Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46

9. Okuduğunuz metinde yer alan anlatım tekniklerini belirleyiniz.

  • Cevap: İç konuşma tekniği, geriye dönüş

10. Okuduğunuz metinde anlatıcının “biz” dilinden “ben” diline geçmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Anlatıcı; “biz” dediği diğer hikayeci arkadaşlarından genç Yahudi ölüp kadın da orayı terk ettiği için yalnız kalmıştır. Bu yüzden anlatımda “ben” diline geçmiştir.

11. Okuduğunuz metinde dönemin sosyal, sanatsal ve tarihî gerçekliğini yansıtan unsurları gösteriniz.

  • Cevap: Savaş yılları, karartma uygulanması, savaş koşullarından dolayı yaşanan ekonomik zorluklar, trenlerle yolculuk, seyyar satıcılar,  hikaye satarak geçinilmesi, sanatçının pek fazla itibar görmemesi..

12. “Oğuz Atay hikâyelerinde; bunalımlı, korkunun tutsağı olmuş, hayata tutunmaya çalışan fakat çok kere kaybeden, toplumla ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kuramayan, çekingen karakterlerin hayatlarını ele alır.” bilgisinden hareketle okuduğunuz metinde kahramanların bu özellikleri yansıtıp yansıtmadığını söyleyiniz.

  • Cevap: Hikayedeki anlatıcı, genç Yahudi ve kadının bu özellikleri taşıdığı söylenebilir. Her üç karakter de hikaye yazarak geçiminlerini sağlamaya ve hayata tutunmaya çalışırlar… Anlatıcı yaşadığı sıkıntıları bazen dışa vurur, öfkesini saklamaz; hikayelerinin satmamaya başlaması ve diğer nedenler  onu umutsuzluğa sürükler. Genç Yahudi ise çekingen bir tiptir, olaylar karşısında tepkisiz ve sessiz kalır. Kadın da olumsuzluklar karşısında sessizdir, tutunacak bir dal arar kendine.

1. Aşağıdaki cümleler okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu cümlelerde geçen mecaz anlamlı kelimelerin altını çizerek cümlelere kattıkları anlamları söyleyiniz.
• … ilham geliyordu ve gecenin geç saatlerine kadar yakamızı bırakmıyordu.
• … bayat hikâyelerimizi suratımıza fırlatıyorlardı.
• Bizi bu kasabaya hangi rüzgâr atmıştı?
• İşimiz pek parlak sayılmazdı; çünkü istasyonumuza tren çok seyrek uğruyordu.

2. Okuduğunuz metinde yer alan “Geçen gecelerden birinde genç ve düzgün yüzlü bir yataklı vagon yolcusu, kendisine daha önce sattığımız hikâyelerin bir kısmını tanınmış bir eleştirmene gösterdiğini ve bu ünlü yazarın da hikâyeleri çok basmakalıp ve modası geçmiş bulduğunu söylemişti.” cümlesinde “basmakalıp” ve “modası geçmiş” ifadesi yerine hangi kelimeleri getirirseniz bir sanat eseri için söylenmiş cümle tam zıt bir anlam kazanır?

  • Cevap: Bu kelimelerin yerine yeni ve özgün, alışılmışın dışında kelimelerini getirebiliriz.

Mustafa Kutlu’nun Bir Saatlik Telâki adlı hikâyesi ile Oğuz Atay’ın Demiryolu Hikâyecileri adlı eserinde “tren” unsurunun nasıl yansıtıldığını karşılaştırınız. Düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yere kısaca yazınız.

  • Cevap: İkisinde de tren bir sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin trenin seyahat yani ayrılık veya kavuşma anını anlatmak için kullanması gibi evrensel göndergelerinin kullanılması.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry