2. Sınıf Ata Yayıncılık Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 187-188-189-190-191-192 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 187-188-189-190-191-192
[syf]2. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 187[/syf]DOĞA OLAYLARINA VE AFETLERE ÖNLEMLER ALALIM
“Deprem öldürmez, ihmal öldürür.” sözü ile anlatılmak istenen nedir? Tahmin ediniz.
- Cevap: Deprem bir doğal afettir. Buradaki sözle anlatılmak istenen insan ihmalinin, dikkatsizliğinin insana zarar verdiği, insanı öldürdüğüdür.
Yağmurlu ve karlı havalarda trafikte nasıl hareket etmeliyiz? Açıklayınız.
- Cevap: Yağmurlu ve karlı havalarda trafikte şu şekilde davranmalıyız.
➢ Diğer araçlarla takip mesafesini artırmalısınız.
➢ Hızınızı düşürmelisiniz.
➢ Fren yapmaktan kaçının.
➢ Lastiklerin suda kayma durumuna karşı tedbirli davranın.
➢ Sakin ve güvenli sürüş yapın.
➢ Camları temiz ve buğusuz tutmaya özen gösterin.
➢ Kısa farları etkinleştirin.
Arkadaşlar sisli ve rüzgârlı havalarda etrafımızı görmekte zorlanırız. Yoldaki engellere çarpmamak için dikkatli olmalıyız. Rüzgârlı havalarda çatı altlarından geçmemeliyiz. Evimizde soba yakıyorsak çok dikkatli olmalıyız. Çünkü rüzgâr, bacalardan duman çıkışını engelleyebilir. Bu da zehirlenmelere yol açar. Ayrıca rüzgârlı havalarda gözlük takarak gözümüzü çeşitli cisimlerden koruyabiliriz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Arkadaşlar, doğal afetler doğa olayları sonucu meydana gelir ve bunların oluşumu durdurulamaz. Ancak bunların verecekleri zararlar azaltılabilir. Sel baskınlarından korunmak için evler dere yataklarında yapılmamalıdır. Selin hızını kesmek için ağaçlandırma yapılmalıdır. Sel sırasında dışarıdaysak hemen yüksek yerlere çıkmamız gerekir. Sel sırasında binadaysak üst katlara çıkarak yardım istemeliyiz.
Arkadaşlar çığ ve heyelan tehlikesi olan yerler yerleşim için uygun değildir. Bu yerler ağaçlandırılarak çığ ve heyelanın vereceği zararlar azaltılmalıdır. Çığ tehlikesi olan yerlerde ses çıkartılmaması gerekir. Çünkü ses, kar kütlelerinin koparak düşmesine neden olur. Çığ ve heyelandan korunmak için koruma duvarları ve tüneller yapılmalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Arkadaşlar, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler aşağıdaki resimlerle verilmiştir.
Devrilebilecek eşyalar duvara sabitlenmelidir.
Deprem çantası hazırlanmalıdır.
Deprem sırasında “çök, kapan, tutun” yöntemine göre hareket edilmelidir.
Deprem sırasında, asansör boşluğu, pencere, balkon ve merdivenden uzak durulmalıdır.
Binaların depreme dayanıklılığı kontrol edilmelidir.
Deprem sonrasında, önceden belirlenen toplanma yerlerine gidilmelidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Arkadaşlar, hortum ve fırtınadan korunmak için pencerelerden uzak durmamız gerekir. Binaların altındaki sığınaklara inmek, alınacak en iyi önlemdir. Sığınak yoksa banyoya girerek beklemek gerekir. Eğer kırsal bir arazide kaldıysanız yere çökerek başınızı kollarınızın arasına alıp beklemelisiniz. Hortum ve fırtına sonrası yere düşen elektrik ve telefon kablolarına dokunmamalısınız. Ağaç altlarından uzak durmalısınız.
Deprem öncesinde ve sonrasında neler yapılabilir? Söyleyiniz.
- Cevap: Özellikle koridorlarda, bürolarda veya öğretmenler odasında, dekoratif amaçlı yapılan asma tavan veya kartonpiyer düzenekleri, deprem sırasında düşerek yada kırılarak çıkış yollarını etkilemeyecek şekilde güçlendirilmeli Ofislerde veya diğer birimlerde kullanılan cam mobilyalar satın alınırken tamperli özellikte olanlarının tercih edilmesi sağlanmalı Sınıflarda pencerelerin önlerine, kırılabilecek camların çevreye sıçramalarını önleyebilmek için kalın perdeler kullanılmalı. Okul binası içinde kullanılan klimaların, ünitelerinin sağlam bir şekilde yapıya sabitlenmesi sağlanmalı.
Doğa olayları ve doğal afetlerden korunmak için neler yapılabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Selden korunmak için dere yataklarına ev yapılmamalıdır. Boş alanlara ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır. Depremden korunmak için depreme dayanıklı binalar yapılmalıdır. Evdeki mobilyalar duvara sabitlenmelidir. Çığ ve heyelandan korunmak için ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır.
ETKİNLİK
Doğa olaylarına ve doğal afetlere karşı alınacak önlemler ile ilgili verilen ifadeler doğru ise ? , yanlış ? ise sütununu işaretleyiniz.
- Cevap:
2. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Çözümleri Ata Yayınları Sayfa 187-188-189-190-191-192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.