“12. Sınıf Nev Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Nev Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı
Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
1. Tasavvufi düşüncenin oluşum ve gelişim aşamalarını kısaca anlatınız.
- Cevap:
1. Züht Dönemi
- Asr-ı Saadetle başlar. Sahabeden sonraki nesil ve tabiin devrini ve miladi 7. ve 8. asrı içine alır.
- Tasavvuf kavramının ortaya çıkışı ve sufi deyiminin ilk defa kullanıma başladığı döneme kadar devam eder.
- Bir zaman sonra Müslümanların dünya ve malına önem vermesi gibi nedenlerle bir grup Müslüman dünya nimetlerinden mümkün olduğunca uzak durup kendisini ibadete verdi.
2. Tasavvuf Dönemi
- Hicri ikinci asrın sonundan tarikatların ortaya çıktığı zamana kadar olan üç buçuk asırlık dönemdir.
- Cüneyd-i Bağdadi ve Beyazid Bestami bu dönemde yetişmiştir.
3. Tarikat Dönemi
- Tarikatlar, hicri ikinci asırda ortaya çıkmış, hicri altıncı asırdan başlayarak sosyal hayatın bir parçası haline gelmiştir.
- İbnü’l Arabi en büyük temsilcisidir.
2. Tasavvufta edep ve insanıkâmil kavramlarını açıklayınız.
- Cevap: Edep, güzel terbiye, iyi davranış, güzel ahlak, hayâ, nezaket, zarafet gibi manalara gelir. Mesela terbiyeli çocuk, edepli çocuk demektir. İnsan-ı kamil tasavvufun önemli kavramlarından biridir. İdeal insan olarak tanımlanabilecek bu kavramı mutasavvıfar şöyle açıklamaya çalışır: Allah’ı zatı ile bilemeyiz. Onu bilmenin yolu, onun tecellileri üzerindendir. Yani görünür her şey, bütün fenomenler Allah’ın tecellisidir. Ancak o tecellileri bakarak Allah’ın zatını bilebiliriz. Örneğin ağaç bir tecellidir; insan da bir tecellidir.
3. Tasavvuf üzerindeki yabancı etkileri açıklayınız.
- Cevap: Tasavvufun menşeini Yunan felsefesi olarak görenlerin temel referansı Birûnî’dir. Birûnî’ye göre “sûfî” kelimesi Yunanca “sophia” kelimesinden türemiştir. E. Renan, Nicholson ve Wensinck gibi Batılı şarkiyatçılar yanında, Ömer Ferid Kam ve Şemseddin Sami gibi Müslüman şahsiyetler de “sûfi” kelimesinin Yunanca “sofos” veya “sophia” kelimelerinden geldiğini kabul etmişlerdir. Yunan felsefesinin İslam âleminde görülmesi hicri üçüncü asrın son yarısına rastlamaktadır.
4. Tasavvufi düşüncenin kaynakları konusundaki tartışmayı yazınız.
- Cevap: “Kur’an, kendinden önce gönderilen kitaplar gibi değildir. Onda apaçık belli olan şeylere aykırı olup da aşırı te’villere yol açacak hiçbir şey yoktur. Kur’an’da, ilmî konularla ilgili dikkati çekecek bir uygunluk vardır. Kur’an’ın bariz bir vasfı açıklıktır. O’nda herhangi bir olayın vuku zamanı gibi ihtilaf edilebilecek ya da idrak edilmesinden ümit kesilecek konular yoktur. Bununla beraber İslam, ilk devrelerinde düşmanlarının hilelerine maruz kaldı. Bunlar kendilerini Müslüman göstererek, kendi kitaplarından saf kalpli Müslümanlara birtakım esassız şeyler anlattılar. Müslümanlar da bunlara inanıp aldanarak, anlattıklarını kitaplarına yazdılar. Kendilerinin hak kitaplarını bir kenara bıraktılar. Çünkü halkın avam kısmının kalpleri daha ziyade hurafelere meyillidir. Bu şekilde haberlere yalan yanlış şeyler karışmış oldu.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Sufi kavramının kullanılmaya başlandığı dönem, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Züht Dönemi
B) Tasavvuf Dönemi
C) Sufilik Dönemi
D) Tarikat Dönemi
E) Hakikat Dönemi
- Cevap: B
2. Alevî-Bektaşî kültüründe yer alan, ensar ile muhacir arasında kurulan kardeşliğe benzetilen kurum aşağıdaki lerden hangisidir?
A) İncinsen de incitme
B) Gülbank
C) Musahiplik
D) Cem
E) Semah
- Cevap: C
“12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Nev Yayınları Sayfa 104” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.