11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim dönemiyle beraber pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Akın SEVER, Dursun SAĞDIŞ, Hasan ÖZKAYA, Mehmet KÖSEOĞLU, Tayyibe ÇOLAK, Yasemin OKUR tarafından 251 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Akın SEVER tarafından yapılmış.
“11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı
Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplandırınız.
Siyasetname’den
Memleketteki kadıların (hâkimlerin) durumlarının teker teker bilinmesi gerekir. Onların ancak âlim, zahit ve zalim olmayanlarına vazife verilme – li, her birine devlet bütçesinden gündelik veya aylık verilerek bu görevliler yerlerine gönderilmelidir. Müslümanların malları ve canları üzerinde söz sahibi olduklarından rüşvet almamaları çok mühim ve naziktir. Çünkü cehaletle, kasten ve huyları gereği bir hüküm verip onu tescil ettikleri zaman diğer hâkimlerin o hükmü imzalayarak padişaha bildirmeleri, onun da böyle hüküm veren kadıları azlederek cezalandırması gerekmektedir. Emirler ve kadıların adaletle hüküm vermeleri ve adliye saraylarının işlerine dikkat etmeleri gereklidir.
Nizamülmülk, Siyasetname, s. 57.
1. Türk-İslam devletlerinde adli teşkilatla ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Türk-İslam Devletlerinde hukuk, Şeri ve Örfi olmak üzere ikiye ayrılırdı. Şeri hukuk ile ilgili davalara ”kadı” bakardı. Örfi hukuk ile ilgili davalara bakan yüksek bir mahkeme vardı. Ordu içindeki anlaşmazlıklara ”kadıasker”(kazasker) bakardı.
2. İlk Türk devletlerinin hangi hukuki özellikleri Türk-İslam devletlerinde devam etmektedir?
- Cevap: Adalet,devletin temelinde yer alır.- Kanun gücü her şeyin ve herkesin üstünde yer almaktadır.
– Doğru kanunlar çıkarmak ve bu kanunları adaletli bir şekilde uygulamak.
– Hakim tarafından verilecek karar adil olmalı ve yasalara uygun olmalıdır.
– Kanun önünde herkes eşit tutulmalıdır.
– Haksızlığı ve eşitsizliği kim yaparsa yapsın cezası verilmelidir.