Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cumhuriyet Döneminde Mülakat Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları 9. Ünite Mülakat ve Röportaj Sayfa 258, 259, 260, 261, 262 Cumhuriyet Döneminde Mülakat Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cumhuriyet Döneminde Mülakat Cevapları

DERSE HAZIRLIK

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 258 Cevabı

1. Abdülhak Şinasi Hisar adlı metnin tür özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Bu metin bir mülakattan alınmıştır. Mülakatın şu özelliklerini taşıdığını görürüz. Mülakat yapılan kişinin hayat felsefesi, bilgisi, donanımı, zevkleri, korkuları, yaşamını etkileyen olaylar vb. yansıtılmalıdır. Kişinin hayat hikâyesi, önemli noktalarıyla belirtilmeli, uzmanlık alanı açıklanmalı, ne gibi çalışmalar yaptığına, eserlerine kısa da olsa değinilmelidir.

2. Metinden hareketle Abdülhak Şinasi Hisar’ın sanatçının işlevi hakkındaki düşüncesini belirleyiniz.

  • Cevap: Sanatçının bir şeyleri iletme görevi olduğunu savunur. Ona göre, Her büyük yazarın edebiyatı da bir message (tebliğ) gibidir. Ondan hiçbir unsuru ayırt edemezsiniz. Sanat, hayatın bütün manalarını taşır. Her şairin aydınlığı kainatın boşluğunda yıllarca seyahat ettikten sonra bize nihayet varan yıldızlar gibidir

3. Metinden hareketle Abdülhak Şinasi Hisar’ın edebiyat anlayışını tespit ediniz.

  • Cevap: Hisar, Yazarlar neyi duyuyorlarsa, istiyorlarsa, hatırlıyorlarsa, seviyorlarsa bunları daha kolay, daha güzel yazmaları ve bunları yazarken şiire kaçmaları tabiidir. Hatırladığımız insanları zamanla arınmış, iyileşmiş, güzelleşmiş ve artık bir nevi edebiyata ermiş görürüz. Yazı bir fikir ve sanat meselesidir. Yazıların bakkal hesapları tarzında olmaması tabiidir demektedir.

4. Metne göre Abdülhak Şinasi Hisar’ın romanda realizm hakkındaki görüşleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Edebiyat anlamını yalnız roman diye tahdit etmek ve romancı olmayan yazarı edebiyatçı saymamak ananesi çok hatalı olmuştur. Bu yüzden belki nice kıymetli yazılara tercihen ne kıymetsiz romanlar edebiyat eseri sayılmak istenmiştir ve isteniliyor. diyerek realist romanların azlığından yakınmaktadır.

5. Metinde Abdülhak Şinasi Hisar’ın milliyetçilikle ilgili düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Milliyetçilik  içinde yaşanılan medeniyetin tatlarını duymak, sevmek ve bunları korumak istemektir. Yoksa şovenizm, bir taassup demek değildir. görüşünü savunur.

6. Metinle ilgili olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Metnin dili bir ağırdır. Bunun dışında bence okura yararlı bilgiler ve farklı düşünceler sunmaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 259 Cevabı

Abdülhak Şinasi Hisar adlı metni Sami Paşazade Sezai Bey adlı metinle aşağıdaki tabloda verilen özellikler açısından karşılaştırınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 260 Cevabı

1. Toplumun bazı gerçekler ve sorunlar hakkında aydınlatılmasında yayın organlarının rolünü tartışınız.

  • Cevap: Bir örnekle açıklayacak olursak; Hava durumunu izliyorsunuz ve spiker o gün havanın çok güneşli olacağını bahardan kalma bir gün yaşayacağınızı söyledi siz de incecik bir gömlekle dışarı çıktınız ardından 20 dakika geçmeden sağanak yağış boşaldı. Toplumu yanlış yönlendiren bu program inandırıcılığını kaybedecektir. Bilgiyi edindiğimiz iki ana kaynak olan internet ve medya halkın aydınlanması için tarafsız ve doğruyu söyleyen olmalıdır.

2. Teknoloji alanındaki bazı yenilikler birtakım olumsuz sonuçlar doğurabilir mi? Tartışınız.

  • Cevap: Hayatlarımız modernleştikçe birbirimize ayıracak, sohbet edecek zaman bulamaz olduk.  Hatta öyle ki çocuklarımıza ayıracak zamanımız bile olmadığını düşünür hale geldik. Anne babalar doğru bir iş yapar gibi oyalansın diye çocuklarının eline tutuşturuverdiler telefonları ve tabletler.  Evet, çocuklar o ekranlara bakarken oyalandılar ama sonunda birer internet bağımlısı olup çıktılar.  Teknolojinin bu denli hızlı gelişmesi amacının dışına çıkmasını da kolaylaştırmış diyebiliriz. Teknolojinin insanın hayatını kolaylaştırılması planlanırken insanı tembelleştirildiği hatta düşünmekten ve sorgulamaktan aciz bıraktığını görmekteyiz. İnsanlar artık 2*2 ‘nin sonucunu bile düşünmekten bezgin bir halde cep telefonlarının hesap makinelerinden çözüm arar oldu. Teknolojinin artılarına bakarken eksilerini de objektif bir şekilde değerlendirmek hayatlarımızın kalitesi açısından oldukça önemlidir.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 258, 259, 260, 261, 262 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!