Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Masada Masaymış Ha Cevapları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Dersdestek Yayınları 3. Ünite Şiir Sayfa 109, 110, 111, 112 Masada Masaymış Ha Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Masada Masaymış Ha Cevapları

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı

1) Gündelik hayatınızda yüce/adi (basit) olarak niteleyebileceğiniz unsurlar nelerdir? Belirtiniz.

  • Cevap: Yüce şeylere örnek ailem, vatanım, arkadaşlarım, bayrağımdır. Basit şeylere verebileceğim örnekler ise her gün karşılaştığım ama çok da sohbetimin olmadığı insanları diyebilirim.

2) Edip Cansever’in şiirlerinden örnekler okuyarak bunların ortak özelliklerini defterinize yazınız.

  • Cevap: Cansever, 57 yıllık yaşamına 17 şiir kitabı sığdırmış, bu şiir kitaplarının yedisinde uzun dramatik yapılı şiirler kurmuş bir “İkinci Yeni” şairidir. Duygudan çok düşünceyi ön plana alan yapısıyla şiirleri kolayca ezberde kalmayan, mısradan değil şiirin bütününden dünyaya yönelip dünyayı kavramak isteyen “düşüncenin şiiri”ni “çoksesli” şiir yazma tarzıyla kuran büyük bir usta olan Cansever özellikle Yer Çekimli Karanfil adlı şiiri ile tanınmaktadır.

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

1) “Masa da Masaymış Ha” adlı şiirin temasını belirleyerek bu temanın İkinci Yeni şiiriyle ilişkisini ve sizin için ne anlam ifade ettiğini belirtiniz.

  • Cevap: Tema insanın geçmişi ile hesaplaşması ve gelecek ile ilgili kurduğu hayallerden bahsedilmektedir. İkinci Yeni şairlerinin sıklıkla işledikleri temalar olan bireysellik, aşk, yalnızlık, hüzün gibi konularla uyumluluk gösterir.

2) Şiirde yer alan imgeleri belirleyiniz. Bu imgelerin şiirdeki işlevlerini açıklayınız. İkinci Yeni şairleri için imgelerin neden önemli olduğunu açıklayınız?

  • Cevap:

Pencereden gelen ışığı koydu
Bisiklet sesini çıkrık sesini

Bu dizelerden de anlaşılacağı üzere şair derin bir mecaz ve imge dünyasını şiirini oluştururken kullanır. Burada kast ettiği perdeleri açınca güneşin odasına dolduğu olabilir ama bunu doğrudan söylemek yerine imajlar aracılığıyla söylemeyi uygun bulmuştur.

3) Söyleyicinin hayatıyla ilgili neredeyse her şeyi üstüne koyduğu masa imgesinin Türk şiirinde daha önce kullanılıp kullanılmadığını tartışınız.

  • Cevap: Türk edebiyatında masa imgesi aşağıdaki şiirde de kullanılmıştır. Çağırdım geldiler.

Oturmasalar ölürdüm.
Oturdular öldüm.
Anlamadılar.

Özdemir Asaf

4) Şiirdeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz. Bu iletilerin gerçeklikle ilgisini tartışarak bulmaya çalışınız.

  • Cevap:

Açık ileti: İnsanın kendisiyle hesaplaşması, geçmişini masaya sermesi
Örtük ileti: İnsanın geçmişiyle hesaplaşıp gelecek adına umut dolu hayaller kurması

5) Şair şiirde ahengi nasıl sağlamıştır? Şiirde belirli bir ritim var mıdır? Eğer varsa şair bu ritmi nasıl yakalamıştır?

  • Cevap: Şair şiirde ses, kelime ve dize tekrarlarıyla ahengi sağlamıştır. Örneğin masa kelimesi bir çok yerde tekrar edilerek şiir içinde bir ahenk oluşturulmuştur.

6) Okuduğunuz şiirde betimlenen adamın ruh hâliyle ilgili çıkarımlarınızı sözlü olarak ifade ediniz. Elde ettiğiniz sonuçların İkinci Yeni şiirinde nasıl bir anlamı olabilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Bireysel konulara yönelen II. Yeni şairleri hayallerini farklı imaj v mecaz dolu benzetmelerle okurlarına buluşturma yolunu tercih etmişlerdir. Bundan dolayı da bu şiirde umudunun ve gelecek güzel anların hayalini kuran bir adamın ruh haliyle karşı karşıya kalırız.

7) Şairin seçtiği kelimeler ve ifade biçimleri şiirin dilini nasıl etkilemiştir? Şiirde kullanılan dili, İkinci Yeni şiirinin dil anlayışı ile karşılaştırınız.

  • Cevap: Şair şiirini oluştururken sözcükleri özenle seçmiştir. Önceden çok kullanılmayan kelime ve imajlar aracılığı ile okuru etkileyecek ve özgün bir şiir dili oluşturmuştur diyebiliriz. Bu durum II. Yeni şiirin en önemli özelliğidir. Bu şiirde de bu özelliğin II. Yeni anlayışına uygun olduğu çıkarılabilir.

8) “Üç kere üç dokuz ederdi
Adam koydu masaya dokuzu” dizelerinde şair üç kere üçün dokuz ettiğini bildiği hâlde herkesçe bilinen bir gerçeğe şiirde neden yer vermiş olabilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Hayat basit gerçeklerden ibarettir. Asıl olan bu basit gerçekleri farklı yollarla işlemek okura en akla gelmeyecek imajlarla sunmaktır. Burada da üç kere üçün elbet dokuz edeceği basit bir gerçektir ancak şiire öyle bir yerleştirilmiştir ki okur üzerinde derin bir etkisi olur bu gerçeğin.

9) Şiirden dönemin sosyal hayatını yansıtan ögeleri belirleyiniz. Bu sosyal ögelerin bireysel gerçeklikle ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Tokluğunu açlığını koydu. Dizesinde o dönemler toplumda görülen yoksulluk ve sıkıntılar konu edilmiştir. Bu sosyal ögeler şairin de hayatını etkileyen olaylardır. Bundan dolayıda bu olayları şiirinde işlemiştir.

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

İkinci Yeni şairlerinin şiir anlayışını aşağıdaki ölçütler doğrultusunda belirleyerek aşağıda verilen tabloya yazınız.

Edip Cansever, şiirleriyle ilgili bir yazısında; “Şiirlerimdeki kişiler satranç taşlarına benzerler. Onlar, düş ya da gerçek, bende olup bitenlerin toplamıdırlar olsa olsa.” demiştir. Bu düşünceden hareketle “Masa da Masaymış Ha” şiirindeki kişiyle şair arasında nasıl bir bağlantı kurulabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu kişide de yazardan izler vardır. Çünkü yazar sanki kendi hayatını anlatıyormuş gibi bir izlenim bırakır. Muhtemelen yazarın kendi gelecek hayalleri şiirdeki adam üzerinden bizlere aktarılmaktadır.

“Masa Da Masaymış Ha” adlı şiir ile “Tren Sesi” adlı şiiri ahenk, yapı, tema, dil ve anlatım bakımlarından karşılaştırınız. Elde ettiğiniz sonuçları aşağıda verilen tabloya yazınız.

  • Cevap:

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

1) “Masa da masaymış ha…” dizesinde “üç nokta”nın kullanılış gerekçesini belirtiniz.

  • Cevap: Bitmemiş cümlelerin sonuna konulur. Burada da öyle olmuştur.

2) Adam masaya
Aklında olup bitenleri koydu
Bu parçada altı çizili dizedeki anlam olayı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Abartma B) Ad aktarması C) Anlam başkalaşması
D) Somutlama E) Soyutlama

  • Cevap: D

3) Aşağıdaki dizelerde altı çizili kelimelerden hangisi nitel anlamlıdır?
A) Adam masaya onları da koydu
B) Uykusunu koydu uyanıklığını koydu
C) Bir iki sallandı durdu
D) Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu
E) Bisiklet sesini çıkrık sesini

  • Cevap: C

4) • I ve II. kelimeler arasında eş anlamlılık ilişkisi vardır.
• II ve III. kelimeler arasında karşıt anlamlılık ilişkisi vardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu bilgilere uygun düzenlenmiştir?
A) Sadakat Bağlılık Ayrılık
B) Bayağı Adi Çürük
C) Cazip Çekici İtici
D) İtimat Sadakat Ayrılık
E) Yavan Katıksız Temiz

  • Cevap: C

5) “Uykusunu koydu uyanıklığını koydu / Tokluğunu açlığını koydu” dizelerindeki altı çizili kelimeler arasındaki anlam ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Zıtlıklardan faydalanılmıştır. Mesela uykusuzluk / uyanıklık  ve tokluk / açlık zıt anlamlı kelimelerdir.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 109, 110, 111, 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!