12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89
Yunus Emre’nin Biz Dünyadan Gider Olduk şiirini sınıfınızda okuyunuz. Şiirin temasını, yaşamın gerçekliği açısından arkadaşlarınız ile tartışınız.
- Cevap: Şiirin teması bu dünyanın gelip geçiciliği ve ölümdür.
1. Okuduğunuz şiirin temasını ve iletisini belirleyiniz. Temayı bütünlük, iletiyi de açıklık/örtüklük açısından değerlendiriniz.
- Cevap:
Tema: Hayatın gelip geçiciliği, ölümdür.
İleti: Bu dünyada hepimiz gelip geçiciyiz. Günlük zevkler uğruna kimseyi kırmayalım, üzmeyelim.
2. Selam Olsun adlı şiirde hece sayısının eşit olmasının şairin şiir anlayışıyla bir ilişkisi var mı? Açıklayınız.
- Cevap: Evet vardır. Halk şiiri geleneği ile şiir yazan şairin bu şiirinde de halk şiirinde en çok kullanılan şiir öçüsü olan Hece ölçüsünü kullandığını görürüz. Bu da dizelerdeki hece sayısının eşit olması demektir.
3. Bu şiirin nazım biçimini, birimini ve türünü tespit ediniz.
- Cevap:
Nazım biçimi: Serbest şiir.
Nazım birimi: Dörtlüktür.
Nazım Türü: Güzelleme örneği olarak da nitelendirebiliriz.
4. Şiirin genelinde tenasüp sanatından yararlanılmıştır. Hangi kelimelerle bunun sağlandığını gösteriniz. Şairin böyle bir tekniği uygulamasının şiirin iletisine bir katkısı olup olmadığını belirtiniz.
- Cevap: Bahçe/ gül ve kar/ tipi/ fırtına gibi yakın anlamlı kelimeleri kullanmıştır.
5. Şiirin söyleyicisi ile söyleyicinin hitap ettiği kişileri belirleyiniz. Söyleyicinin ve hitap edilen varlığın çoğul olmasını değerlendiriniz.
- Cevap: Şiirin söyleyicisi şairin kendisidir hitap ettiği kitle ise şiiri okuyan herkestir.
12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.