12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74
5. a. Aşağıdaki parçada yer alan deyimleri bulunuz. Anlamını bilmediğiniz deyimleri kaynaklardan kontrol ediniz. Deyimleri birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.
Çayır çimenleri, çimenlerdeki ak kuzuları boyamaya koyuldu. Öteki yine gülmüş, yine güle güle çekilip gitmişti. O da gümüş suların aktığı ovaları daha iri karanfillerle çerçeveleyip bezedi. Sapların boynu biraz büküktü. Şaştı. O gece, eli ayağına dolanarak dört bir köşeye altın sarısı birer yarım ay kondurdu. “Gönlünce yap, başka şeye kulak asma!” Babasının sesiydi. O da başını kaldırdı, kuşkuyla baktı babasına. “Dünya gönlümüze mi kalmış baba?” diye sordu. Yanıt alamadı. Renkleri ovdu, fazla ovdu.
- Cevap:
eli ayağına dolanmak: şaşırmak, telaşlanmak:
Cümle: Hastasını muayene ederken başında bulundular mı, hele söz söylediler mi eli ayağı dolaşır.
kulak asmak: önem vermek, dinlemek:
Cümle: Bunların sözlerine ne diye kulak asıyor, ona göre yapacağın işi kestiriyorsun?
gönlünce yapmak: İçinden gelerek yapmak
Cümle: Bir iş gönülden gelindiği gibi yapılmalıdır.
b. Nezihe Meriç’in Giz adlı hikâyesinden alınan aşağıdaki parçadan kutucuklarda istenenlere örnekler veriniz.
“Her zamanki gibi. Öğleye doğru sokakları dolduran kapkara olmuş yerli yabancı gezginler, gezi motorları, yeni gelen bavullar, tatili bitirip dönen bavullar, armağan incik boncuk, takı, öte beri sergileyen tezgâhlar, meydandaki açık hava lokantalarında çığırtkan, kışkırtıcı pide, sarmısak, yoğurt, mantı, döner kokuları.”
- Cevap:
Mecaz (değişmece) anlamda kullanılmış kelime | tatili bitirip dönen bavullar (tatilciler kast edilmiştir) |
Gerçek anlamda kullanılmış kelime | sokak, mantı, koku |
Anlamca pekiştirilmiş kelime | kapkara |
Ad aktarması (Mecazımürsel) | yeni gelen bavullar(tatilciler kast edilmiştir) |
İkileme | incik boncuk |
6. Karanfilsiz adlı hikâyeden alınan aşağıdaki parçayı imla ve noktalama açısından düzeltiniz.
“İşim mi?.. Eh işte…”
Caddede, kalabalık arasında kulağıma çarpan söz, bu. Bukadarcık: İşim mi? Eh işte… öyle, sapı kırık, taçyaprakları dökük bir ses.
Dönüp bakmadım. Kim olduğunu görmedim.
- Cevap:
“İşim mi?.. Eh işte…”
Caddede, kalabalık arasında kulağıma çarpan söz, bu. Bu kadarcık… İşim mi? Eh işte… Öyle, sapı kırık, taç yaprakları dökük bir ses.
Dönüp bakmadım. Kim olduğunu görmedim.
Sınıfınızda gruplar oluşturunuz. Grup başkanını ve sözcüsünü seçiniz. Okuduğunuz hikâye kitabını ders öğretmeninizin gözetiminde değerlendiriniz.
- Cevap: Bu değerlendirmeyi sınıfta yapmalısınız.
12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.