12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Eksen Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eksen Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107
1. Güncel meseleler ifadesinden ne anlıyorsunuz?
- Cevap:
-Yaşanan gelişmelere bağlı olarak günümüz insanın dini konularda karşı karşıya kaldığı sorunlar, cevaplanması ve açıklanması gereken problemlerdir.
-Örneğin, geçmişte diş dolgusu yokken, günümüzde diş dolgusu vardır. Bu diş dolgusunun dini yönden incelenmesine dine uygunluğunun bildirilmesi gerekir.
-Bu türden dini sorunları ifade etmek için güncel meseleler ifadesi kullanılır.
2. Geçmişte örneği olmayıp yüzyılımızda tartışılan meselelere İslam’ın nasıl çözüm üretebileceğini düşününüz.
- Cevap: İslam bu meselelere Allah’ın emrettiği ve Kur’an-ın gösterdiği şekilde çözüm önerileri bulurdu.
3. İslam’ın günümüz ekonomik meselelerine önerdiği çözümler var mıdır?
- Cevap: Kur’an’da “Allah, alış verişi helal, faizi ise haram kılmıştır” (Bakara 2/ 275) buyrularak, İslam ekonomisinin hem kapitalizm ve hem de komünizmden farklı olduğu, birisinde bunların her ikisi de serbest iken, diğerinde ise her ikisi de yasak olduğu halde, bu ayette İslam’da kar ve ticaretin serbest, faizin ise yasak olduğu bildirilmiştir. Böylece İslam ekonomisi, diğerlerinden ayrılmış bulunmaktadır. Başka bir ayette de “Ey iman edenler, mallarınızı aranızda karşılıklı rızaya dayanan bir ticaret dışında haksız sebeplerle yemeyin” (Nisa 4/ 29) buyrularak, serbest piyasa ekonomisine işaret edilmiştir. Çünkü mal alım satımında taraflarda karşılıklı “rıza” şartı aranmaktadır. “Rıza” ise Taberi’nin dediği gibi, gönülde meydana gelen hoşnutluktur. (İhtilaf-ul Fukaha, s. 146) Bu ise ancak arz talep dengelerinin kendiliğinden kurulduğu, üretim ve tüketime müdahale edilmediği bir sistemde ve piyasaya baskı yapılmayan, hele taban ve tavan fiyatlarını belirlemeyen ve hükümetler tarafından narh konulmayan bir serbest ekonomi alanında gerçekleşebilir.
4. İslam’ın mülkiyet anlayışı nasıldır?
- Cevap:
İslam dininde mal ve mülk edinme helal yollardan olmalıdır. Müslümanın varlıklı olması zaruridir çünkü mülk, bireyi ve toplumu ayakta tutan önemli bir unsurdur.
İslam dini, mülk edinme ile ilgili kuralları belirlemiştir. Buna göre bireye (özel) mülkiyet hakkı verilmiştir. Mülk edinme insanın fıtratında vardır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma güzel atlara, (deve, sığır, koyun, keçi gibi) hayvanlara, ekinlere karşı aşırı sevgi beslemek insanlara güzel gösterilmiştir.” (Al-i İmran suresi, 14. ayet)
Mal ve mülk edinme konusunda insanlar arasında farklılıklar vardır. Kur’an-ı Kerim bu konudaki fark şöyle ifade edilir: “Allah rızık hususunda kiminizi kiminizden üstün kıldı.” (Nahl suresi, 71. ayet) Bu farklılık insanların kabiliyet, çalışma ve gayretlerindeki farklılıklardan oluşmaktadır. İslam dini açısından ticaret ve miras yoluyla mülk edinmemiz helaldir. Hırsızlık, tefecilik, kumar, faiz ve rüşvet gibi yollardan mülk edinmek İslam dininde haramdır. Mülk edinmek haktır fakat bu mülkü savurmak veya israf etmek haramdır.
12. Sınıf Eksen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.