Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65

“İtaat, sözlükte “baş eğmek, emredileni yerine getirmek, söz dinlemek” anlamlarına gelir. Beşerî açıdan itaat fiili, tabii ve bilinçli bir canlı olan insan için kaçınılmaz bir davranış biçimi olmakla birlikte itaatin objesini seçme konusunda insan özgür bırakılmıştır. Bu dünyada yalnızca insan bir varlığa itaat etme veya etmeme serbestliğine sahiptir. Nitekim itaatle ilgili ayetler incelendiğinde insanların Allah’ın (c.c.) dışında farklı konumda gördükleri bazı kişi ve gruplara itaat ettikleri de görülmektedir. Allah’a (c.c.) ve Resulü’ne (s.a.v.) itaati emreden bazı ayetler itaatin imanın bir sonucu ve mümin olmanın temel özelliği olduğunu belirtir.” (bk. Enfâl suresi, 1. ayet; bk. Nûr suresi, 51. ayet; bk. Ahzâb suresi, 66-67. ayetler; Ömer Mahir Alper“İtaat”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 23, s. 444.)

Yukarıdaki bilgiler ışığında itaat kavramını değerlendiriniz. Allah ve Resulü’ne itaat ve başka kimselere itaat nasıl olmalıdır? Yazınız.

  • Cevap:

Sahabenin Allah’a (c.c.) ve Hz. Peygambere bağlılıkları konusunda bir sunu hazırlayınız.

  • Cevap:

Sahabelerin sevgi ve itaati sınır tanımaz boyutlardaydı. Hicretlerde, savaşlarda durum daha bir belirgin oluyordu. Allah−u Teala bazı ayetlerde imanın ölçüsünü mal ve candan geçmekle belirtmiştir. Uhud Savaşında, mü’minlerin zor anlarda Resulullah’ın (sav) etrafında cansiperane durup çarpışmaları ve sırf Allah’ın Resulüne bir zarar dokunmaması için canlarını feda etmeleri tarihçe de sabittir. Savaşın kızıştığı bir anda Resulullah (sav)’ın şehid olduğuna dair yaygara kopmuştu. Bunu duyan Enes b. Nadr (ra) gözyaşlarına boğularak arkadaşlarına dönüp “Ey Müslümanlar! Muhammed öldüyse; Allah kalıcıdır. Din uğruna harbedip de şehid olarak O’na kavuşmak istemez misiniz?” diyerek herkese cesaret vermiş ve şehid oluncaya kadar çarpışmıştı. Hatta öyle ki, vücudu tanınmaz hale gelmişti de kız kardeşi ancak parmaklarından onu tanıyabilmişti.

Mus’ab b. Umeyr (ra) Uhud savaşında Resulullah (sav)’ın zırhını üzerine giyerek olası saldırıları engellemeye çalışmıştı. Müşrikler de onu Resulullah zannederek şehid etmişlerdi. Sa’d b. Rebi de vuruşarak şehid olmuştu. Son nefeslerini aldığında yanındaki arkadaşına; “Allah’ın elçisine benim selamımı ileterek söyle ki ben cennetin kokusunu duyuyorum. Kavmine de benden selam ile söyle ki, kirpikleriniz kımıldadıkça peygamberinize ihlâs hususunda Allah yanında özürlü olamazsınız” demişti. Bunu duyan Resul−i Ekrem de; “Ya Rabbi, sen Sa’d’dan hoşnut ol” diye dua etmişti.

Bütün insanlık âlemine bir hidayet tarihi açan, âlemlere ilahi bir rahmet olan böyle yüksek, şanlı bir peygamberin ümmeti bulunan ve özellikle sohbet ve arkadaşlık şerefiyle şereflenmiş kılınan sahabelere ne mutlu! O öyle bir Resul ki, onlara Allah’ın ayetlerini okur, onları ilahi bilgilere ulaştırır ve bakış güçlerini terbiye ederdi.

Nebevi ocakta yetişen sahabeler, vahye muhatap bir ortamda, yaşamlarının tüm alanlarında Resulullah (sav)’ı örnek alıyor, seviyor ve itaat ediyorlardı. Öyle ki darağacına götürülen Hubeyb b. Adiyy (ra)’in, müşriklerin; “Muhammed’in, senin yerinde olmasını ister miydin?” demelerine karşılık, tarihe geçen sözleri Muhammedi âşıkların yollarına ışık oluyor, şevk veriyordu: “Değil benim yerimde olmasını, vallahi Medine’de ayağına bir dikenin dahi batmasını istemem.” Bu sözüyle canından olmuş ve ebedi saadeti kazanmayı başarmış, Resulullah (sav)’a olan bağlılığın yaşamsal boyutunu hayatıyla kanıtlamıştı.

12. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry