“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı
1. Birçok ağaç ve bitkinin çiçekleri neden göz alıcı renk ve şekildedir?
- Cevap: Doğa harika bir parçadır. Başka alternatifi olmayan bir bütündür. Bu bütün parçalarına bakıldığında, kişilerin de üzerine düşeni yaparak bu doğaya zarar vermemesi gerekmektedir. Her mevsimde doğadaki renkler değişiklik göstermektedir. Bu durum, mevsimlerle alakalı olabileceği gibi ağaçların ve bitkilerin taşıdıkları renk pigmentleri ile de alakalıdır. Renkli pigmentler ağaçların birden farklı şekilde görünmesini sağlamaktadır. Sadece yeşil yapraklı değil kırmızı yapraklı ağaçlar da karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda bitkilerin pigmentleri oldukça büyük önem taşır. Bazı bitkiler ise zehirlidir. Doğada çok canlı ve farklı renklere sahip olan her bitkinin zehirli olması muhtemeldir. Bunun sebebi ise pigmentten çok diğer hayvanların dikkatini ve ilgisini çekmesini sağlamaktır. Bu sayede hayvanlar beslenir ve zehirlenirler. Bizler de birey olarak bu durumlara dikkat etmeli ve bizlere zarar verecek olan bilmediğimiz bitkilere temas etmemeli ve tüketmemeliyiz.
2. Bitkilerdeki meyvelerin genellikle tatlı, büyük ve farklı şekillerde olmasının nedenleri neler olabilir?
- Cevap: Bitkiler yeşil görünümlü ve fotosentez yapan canlılardır. Aktif hareket etmezler ancak bu canlı oldukları gerçeğini değiştirmez. Kök, gövde ve yaprak olmak üzere farklılaşan organları mevcuttur. Büyüyüp geliştiğinde ise meyve oluşumu gözlenir. Bu meyveler topraktan aldığı faydalı besin elemanlarını depolar ve bitkinin ihtiyacı olan maddeleri gezdirmektedir. Meyvelerde depolanan artık maddeler ise bitkinin işine yaramadığı için genellikle meyvede kalır. Bundan sonra ki süreçte meyve olgunlaşır ve yenmeye hazır hale gelir. Yediğiniz meyvelerin birçoğunun tadının güzel olmasının nedeni budur. Biriken artık maddeler aslında bitki için artıktır. Meyve şekeri adı verilen fruktoz, bitkilerde özellikle de meyvelerde yoğun şekilde bulunmaktadır. Tadı veren bu basit şekerdir.
3. “Geleceğin tüm çiçekleri, bugünün tohumları içindedir.” sözünden yola çıkarak ülkemize özgü tohumların korunması için neler yapılabilir?
- Cevap: Tohumlar bitkilerin olgunlaşmamış halidir. Bu yüzden uygun sıcaklık ve şartlarda rahatlıkla bitki veya çiçek haline gelebilmektedir. Bitkilerin uygun koşullarda oluşturduğu bu durum ile büyüme ve gelişmeleri mümkündür. Gelişmeden sonra yeniden üremek için tohumlarını dökmektedir. Bundan dolayı da bu tohumların saklanması gerekmektedir.
Ülkemizde yetişen birçok endemik özel türler bulunmaktadır. Bu türlerin korunması için de ülke dışına çıkarılmasına müsaade edilmemesi gerekmektedir. Bu durum devlet kontrolünde yapılsa da sizlerin de bu konuda bilginizin olması gerekmektedir. Fark ettiğiniz bu durum neticesinde, mutlaka yetkili birimlere bilgi vermelisiniz. Aksi bir durum olduğunda bizim topraklarımız dışında üretilen ürünler farklı ülkelerde karşımıza çıkabilir.
“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 173” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.