12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134
Atatürk 1925 yılı Ağustos ayında Kastamonu’ya doğru bir geziye çıktı. 25 Ağustosta Kastamonu’ya vardı. Bu kente Atatürk daha önce hiç gelmemişti. Büyük kurtarıcıyı ilk kez görecek olan halk heyecanla onu bekliyordu. Atatürk, başında bir şapka ile halkı selamladı. Halk heyecanla karşılık verdi ve bir anda herkes başındaki fesleri yere attı. Kastamonu, tutucu olmakla tanınmış bir yerdi. Atatürk’ün bu önemli adımı neden orada attığını herkes merak ediyordu. Bunun nedenini soran arkadaşlarına şöyle cevap vermiştir: “Kastamonu ve dolaylarına ilk kez gidiyordum. Halk benim başımda ne görürse onu hemen kabullenecekti. Halbuki örneğin, İzmir’de bu işi yapsaydım, yalnız şapkamı göreceklerdi.” Atatürk halkı ne kadar iyi tanıdığını bu sözleri açıkça göstermektedir.
Ahmet Mumcu, Türk Devriminin Temelleri ve Gelişimi, s. 158.
1. Halkın Atatürk’e sevgisinin yapılan inkılapların uygulanmasına etkileri nedir?
- Cevap: Olumlu yansımış ve onu desteklemişlerdir. Zira insan sevdiği liderleri takip eder ve destekler.
2. Atatürk’ün şapka inkılabı sırasında Kastamonu’daki tutumu, onun hangi kişisel özellikleri ile ilişkilendirilebilir?
- Cevap: Halkı iyi tanıması ve Halkın nabzını iyi tutan bir lider olmasıdır.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
3. Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu’nun getirdiği kazançlar nelerdir?
- Cevap: Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra birçok alanda devrimler yapılmıştır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması da modern ve çağdaş bir Türkiye amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler arasında yer almaktadır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu laiklik kapsamında çalışan bir kanun olmuştur. Tevhid-i Tedrisat Kanunu, eğitim ve öğretimin birleştirilmesi, karma eğitimin gerçekleştirilmesi, medreselerin kapatılması, laik, çağdaş ve modern bir eğitim ve öğretim anlayışının yerleşik hale gelmesi gibi kazançlar da getirmiştir. Öğretim birliğinin sağlanması akıl ve bilimin önderliğinde eğitimin gerçekleştirilmesi temelini de oluşturmuştur. Azınlık okullarında da Türkçe, tarih ve coğrafya derslerinde de Türk öğretmenler görev almaya başlamıştır. En önemli kazanımlardan biri de budur.
4. Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılma nedenleri nelerdir?
- Cevap:
* Batıl inancı zayıflatmak,
* İnkılapların kalıcı olmasını sağlamak,
* Eğitimdeki ikiliğe son vermek.
5. Türk kadınlarının siyasi, sosyal ve hukuki haklara kavuşmaları hangi düzenlemeler ve kanunlarla oldu?
- Cevap: Türk kadınları, cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra devrimlerin sağladığı kazanımlar sayesinde siyasi, sosyal ve hukuki alanda haklara kavuşarak toplumda kendilerini gösterme hakkı bulmuşlardır. Türk kadınlarının modern ve çağdaş dünya içinde ben de varım demesi birçok devrim kazanımları sayesinde olmuştur. Türk kadınlarının siyasi, sosyal ve hukuki haklara kavuşmaları, kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesi, soyadı kanunu çıkarılması, tevhidi tedrisat kanunu çıkarılması, kılık kıyafet inkılabının yapılması, medeni kanunun kabul edilmesi gibi düzenlemeler ve kanunlar olmuştur. Böylece hem Türk milleti hem de Türk kadını toplumda ve dünya sahnesinde önemli bir yer edinmeye başlamıştır.
6. Saltanatın kaldırılmasının sebepleri nelerdir?
- Cevap:
– Halk egemenliğinin hakim olduğu bir devlet kurma düşüncesi
– Devlet idaresinde oluşan ikili yapıyı sonlandırma isteği
– İstanbul Hükümetinin Lozan’ a görüşmeci olarak davet edilmesi
– Padişahın Kurtuluş Savaşına destek vermemesi
– Saltanat makamı ve İstanbul Hükümetinin devletin iç işlerine karışılması için kullanılması
– Halifelik makamının elinden siyasal yetkilerini alma düşüncesi
– Köklü bir inkılap başlatma fikri
7. Cumhuriyetçilik ile millî egemenlik arasında nasıl bir ilişki kurulabilir?
- Cevap: Cumhuriyetçilik ile milli egemenlik arasında bir ilişki bulunmaktadır. Cumhuriyetin milletin egemenliğine dayanan bir yönetim anlayışı olması insanların hak ve özgürlüklerinin korunması ve en iyi şekilde temsil edilmesi için milli egemenliğin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Cumhuriyetin kazanımlarını korumak cumhuriyetçiliktir ve milli egemenliğin korunması da cumhuriyetçiliğin gerekliliklerinden biridir.
8. Tabloda verilen inkılaplara baktığınızda hangileri millî bir kimlik oluşturmak için yapılmıştır?
- Cevap: Türk Medeni Kanunu’nun kabulü- Türk Dil Kurumunun açılması – Türk Tarih Kurumunun açılması.
9. Tabloda verilen inkılaplara baktığınızda hangileri Türk milletini çağdaş dünyaya uyumlu hâle getirmek için yapılmıştır?
- Cevap: Türk Medeni Kanunu’nun kabulü- Seçme Seçilme ve şapka kanunu
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
10 Atatürk bir konuşmasında: “Ben Ankara’yı hükûmet merkezi yapmakla büsbütün başka bir hedef güttüm. Türk’ün imkânsızı imkân hâline getiren gücünü dünyaya bir kere daha göstermek istedim. Bir gün gelecek şu çorak tarlalar, yeşil ağaçların çevirdiği villaların arasından uzanan yeşil sahalar asfaltlarla bezenecek. Hem bunu hepimiz göreceğiz. O kadar yakında olacak.” demiştir.
Atatürk’ün bu sözleri daha çok hangi ilkesi ile ilgilidir?
A) Cumhuriyetçilik
B) Milliyetçilik
C) Laiklik
D) Halkçılık
E) İnkılâpçılık
- Cevap: B
12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.