4. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 174-175-176-177-178-179 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 174-175-176-177-178-179
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 174[/syf]BİLİNÇLİ TÜKETİCİ OLMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Yukarıda, dişlerini fırçalayan iki çocuk görülmektedir. Acaba hangisi dişlerini fırçalarken suyu tasarruflu kullanmaktadır?
- Cevap:
Evlerimiz veya iş yerlerimizde akkor ampuller yerine led ampul veya tasarruflu ampul kullanarak hangi enerji kaynağını tasarruflu kullanırız?
- Cevap:
Artan yiyecekleri çöpe atmak yerine nasıl değerlendirebiliriz? Su, elektrik ve besin gibi kaynaklarımızı bilinçli kullanmak için neler yapabiliriz? Tahmin edelim. Tahminimizi arkadaşımızla paylaşalım.
- Cevap:
Tartışalım
Elektrik, su ve besin gibi kaynaklar olmasaydı yaşantımızda hangi sorunlarla karşılaşırdık? Bu konu hakkındaki görüşlerimizi arkadaşlarımıza söyleyelim. Arkadaşlarımızın da fikirlerini alarak ortaya çıkan görüşleri tahtaya yazalım. Farklı görüşleri, nedenleriyle birlikte arkadaşlarımızla tartışalım.
- Cevap:
Tüm canlılar yaşamlarını sürdürmek için besinlere ihtiyaç duyar. Koşmak, spor yapmak, yazı yazmak, ders çalışmak gibi birçok faaliyeti gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyarız. Bu enerjiyi tükettiğimiz besinlerden karşılarız. Yeterince beslenemezsek sağlığımız bozulur. Hâlsiz düştüğümüz için günlük yaşamda yaptığımız birçok faaliyeti yerine getiremeyiz.
Günlük hayatta “Suyu tasarruflu kullanmalıyız, kaynakları tüketirken tutumlu olmalıyız.” gibi cümleleri duymuşsunuzdur. Tutumluluk ve tasarruf sıkça karşılaştığımız kavramlardandır. Acaba tasarruf ve tutumluluk nedir?
Kaynakları yerine göre, ihtiyacımız kadar kullanmaya tutumluluk denir. Tasarruf ise kaynakların tutumlu bir şekilde kullanılmasıdır. Kaynakları bilinçli tüketen kişilere bilinçli tüketici denir. Bilinçli tüketici olmak için elimizdeki kaynakların ihtiyaç duyduğumuz kadarını kullanmalıyız. Ülkemizdeki kaynakların boşa harcanmasını istemiyorsak savurgan olmamalı ve tasarrufa kendi evimizden başlamalıyız. Bu davranışların bir vatandaşlık görevi olduğunu unutmamalıyız. Ayrıca kaynakların yeniden kullanımı tasarrufu sağlar. Acaba bilinçli tüketici olmak için başka neler yapılabilir?
Elektik, su ve besin gibi kaynakların yaşantımız için önemini artık biliyoruz. Bu kaynaklar sınırlı kaynaklardır. Yanlış veya bilinçsiz bir şekilde kullanılan kaynaklar kısa sürede tükenebilir. Acaba bu kaynakları tasarruflu kullanmak için neler yapabiliriz?
Araştıralım
Su, elektrik ve besin kaynaklarının tasarruflu kullanımı için yapılması gerekenler hakkında internet ve çeşitli kaynaklardan araştırma yapalım. Araştırma sonucunda elde ettiğimiz bilgilerle bir sunu hazırlayarak arkadaşlarımıza sunalım.
- Cevap:
Evimizde ve okulumuzda suyu tasarruflu kullanmak için yapılması gerekenlerden bazıları aşağıda verilmiştir.
• Dişlerimizi fırçalarken, ellerimizi yıkarken suyu boşa akıtmamalıyız. Okulumuzda suyu boşa akıtan arkadaşlarımız varsa onları nazikçe uyarmalıyız.
• Klozetlerde lüzumsuz yere sifona basmamalıyız.
