12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 252 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 252
5. Yazarın düşüncelerini kanıtlamaya gitmemesi ve özgürce söyleyebilmesi, deneme türünde yazılmış metinlere ne gibi katkılar sağlar? Açıklayınız.
- Cevap:
6. Basın yayındaki gelişmeler ve teknoloji, bir edebî türün oluşmasına ve gelişmesine olanak sağlar mı? Örnek vererek açıklayınız.
- Cevap:
D. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneklerini işaretleyiniz.
1. Deneme türünün karakteristik örneği olan Essais (1580) adlı eserinde Montaigne’in okuyucuya seslenirken “Okuyucu bu kitapta yalan dolan yok. (…) Kendimi herkese beğendirmek niyetinde olsaydım, özenir, bezenir, en gösterişli hâlimle ortaya çıkardım. Şunu söyleyeyim ki, kendimi anlatırken söylediklerim değişik ve değişken olmakla beraber hiç gerçeğe aykırı değildir. (…)” şeklindeki sözlerinde işaret ettiği gibi saf denemede daha çok paylaşma amacı taşıyan, düşüncenin çok yoğun olmadığı, kanıtlama, yargıda bulunma, öğretici olma gibi tutumlardan uzak, iç gözleme ve öz eleştiriye dayalı bir “ben” anlatımı hâkimdir.
Bu parçada yanlış kullanılan noktalama işareti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kesme işareti (’) B) Tırnak işareti (“ ”) C) Üç nokta (…) D) Virgül (,) E) Yay ayraç ( )
- Cevap:
2. Her şeyden önce şu husus belirtilmelidir ki deneme metinleri, ortalama bir va da(I) birkaç kitap sayfası tutarında bir oyluma sahiptir. Bunun vanısıra(II) yazarın tavrına bağlı bir sınırlandırma söz konusudur. Kanıtlama, pekiştirme, genelleme, alıntılama, anlatıcı, bakışaçısı(III) gibi bilim, iletişim, yazın gibi farklı alanlara ait metinlerde sıklıkla uygulanan birçok anlatım öğesi denemede de görülür. Ne var ki(IV) deneme türü, kendine özgü içerik evreninin etkisiyle söz konusu öğeleri de içine alır. Böylece pek çok(V) düzyazı türündeki ortak biçim öğeleri denemede kimlik kazanır.
Bu parçada numaralanmış kelimelerden hangi ikisinin yazımı yanlıştır?
A) I. ve II. B) II. ve III. C) II. ve V. D) III. ve IV. E) IV. ve V.
- Cevap:
3. Aşağıdaki eşleştirmelerin hangisinde yanlışlık vardır?
A) Bakanlar ve Görenler – Sezai Karakoç
B) Bir İçim Su – Refik Halit Karay
C) Günlerin İçinden – Vedat Günyol
D) Niçin Kurtulmamak – Falih Rıfkı Atay
E) Söz Arasında – Nurullah Ataç
- Cevap:
12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 252 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.