Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108

1. Sevda Bir Ateş Buldu Sende adlı şiirin temasını ve iletisini tespit ediniz. İletinin kapalı ileti olarak verilmesinde II. Yeni’nin bir etkisi olup olmadığını değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirin teması aşk ve sevgidir. Şiirin iletisi aşkın insanı ve insanın hayata bakış açısını değiştirmesidir. İleti kapalıdır bu da II. Yeni Şiirinin anlamca kapalı, soyut özelliğindendir.

2. Şiir ahenk açısından incelenirse ne gibi özelliklere sahiptir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde ahenk unsurları yoktur. Şiir ölçüsüz, birimsiz, uyaksız, redifsiz yani serbest şiir özelliği göstermektedir.

3. Şiirdeki imgeleri gösteriniz. Bu imgeleri çağrışım özellikleri açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: II. Yeni Şiiri imgeci bir şiirdir. Şiirde her bölümde imgesel ifadeler vardır. Sevdanın sevgilide ateş, umut bulması; kapıyı çalması, dip balığının mevsim önermesi vb.

4. “Sonra bir pencereden kendine/Ayışığı gibi vuran sen/Ne sana ne başkasına benziyor” dizelerini mantıksal açıdan değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu dizeler mantık sınırlarını zorluyor. Bir insanın kendi kendine ayışığı gibi vurup hiç kimseye ve kendine de benzememesi akıl ve mantık kurallarıyla açıklamak olukça zordur. Şair imgesel ve sürrealist bir yaklaşımla görünen insan ile bilinç altındaki insan arasındaki farkı ve benzerliği ortaya koymak istemiştir. Realist açıdan mantık dışı görünse de sürrealist açından anlamlıdır.

5. Şiirin söyleyicisi ile hitap edilen kişi arasındaki ilişkiyi şairin içinde bulunduğu şiir yönelimi açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirin söyleyicisi şairi hitap ettiği kişi sevgilisi gibi gözüküyor ama bence şair kendine sesleniyor. Yani dış ben’i iç ben’ine sesleniyor. Sevda, aşk sayesinde içindeki, ruhundaki, bilinçaltındaki ben’i ortaya çıkmış ve büyük değişimler yaşamaktadır. Pencereden kendisine bakan şair bu yeni haliyle ne kimseye ne de kendisine benzemektedir. O artık aşk dolu ve hayatın güzelliklerini gören yeni bir insandır. II. Yeni Şiirinin kapalı, derin, soyut ve sürrealist özellikleri açıkça şiire yansımıştır.

6. Bu şiirin içeriğinin bireysel gerçekliği yansıtan yönlerini gösteriniz. Bunun nedenlerini yorumlayınız.

  • Cevap: Bu şiir tamamen bireysel ve liriktir. Toplumsal bir konu, sorun ve ideolojik, toplumcu gerçekçi bir taraf yoktur. Kendi iç dünyasına yönelen, dış gerçekliğe içeriden bakan, duygusal ve hayali bireysel temaları işleyen II. Yeni şairleri bu şiirde de görüldüğü üzere kendi imge evrenlerinde dış dünyanın tüm kural ve baskılarından uzak özgürce yaşamaktadırlar. Bu durum onların karakteristik özellikleri ve bilinçli tercihleridir.

7. Okuduğunuz bu şiiri Orhan Veli Kanık’ın Gün Olur adlı şiiri ile içerik ve biçim açısından karşılaştırınız. Ortak ve farklı yönleri defterinize yazınız.

  • Cevap: II. Yeni Şiiri Garip şiirine tepki olarak ortaya çıkmıştır.

Ortak Yönleri: Biçim yönünden serbest şiiri benimsemişler. Geleneğe, kurallara karşıdırlar. Sürrealizm ve dadaizm akımlarından etkinlenmişlerdir. Şiirlerinde ironi ve lirizm özelliklerine rastlanır. Siyasi, ideolojik, toplumcu-gerçekçi tavırları yoktur.

Farklı Yönleri: II. Yeni Şiiri imgeci, kapalı ve anlaşılması zordur. II. Yeni aydın kesime hitap eder. Halkın diline, edebiyatına, kültürüne karşıdır. II. Yeni dlin yapısını zorlar. Yeni kelime ve tamlamalar türetir. II. Yeni edebi sanatları, imge ve mecazı kullanır. II. Yeni bir topluluk grup değildir. İlkeleri belirlenmiş bir bildirileri yoktur.

12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry