasıl görünmektedir?

  • Cevap: Zeytinyağı su yüzeyinde yüzer şekilde görülmektedir.
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 89[/syf]

Deneyimizde bazı maddelerin suda yüzdüğünü, bazı maddelerin ise suda battığını gözlemledik. Suya attığımızda yüzen maddeler pinpon topu ve tahta parçası, suya attığımızda batan maddeler ise taş, bilye ve vida oldu. Suya döktüğümüz zeytinyağı ise suyun üstünde yüzdü.

Aynı ağırlıktaki taş ve tahta suya bırakıldığında taş batarken tahta yüzer. Bu durum cisimlerin suda yüzme veya batmalarının cinslerine bağlı olduğunu gösterir. Aynı büyüklükteki alüminyum parçalarının birinden gemi yapılırken diğerinden küre yapılıyor. İkisi de suya bırakıldığında gemi şeklinde olan alüminyum yüzerken küre şeklinde olan batıyor. Bu durum maddelerin şeklinin yüzme veya batmalarını etkilediğini gösterir.

Suyu Emen ve Emmeyen Maddeler

Ahmet evlerinin bahçesinde oynarken bisikletlerin olduğu bölümde yavru bir köpeğin olduğunu gördü. Hemen köpeğin yanına gitti. Yavru köpeğin üşüdüğü her halinden belliydi. Abisiyle birlikte annelerinden izin alarak yavru köpeğe bir kulübe yapmaya karar verdiler. Abisiyle birlikte tahtadan bir kulübe yaptılar. Kulübenin üzerini de kalın kartonlarla kapattılar. Akşam babası eve geldiğinde Ahmet durumu babasına anlattı. Babası, Ahmet ve abisinin bu davranışından memnun olduğunu belirtti. Havanın yağışlı olacağını, hemen dışarı çıkıp kulübenin üstünü evdeki poşetlerle kapatmaları gerektiğini söyledi. Ahmet, abisi ve babası dışarı çıkıp kulübenin üstünü poşetle kapattılar. Neyse ki yağmur henüz başlamıştı.

Ahmet’in başından geçenleri beraber okuduk. Ahmet’in babası neden kulübenin üzerinin poşetle kapatılması gerektiğini söyledi? Kulübenin üzerindeki kartonların poşetlerden farkı nedir? Tahmin edelim. Tahminlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım. Ardından “Suyu Emenler” isimli deneyi yapalım.

  • Cevap: Çünkü poşetler su geçirmeyen maddeden yapılmaktadır. Karton bir süre sonra suyu emerek yırtılacaktır.
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 90[/syf]

Deney Yapalım

Suyu Emenler

• Beherglasa su dolduralım.
• Kâğıt havlu, alüminyum folyo, naylon poşet, kumaş parçası ve madenî parayı maşa yardımıyla sırayla beherglasa batırıp çıkaralım.
• Her parçayı suya batırıp çıkardıktan sonra beherglastaki suyun eksilip eksilmediğini kontrol edelim.
• Gözlemlerimizi sonuç bölümündeki tabloya kaydedelim.

  • Cevap:

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 91[/syf]

Mıknatısın Çektiği Maddeler

Mıknatıs tarafından çekilip çekilmeme durumu da maddelerin özelliklerinden biridir. Bazı maddeler mıknatıs tarafından çekilebilirken bazı maddeler mıknatıs tarafından çekilemez. Plastik tabak, madenî para, cam bardak, kâğıt, bakır tel ve tahtayı mıknatıs tarafından çekilmeyen maddelere; toplu iğne, ataş ve çiviyi ise mıknatıs tarafından çekilebilen maddelere örnek verebiliriz.

Uygulayalım

Numaralandırılmış görselleri inceleyelim. Görsel numaralarından yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayalım. Hangileri;

a) Suda batar?

  • Cevap: 4, 5, 6, 8, 9, 10

b) Suda yüzer?

  • Cevap: 1, 2, 3, 7, 11, 12

c) Suyu emer?

  • Cevap: 1, 9

ç) Suyu emmez?

  • Cevap: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12

d) Mıknatıs tarafından çekilir?

  • Cevap: 5, 8

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Ata Yayınları Sayfa 88-89-90-91  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry