12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29
2. Aşağıdaki cümlelerde numaralanmış noktalama işaretlerinin kullanılma gerekçelerini açıklayınız.
a. Bir toplumu oluşturan insanlar”,”1 aynı nesneleri aynı seslerle işaretleyerek 2″(“kodlama) bunlara aynı anlamı vererek ve böylece de ortaya çıkan kelimelerle iletişim kurarak dil sistemini oluşturmuşlardır.
- Cevap:
1-Özneden sonra virgül konulur.
2-Açıklama kelimeleri bazen parantez içinde kullanılır.
3- Açıklama yapılacak olunduğunda : işareti getirilir.
4- Aynı türden kelimelerin arasına konulur.
5- Vb. gibi kullanımlar başka benzer örnekler de olduğunu işaret etmek için kullanılır.
b. İşte bu tür toplulukların kullandıkları diller de farklı isimler almaktadır”:”3 Lehçe, ağız”,”4 kişisel dil, meslek dili vb”.”5
- Cevap:
3. Aşağıdaki cümleleri noktalama işaretleri açısından düzeltiniz.
a. İslamiyetin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in Arapça olması, Arapçanın Türkler üzerinde çok etkili olmasına, hatta kutsal sayılmasına neden olmuştur.
- Cevap: İslamiyetin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in Arapça olması, Arapça’nın Türkler üzerinde çok etkili olmasına hatta kutsal sayılmasına neden olmuştur.
b. Gerçekte yalnız edebiyat değil, tüm sanatlar felsefeyle yoğrulmuştur, ne var ki onlardaki felsefe bizim felsefe adıyla bildiğimiz felsefe değildir.
- Cevap: Gerçekte yalnız edebiyat değil tüm sanatlar felsefeyle yoğrulmuştur: ne var ki onlardaki felsefe, bizim felsefe adıyla bildiğimiz felsefe değildir.
4. Aşağıdaki metni tabloda belirtilen başlıklara göre inceleyiniz. Tabloya örnekler yazınız.
“Ne zaman felsefenin ayağı sürçse edebiyat bir bilge görünümü almaya başlar, giderek filozoflaşır, hatta hiç çekinmez felsefenin temel sorunlarını tartışmaya girişir. Gün olur bir felsefe yapıtında yaman bir edebiyat inceliği bulursunuz. Çok zaman şakacıdır edebiyat, onun şakaları altında gözünü budaktan esirgemez bir felsefe gizlidir. (…) Fransız dilinin henüz olgunlaşmadığı zamanlarda yazılmış olan, bir dil tadı vermese de bir edebiyat tadı vermekten geri kalmayan o güzelim Denemeler sağlam bir felsefe kitabıdır, henüz Bacon’un ve Descartes’ın ortada görünmediği zamanlarda, henüz Pascal’ın ve Leibniz’in ortalarda görülmediği zamanlarda felsefenin bütün yükünü yüklenmiştir. Evet, düşünür Montaigne’in tüm yaşam deneyimlerini kucaklayan Denemeler edebiyat açısından baktığınızda düpedüz felsefedir, felsefe açısından baktığınızda da en güzelinden edebiyattır. Eskiçağ düşünce geleneğini Yeniçağ’a bağlayan bir köprüdür.”
- Cevap:
Metinden Örnekler :
Temel anlam : edebiyat, yaman, felsefe
Yan anlam : edebiyat inceliği, edebiyat tadı
Terim anlam : sorun, dil, deneme
Mecaz anlam : deneyimleri kucaklama, felsefe açısından bakmak
Deyim : bağlayan köprü olmak, yükünü yüklenmek, ortada görünmemek
İnsandan doğaya aktarma : Şakacıdır edebiyat, Felsefenin ayağının sürçmesi
Soyut anlam : deneyim, düşünür, gizli,
Somut anlam : yapıt
Nitel anlam : güzel, yaman
Nicel anlam : sağlam
5. Edebiyat ve Psikoloji adlı metinde “edebi”, “beşeri”, “imkan” kelimeleri standart dışı kullanılmıştır. Sizce bu durum yazarın tercihi midir yoksa döneme mi özgüdür? Açıklayınız.
- Cevap: Bence yazarın tercihidir. Çünkü yazar bu şekilde kendi kelime dünyası ve bu kelimelere yüklediği anlamlar ile okura fikirlerini aşılamaya çalışmaktadır.
12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.