11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim dönemiyle beraber pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Akın SEVER, Dursun SAĞDIŞ, Hasan ÖZKAYA, Mehmet KÖSEOĞLU, Tayyibe ÇOLAK, Yasemin OKUR tarafından 251 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Akın SEVER tarafından yapılmış.
“11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı
Aşağıda Kök Türk Yazıtları’ndan bir bölüm yer almaktadır. Metni okuyarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
Ey Türk!..
O töre üzere amcam kağan oturdu. Amcam kağan oturarak Türk Milletini tekrar tanzim etti, besledi…Türk, Oğuz Beyleri, Milleti işitin; Üstte gök basmasa, altta yer delinmese, Türk Milleti ilini töreni kim bozabilecekti ?…Yukarıda Türk tanrısı, mukaddes yeri, suyu öyle tanzim etmiştir. Türk Milleti yok olmasın diye, millet olsun diye, babam İltiriş Kağanı, annem İlbilge Hatunu göğün tepesinden tutup yukarı kaldırmıştır. Babam kağan on yedi erle dışarı çıkmış, dışarı yürüyor diye ses işitip, şehirdeki dağa çıkmış, dağdaki inmiş. Toplanıp yetmiş er olmuş. Tanrı kuvvet verdiği için babam kağanın askeri kurt imiş, düşmanı koyun imiş.
Muharrem Ergin, Orhun Abideleri. s.16-25 (Düzenlenmiştir.)
1- “Töre” nin içerdiği anlama dair çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Töre’ kavramı çağlar içerisinde ek anlamlar kazanmış bir kavramdır. Eski Türklerde ‘töre’, devletin düzen ve işleyişi ile ilgili kurallara ek olarak, aile ve toplumun ilişkilerini de düzenlemektedir. Yani, töreyi yazılı olmayan hukuk kuralları; örf, adet ve toplumsal ahlak kuralları olarak düşünebiliriz.Günümüzde de töre geçerlidir. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğünde, törenin bir diğer anlamı toplum içindeki bireylerin uymak zorunda olduğu ahlaki davranış biçimleri ve ahlak kuralları olarak geçmektedir.
2- “Üstte gök basmasa, altta yer delinmese” cümlesi ile ifade edilmek istenen düşüncenin ne olabileceği hakkında fikir yürütünüz.
- Cevap: Ancak bu dünya yok olursa o zaman Türk milleti de dağılır yok olur.
3- Baba ile annenin de belirtilmiş olması, bize kadının toplumdaki yeri ile ilgili hangi ipuçlarını vermektedir? Tartışınız.
- Cevap: Kadın toplumuzda çok önemli bir yere sahiptir. O anne, sevgili, doğuran, besleyen, yeni nesilleri yetiştiren, aileyi oluşturan temel taşlardandır.
4- ”Şehirdeki dağa çıkmış” tabirinden İlteriş Kağan’nın şehirde oturduğuna hükmedilebilir mi? Tartışınız.
- Cevap: Evet hükmedilebilir.