Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Ata Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları 152-153

4. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 152-153 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 152-153

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 152[/syf]

Işık kirliliği; hava, su ve toprak kirliliği gibi zehirli olmasa da insanları ve diğer canlıları olumsuz etkiler. Işık kirliliğinin bu olumsuz etkileri aşağıda maddeler hâlinde belirtilmiştir.

• Binaların dışının aşırı aydınlatılması diğer binalarda yaşayanların bundan rahatsızlık duymasına neden olabilir.
• Işık kirliliği, gökyüzünde geçici parlaklığa neden olur. Bu da gök cisimlerinin gözlenmesini zorlaştırır.
• Deniz kaplumbağaları sahillerdeki ışıklandırmalardan olumsuz etkilenir. Bu kaplumbağalar yumurtalarını sahile bırakır. Bu yumurtalardan çıkan yavrular yapay ışık kaynaklarından dolayı denizin Yumurtalarından çıkmış deniz aksi yönüne hareket ettiklerinden denize ulaşamaz kaplumbağaları ve ölür. Benzer şekilde göçmen kuşlar da ışık kirliliği nedeniyle gidecekleri yönü karıştırır. Bu nedenle kuşların göç yollarında, deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı yerlerde ışık kirliliğine neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır.

IŞIK KİRLİLİĞİNE KARSI ALINACAK ÖNLEMLER

Işık kirliliğini önlemek için hepimize görevler düşmektedir. Bunun için hepimiz ışık kirliliği konusunda bilgi sahibi olmalı, gerekli önlemleri almalıyız. Çevremizde yanlış yapılmış ya da rahatsızlık veren aydınlatmaları yetkililere haber vermeliyiz. Işık kirliliğine karşı yapılması gerekenler aşağıda maddeler hâlinde verilmiştir. İnceleyelim.

• Reklam için kullanılan gereksiz aydınlatmalar azaltılmalıdır.
• Sokak aydınlatmalarında gün ışığına bağlı çalışan sistemler kullanılmalıdır. Bu sistemlerde hava karardığında lambalar kendiliğinden yanar. Hava aydınlandığında ise lambalar kendiliğinden söner.
• Gereken yerleri aydınlatan, uygun aydınlatma sistemleri tercih edilmelidir.
Işık kirliliğini önlemek için uygun aydınlatma yapılmalıdır. Aşağıda aydınlatmanın yanlış ve doğru yapılması ile ilgili görseller verilmiştir. İnceleyelim.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 153[/syf]

Aşağıdaki görsellerde uygun aydınlatmalara dikkat edilirse aydınlatma araçlarının sadece aydınlatılmak istenen yerleri aydınlattığı gözlenir.

Bilgi Kutusu

Çevre aydınlatmasında ışık kaynağı gökyüzüne değil, aydınlatılması gereken yerlere yöneltilmelidir. Bina ve dış cephe aydınlatmalarında ışık yukarıdan aşağıya yayılmalıdır.

Işık kirliliğini insanlara anlatmaya yönelik başka neler yapılabilir? Bu konu hakkındaki çözüm önerileriniz nelerdir? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

  • Cevap:

Poster Yapalım

Işık Kirliliğini Azaltalım

Işık kirliliğini azaltmak için yapılması gerekenleri gazete, kitap, dergi ve internet gibi kaynaklardan araştıralım. Araştırma sonucunda elde ettiğimiz bilgilerle hazırladığımız posterleri öğretmenimizin rehberliğinde arkadaşlarımıza sunalım.

  • Cevap:

Uygulayalım

Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuğa “D”, yanlış ise “Y” yazalım.

  • Cevap:

() Işığın gökyüzüne yönelmesini engellemek, ışık kirliliğine karşı alınacak önlemlerdendir.
() Işık kirliliğinin önlenmesinde sadece belediyelerin görevi vardır.
() Reklam için kullanılan ışıklı panolar ve tabelaların gün ışığına bağlı olarak çalışması ışık kirliliğini azaltır.
() Uygun aydınlatma ışık kirliliğini azaltır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Ata Yayınları Sayfa 152-153  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry