Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44

Aşağıda Türkiye çölleşme risk haritası [Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) ve TÜ- BİTAK-BİLGEM] verilmiştir.

1 numaralı konumda çölleşme riskinin düşük olmasının nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap:Bol bol yağış almakta olup denizaşırı bir konumda olmasından dolayı.

2 numaralı konumda çölleşme riskinin yüksek olmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Ağaçların tahrip edilmesi
  • Toprak erozyonunun olması
  • Yer altı sularının bilinçsiz tüketilmesi

Çölleşme riski yüksek olan 3 numaralı konumda çölleşmenin önlenmesi için neler yapılmalıdır?

Cevap:

Sulama sistemleri kurulabilir.

*Aşırı otlatma faaliyetlerinden vazgeçilebilir.

*Yanlış tarım ilacı ve gübre kullanılmamalıdır.

*Ormanlık alanlar attırılabilir.

*Çevrenin korunması ve kirletilmemesi sağlanabilir.

*Toprağın kirletilmemesi sağlanabilir.

*Erozyonu önleyecek şekilde ağaçlandırmalar yapılabilir.

1. Ormansızlaşmanın küresel iklim değişimi üzerinde etkili olmasının nedenini açıklayınız?

  • Cevap: Çölleşme; kurak, yarı kurak, nemli alanlarda iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozunumu olarak tanımlanmıştır. Bunun yanında, ülkemizde çölleşme deyince; kum tepeleri akla gelir. Oysa çölleşme; toprağın verimliliğini kaybetmesi olarak bilinmelidir. 1992 Rio zirvesinde kabul edilen tanıma göre ise çölleşme; “iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dâhil olmak üzere muhtelif faktörlerin etkisi altında kurak, yarı kurak ve az yağış alan bölgelerdeki toprağın doğal özelliklerini yitirmesi veya kısaca toprağın aşınması” şeklindedir. Çölleşme için ülkemizde; çoraklaşma, arazi bozulumu, vb. ifadeler de kullanılmaktadır.

2. Ormansızlaşma ile çölleşme arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye’de çölleşmenin ana sebebi, toprak erozyonudur. Erozyon dışında, tabii kaynakların tahribi, meralarda aşırı ve düzensiz otlatma, dağınık yerleşim ve arazilerin, tarım tekniklerinin, sulama tekniklerinin yanlış kullanımı, yetersiz su kaynakları, aşırı gübre ve zirai mücadele ilacı kullanımı, kırsal fakirlik, tabii kaynakların kullanımı ile alakalı eksik eğitim, çölleşmenin diğer sebepleridir. Kuraklık, genellikle çölleşmeyi başlatır veya daha kötüleşmesine sebep olur. Ancak insanların dört faaliyeti, çölleşme açısından genellikle çok daha etkili olmaktadır; yanlış arazi ve tarım uygulamaları, toprağı tüketmekte; aşırı otlatma, toprağı erozyondan koruyan bitki tabakasını ortadan kaldırmakta; yanlış sulama, tarım arazilerin tuzlanmasına neden olmakta; ormanların tahrip edilmesi de çölleşmeye neden olmaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry