Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 373 Cevabı

“11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 373 Cevapları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tutku Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 373 Cevabı

a) Jeneratörlerin kullanım alanlarını ve kullanıldığı yapıları araştırınız.

  • Cevap:

Sanayide en çok kullanılan elamanlardan olan jeneratörler, makine sanayinde, inşaat sanayinde, otomobil sanayinde ve daha birçok sektörde kullanılmaktadır. Herhangi bir enerji türünü doğrudan veya dolaylı olarak elektrik enerjisine çeviren makinelere genel olarak jeneratör denir.

Elektronik veya mekanik olarak görev yapan bu makineler, mekanik enerjinin elektrik enerjisine çevirir. Bunun yanı sıra elektrik enerjisine çeviren bataryalar da ışık enerjisini elektriğe dönüştüren hücrelerden olan fotoelektrik hücreleri, ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirir.

Dinamo edilmiş olan elektromanyetik jeneratörde bobin veya manyetik alan içerisinde endüksiyon çizgilerini seçecek biçimde hareket ettirilir. Jeneratörler, birçok bileşik sistemi içerisinde barındırır. Elektrostatik jeneratörlerde en çok kullanılan jeneratörlerden birisidir.

b) Jeneratörlerde halkanın dönmesini sağlayan düzenekleri ve bir araba motorunun dinamoya nasıl dönüştürülebileceğini araştırınız.

  • Cevap:

c) Bisiklet tekerine bağlanan bir dinamoyu ya da laboratuvardaki dinamo modelini inceleyiniz. Bu dinamo üzerindeki parçaları belirtiniz.

  • Cevap:

ç) Rüzgâr santralleri, hidroelektrik santralleri vb. elektrik üretim merkezlerindeki üretim aşamalarını araştırınız.

  • Cevap:

Rüzgâr türbini nasıl çalışır?

Rüzgâr türbinlerini çalışma prensibi aslında oldukça basittir. Enerji üretiminin başlangıç noktası pervane kanatlarıdır. Belli bir hız skalasında bulunan hava türbinin bulunduğu bölgede hareket ederken türbin kanatları dönmeye başlar. Dev bir rüzgâr gülünü andıran bu kanatların dönmesiyle pervanelerin arkasındaki nacellenin içindeki mekanizma aktif hale gelir. Rüzgârın kinetik enerjisi burada mekanik enerjiye çevrilir ve jeneratöre aktarılır. Jeneratörde depolanan elektrik enerjisi daha sonra uygun voltajlı bir hale dönüştürülerek kullanıma hazır hale gelir.

Hidroelektrik Santral Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kamuoyunda “HES” kısaltması ile bilinen hidroelektrik santraller, hidroelektrik enerji üreten tesislerdir. Doğal ya da suni şekilde, belli bir yükseklik kazanmış olan su, kendisinden daha düşük seviyedeki türbinlere iletilmektedir. Alt seviyedeki türbin çarklarına, çok hızlı halde çarpan su, türbin milini döndürmektedir. Buna bağlı olarak, jeneratör çalışmaktadır ve elektrik enerjisi üretilmiş olmaktadır.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayıncılık Sayfa 373 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!