12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142
E. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.
Soldan sağa: 1. Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde öz şiir de denen şiir yönelimi. – Bir bağlaç. 2. “Âlim” kelimesindeki ünsüz harfler. – İşini iyi bilen, yetenekli kimse. 3. Sıkıntı veya güçlükle yapılan, kolay karşıtı. – Türk şiirinde Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday gibi şairlerin öncüsü oldukları şiir akımı. 4. Ülke, yurt. – “Esra” kelimesindeki ünsüzler. 5. Tamer soyadlı II. Yeni şairinin adı. – Gelecek, sabah, şafak sökme zamanı, yarın. 6. Türkçede sıralı cümleleri birbirine bağlayan bir bağlaç. – Bir soru zamiri. – İşaret, alamet. 7. Bir nota. – Şehzadelerin özel eğitmenleri. 8. Kimi vakit, bazen anlamlarını içeren Farsça bir kelime. – II. Yeni şairlerinden birisinin soyadı. 9. Masallardaki bir tekerlemede uzak anlamında kullanılan kelime. – Bir bireyin, bir toplumun, başka birey, küme veya toplumları egemenliği, baskısı ve denetimi altına alma, hürriyetlerine karışma ve onları belli biçimlerde davranmaya zorlama yetkisi veya yeteneği.
Yukarıdan aşağıya: 1. Kelimenin eş anlamlısı. – “Gramer” kelimesinin kısaltması. 2. Açık eflatun rengi. 3. Beş Hececiler şiir topluluğundan bir şairin adı. – Edebiyatta sevgilinin zarafetini ve gözlerinin güzelliğini dile getirmek için kullanılan mazmun. 4. San, şöhret, şan kelimelerinin yerine kullanılabilen bir kelime. 5. Ad tamlamalarında tamlananın yerini tutan zamirin adı. – “Allah verirse — getirir, sel getirir, yel getirir.” atasözünde boşluğa getirilecek kelime. 6. Aruz vezninde kısa okunması gereken heceyi ölçüye uydurmak için uzun okuma. – Dervişlerce giyilen hırka, elbise.
7. Türk alfabesinin on beşinci harfinin adı. 8. Eğretileme olarak da bilinen edebî sanat. 9. Zelzele kelimesinin eş anlamlısı olan kelime. – Kripton elementinin simgesi. 10. Zıt anlamlı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşan ikilemede “geç” kelimesiyle birlikte kullanılan ve ikileme yapılan kelime.
- Cevap:
12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.