• Okul veya evimizde bozuk musluk ya da su akıtan klozet varsa bunların tamir edilmesi için büyüklerimizi uyarmalıyız.
• Duş alırken gereğinden fazla su kullanmamalıyız.
• Bulaşıklar elde yıkanırken çok su harcanmaktadır. Evimizde bulaşık makinesi varsa bulaşıkları yıkarken makine kullanmalıyız.
• Çamaşır ve bulaşık makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalıdır. Bu konuda büyüklerimizi uyarmalıyız.
• Büyüklerimiz tıraş olurken, dişlerini fırçalarken suyu gereğinden fazla kullanıyorsa onları uyarmalıyız.
• Çevremizde, balkonunu veya arabasını hortumla yıkayan biri varsa onları aşırı su tüketmemeleri konusunda uyarmalıyız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Elektriği kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı davranışlar aşağıda verilmiştir.
• Ev veya okulumuzda gereksiz yanan lambaları söndürmeli, söndürmeyenleri nazikçe uyarmalıyız.
• Televizyonu izlemediğimiz zaman kapatmalıyız. Televizyon kumandasından kapatıldığında az da olsa elektrik tüketimi devam eder. Bu nedenle televizyonu kapatınca fişini çekmeliyiz.
• Daha az elektrik harcadığı için aydınlatmada led veya tasarruflu ampulleri tercih etmeliyiz.
• İmkânımız varsa evimizde daha az elektik enerjisi harcayan, A sınıfı elektrikli araçları kullanmaya özen göstermeliyiz.
Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir ihtiyaç listesi hazırlarım. Alışveriş yaparken ihtiyacım olan malzemeleri alırım. İhtiyacımdan fazla aldığım sebze ve meyveler çabucak çürür. Bu nedenle besinlerden tasarruf etmek istiyorsanız siz de alışverişe çıkmadan önce benim yaptığım gibi bir ihtiyaç listesi hazırlamalısınız.
Aysun Hanım’ın yaptığı gibi alışverişe çıkmadan önce hazırlayacağınız bir ihtiyaç listesi besinlerden tasarruf etmenizi sağlar. Aşağıdaki davranışları yaparak besinlerden tasarruf sağlayabiliriz.
• Tüketebileceğimiz kadar ekmek almalıyız. Artan ekmekleri poşetleyip buzdolabının buzluğunda saklayarak birkaç gün içinde tüketebiliriz.
• Evimizde yemek yaparken tüketebileceğimiz kadar yemek pişirmeliyiz.
• Evimizde meyve kabuklarından yararlanarak sirke yapabiliriz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
• Yumuşamaya başlamış domateslerden ezme veya salça yapabiliriz. Portakal, çilek gibi meyvelerden reçel veya marmelat yapabiliriz.
• Evde önceden kalmış yemek varsa önce onu tüketmeliyiz.
• Domates, çilek gibi bazı besinler çabuk bozulabilir. Çabuk bozulan besinleri fazla miktarda almamaya özen göstermeliyiz.
Artan besinleri daha sonra kullanarak değerlendirebiliriz. Böylece besinlerden tasarruf sağlanmış olur. Örneğin artan ekmekleri kurutup parçalayıcıda ufak parçalara ayırabilir ve köfte yapımında kullanabiliriz.
Proje Yapalım
Giymediğimiz, yıpranmamış kıyafet; kullanmadığımız bir oyuncak veya ev eşyasını ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak bunların yeniden kullanılmasını sağlayabiliriz. Bu konu ile ilgili olarak arkadaşlarımızla ihtiyaç sahiplerini belirleyelim. Bu malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile ilgili bir proje yapalım ve arkadaşlarımızla birlikte projemizi gerçekleştirelim. (Projemizi gerçekleştirirken arkadaşlarımız arasında adil bir görev dağılımı yapalım.)
- Cevap:
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Ata Yayınları Sayfa 174-175-176-177-178-179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.