Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18

1 Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimelerin ve kelime grubunun anlamını cümlelerin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz. Kelimeleri ve kelime grubunu birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.

• “Ondan sonra da psikolojinin önde gelen hemen bütün isimleri bu ilişkiyi perçinleyen araştırma ve incelemeler yapmışlardır.”
• “Gerçekten de günlük hayatımızdan tutun da herhangi edebi bir metnin dokusuna kadar, sürekli muhatap olduğumuz ve üzerimizde büyük etkisi olan sözün psikolojideki yeri de en az öncekiler kadar önemli ve vadsınamayacak değerdedir.”

Cevap:

Sözcük grubu: perçinleyen

Tahminim:  sağlamlaştırmak

Anlamı: Perçinlemek işi.

Cümlem:  Dostluğumuzu perçinledik.

 

Sözcük grubu: doku

Tahminim: İnsanın dış deri yüzeyi.

Anlamı: Bitki ve hayvan organlarını meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan, benzer hücre topluluklarının hücreler arası maddeyle beraber oluşturdukları yapı. Epitel, bağ, kas, sinir dokusu gibi.

Cümlem: İnsan dokusu çok farklıdır.

 

Sözcük grubu:  muhatap olmak

Tahminim:  görüşülecek kişi kabul etmek

Anlamı:  kendisine söz söylenmek, hitap edilmek:

Cümlem: Onu muhatap kabul etmiyorum.

 

Sözcük grubu:   yadsımak

Tahminim:   kabul etmemek

Anlamı: Yaptığı bir işi, söylediği sözü veya tanık olduğu bir şeyi yapmadığını, bilmediğini söylemek, yaptığını saklamak, inkâr etmek

Cümlem:  Onun böyle davranması yadsınamaz bir durumdur.

 

2. Okuduğunuz metinden edindiğiniz yeni düşünceleri belirtiniz. Bu yeni düşünceler yaşamınızı etkileyebilecek düzeyde mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Edebiyat ve psikolojinin ne kadar iç içe geçen alanlar olduğunun farkında vardım. Bir eseri incelerken ya da kahramanlarını okurken onların iç dünyalarına girebilmenin okura sağladığı faydaları fark ettim.

3. Bu metinde geçen “Edebiyatın, özellikle sözlü edebiyatın malzemesi olan sözün, psikolojide kullanıldığı bir diğer alan ise, teşhis ve tedavidir.” cümlesindeki iletiyi açıklayınız ve örnekleyiniz.

  • Cevap:Nasıl ki edebiyatın malzemesi dildir, dil edebiyat için vazgeçilmezdir psikoloji için de en önemli şey ortak olarak dildir. Çünkü psikolojide de kişinin kendini tanımlaması ve sorunlarını anlatarak çözmesi gerekmektedir. Bu konuda da dilden faydalandığını görürüz.

4. Psikolojinin edebiyata vereceği desteklerle ilgili yazarın tespitlerini metinde gösteriniz. Bu tespitlere katılır mısınız? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Psikolojinin edebiyata vereceği en büyük desteklerden biri yine onun ruhuna uygun olan insanın iç evreniyle ilgili tespitleri olacaktır.Şahıs kadrosu tasniflerinde psikolojiden sıklıkla yararlanılır.

5. Okuduğunuz metinde yazar ile anlatıcı aynı kişidir. Sizce bunun nedeni nedir?

  • Cevap: Çünkü bu metin bir inceleme yazısıdır. İnceleme yazılarında anlatıcı ve yazar genelde aynı kişidir.

6. Edebiyat ve Psikoloji adlı metinde yararlanılan anlatım biçimleri hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Açıklayıcı anlatım biçimlerinden faydalanılmıştır.

7. Yazarın düşüncelerini geliştirmek için başvurduğu yöntemler hangileridir? Metinden gösteriniz.

  • Cevap: Yer yer örneklendirme ve karşılaştırmadan da sıklıkla yararlanmıştır yazar. Örnek olarak: ” Hiç kuşkusuz ikisi arasındaki ilişkiyi irdeleyen edebiyatçılardan biri Tolstoy’dur”” cümlesini örnek verebiliriz.

12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry