Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 

1- Şiirde geçen “cüret”, “donanmak” kelimelerinin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlüklerden kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. Menziller adlı şiirin temasını ve iletisini tespit ediniz. Şiirde tematik bir bütünlük var mı? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Şiirin dikkati çeken özelliği, son iki mısradan önce eğik bir düşünce çizgisinin çizilmesidir. Şiiri orijinal kılan bu çizgidir. Sizce şair, niçin bunu yapmıştır?

  • Cevap:

4. Okuduğunuz şiirin nazım birimini tespit ediniz. Birimlerin kümelenişinde bir uyum var mı? Açıklayınız.

  • Cevap:

5. Menziller adlı şiirde dördüncü dizenin sonundaki nokta hariç noktalama işareti kullanılmamıştır. Sizce şair, niçin böyle bir tarzı tercih etmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap:

6. Bu şiirde anlamı geniş tutan ve vurguyu kolaylaştıran biçimsel bazı tekniklere başvurulmuş, böylece biçimin anlamı daraltan ve zorlayan etkisinden sıyrılarak okurun serbest çağrışımla şiiri kavraması sağlanmıştır. Şiiri bu açıdan değerlendirirseniz şairin üslubu hakkında neler söylersiniz?

  • Cevap:

7. “Baktığın dağların düşüncesi bile ağlatır beni” mısrasında altı çizili kelimelerdeki ahenk hangi unsurlarla sağlanmıştır?

  • Cevap:

8. Menziller adlı şiirin genelinde niçin geniş zaman kipi kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap:

9. Şiirin söyleyicisini tespit ediniz. “Sultanım” kelimesi ile söyleyici kime hitap etmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

10. “Baktığın dağların düşüncesi bile ağlatır beni” dizesindeki telmih sanatını açıklayınız.

  • Cevap:

11. Bu şiir üzerine araştırma yapan akademisyenler, şiirin ilk okunuşunda fark edilmeyen ilginç ayrıntıları yakalamışlardır. Türk şiiri üzerine araştırma yapan Doç. Dr. Dilek Ceran’ın aşağıdaki değerlendirme yazısını okuyunuz. Sizi şaşırtan ayrıntıları sözlü olarak belirtiniz. Şiirin adı ile şiirdeki çizgi arasında kurulan ilişkiyi şairin bireysel buluşu açısından değerlendiriniz.

  • Cevap:

“Zarifoğlu, son sözünü söylemeden önce büyükçe bir çizgi çeker. Şiire orijinallik getiren bu çizginin manası, son iki mısradan hareketle anlaşılabilir. Burada şairin hitabı kendisinedir. Artık dinlenmesi gerektiğini söylediğine göre çok yazdığı, söylediği, yorulduğu düşünülebilir. Ama şair tedbirsizce çok söz söylediğini ifade etmektedir. Bilatedbir, söz açmak, söylenmemesi gereken sözleri de söylemek demektir.

12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry