12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Eksen Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eksen Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104
1. Tasavvufi düşüncenin oluşum ve gelişim aşamalarını kısaca anlatınız.
- Cevap:
Tasavvufi düşüncenin gelişimi ve oluşumu üç aşamadır.
1. ZÜHT DÖNEMİ: Bu dönem asrı saadet ile başlar, miladi 7. ve 8. asrı içine alır. Müslümanlarda arasındaki kargaşa, Müslümanların dünyaya önem vermesine karşılık bazı Müslümanlar dünya işlerinden uzak durdular ve ibadete öneme verdiler. Medine, Küfe, Basra ve Horasan züht hayatının yoğun yaşandığı yerlerdir.Hasan-ı Basri ve Rabia el Adeviyye ünlü zahitlerdir.
2. TASAVVUF DÖNEMİ: Sufi ve tasavvuf kavramlarının kullanılmaya ve ilk sufi adlarının duyulmaya başlandığı hicri ikinci asrın sonundan, tarikatların ortaya çıktığı devre kadar olan üç buçuk asırlık süredir.Tasavvuf bu dönemde kurumsallaşmıştır. Cüneyd-i Bağdadi, Beyazid Bestami, Gazzali bu dönemin ünlü sufi ve mutasavvıflarıdır.
3. TARİKAT DÖNEMİ: Tarikatlar hicri 2. asırda ortaya çıkmış ve hicri asırda hayatın parçası olmuşlardır.İbnü’l-Arabi bu dönemde yetişmiştir
2. Tasavvufta edep ve insanıkâmil kavramlarını açıklayınız.
- Cevap:
Edep: Terbiye, yerinde ve uygun davranışta bulunmaktır. Canlı cansız bütün varlıklara karşı ölçülü davranmak, haddi aşmamak anlamına gelir.
İnsanı Kamil: Nefsin kötülüklerden arındırılması, ahlakın düzeltilmesi, iş ve davranışları hakka uygun, kötülüklerden arınmış mükemmel insan demektir.
3. Tasavvuf üzerindeki yabancı etkileri açıklayınız.
- Cevap:
- Allah’ın insan bedenine girmesi inancı (hulul)
- Kulun Allah ile birleşmesi (ittihat)
- Allah’la bütünleşen kişinin ibadet etmesinin gereksizliği düşüncesi
- Evliyanın peygamberlerden üstün görülmesi
- Hakikat karşısında dini emir ve yükümlülüklerin değersizliği
- Haramların yok sayılması (ibaha)
4. Tasavvufi düşüncenin kaynakları konusundaki tartışmayı yazınız.
- Cevap:
Tasavvuf ehline göre tasavvufi düşüncenin kaynağı Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in sünnetidir.
Bazı tarihçiler özellikle tasavvuf döneminin ikinci evresinde tasavvufi düşüncenin Hint ve Yunan kültürlerinden etkilenmiş olduklarını iddia ederler.
Nicholson, tasavvuf ilkeleri ile Vedanta (yaşamın amacını sorgulayan hint felsefesi) arasında benzerlikler olduğunu, ancak tasavvuf düşüncesinin buradan alındığını ispatlayan çalışmalar bulunmadığını belirtir.
1. Sufi kavramının kullanılmaya başlandığı dönem, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Züht Dönemi
B) Tasavvuf Dönemi
C) Sufilik Dönemi
D) Tarikat Dönemi
E) Hakikat Dönemi
- Cevap: B
2. Alevî-Bektaşî kültüründe yer alan, ensar ile muhacir arasında kurulan kardeşliğe benzetilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?
A) İncinsen de incitme
B) Gülbank
C) Musahiplik
D) Cem
E) Semah
- Cevap: C
12. Sınıf Eksen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.