Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Osmanlı Devletinde Endüstriyel Üretime Geçiş Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Osmanlı Devletinde Endüstriyel Üretime Geçiş Cevapları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Sermaye ve Emek  Sayfa 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189  Osmanlı Devletinde Endüstriyel Üretime Geçiş Etkinlik Soruları ve Cevapları

Osmanlı Devletinde Endüstriyel Üretime Geçiş

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 183 Cevabı

1840-1860 arası dönemde Osmanlı Devleti’nde açılan fabrikaları ve imalathaneleri araştırıp ulaştığınız sonuçları sınıf panosuna asınız.

  • Cevap: Bu etkinliği internetteki fotoğrafları bularak kendiniz yapmalısınız.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 184 Cevabı

Osmanlı Devleti’nin sanayileşmesinin gecikmesinde ekonomik sebepler mi yoksa teknolojik sebepler mi daha etkilidir? Neden?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin sanayileşmesinin gecikmesinde hem ekonomik hem de teknolojik gelişmeler etkili olmuştur. XVIII. yüzyıl ile birlikte Avrupa’da meydana gelen teknik ve ekonomik gelişmeler sonucunda yeni bir düzen ortaya çıktı. Bir sonraki yüzyılda, başta İngiltere olmak üzere seri üretime geçen Avrupa devletleri diğer ülke pazarlarını denetim altına aldı. Avrupa’nın ekonomik anlayışı, imalat yoluyla üretip üretilen malları serbest ticaret politikaları ve araçları ile dünyaya satmaktan ibaretti.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı

Osmanlı endüstrisini güçlendirmeye yönelik tedbirlerden biri olan sergilerin Osmanlı ekonomisine katkısı var mıdır?

  • Cevap: Yurt içinde ve yurt dışında Osmanlı Devleti’nin tarım ve sanayi ürünlerinin tanıtımı amacıyla ulusal ve uluslararası sergiler düzenlenmesi Osmanlı Devleti’nin bu sanayi ürünlerini tanıtmasına vesile olmuş ve ekonomiyi az da olsa canlandırmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı

Osmanlı Devleti’nin inşa ettiği demir yollarını araştırarak ulaştığınız sonuçları sınıf panosunda paylaşınız.

  • Cevap:OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE DEMİRYOLLARI

    Gelişen ve değişen ulaşım araçlarıyla beraber Avrupa ve Amerika’da demiryolu ulaşımının yükselen model olması Osmanlı Devleti için de ekonomik, siyasi ve askeri yönden çok büyük bir önem taşıyordu.

    Bu amaçla, Osmanlı Devleti topraklarında demiryolu ilk olarak Sultan Abdülmecit zamanında, 1856’da İzmir-Aydın arasında 130 kilometre olarak inşa edildi.  Yapımı 10 yıl süren bu hat 1866 yılında Sultan Abdülaziz zamanında tamamlandı.

    1871 tarihinde saraydan çıkarılan bir irade ile Haydarpaşa-İzmit hattının devlet eliyle yapımına başlandı. 91 kilometrelik hat 1873 yılında bitirildi. Ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle Anadolu demiryolları ile Bağdat ve Cenup demiryollarının yapımları Alman sermayesi ile gerçekleştirildi.

    9 ANA HAT İNŞAA EDİLDİ

    Bir İngiliz şirketi de İzmir-Turgutlu -Afyon hattı ile Manisa-Bandırma hattının 98 kilometrelik kısmını 1865 yılında tamamladı. 1896 yılında yapım imtiyazı Baron Hirsch’e verilen 2 bin kilometrelik Şark Demiryolları’nın milli sınırlar içerisinde kalan 336 kilometrelik İstanbul-Edirne ve Kırklareli-Alpulu kesimi 1888’de bitirildi.

    Osmanlı Devleti (1856-1922) döneminde inşa edilen başlıca 9 demiryolu hattı vardır.  Bunlar şöyle:

    – Rumeli Demiryolları (2383 km)

    – Anadolu Demiryolları (2424 km)

    – İzmir -Kasaba (695 km)

    – İzmir -Aydın (610 km)

    – Şam-Hama (498 km)

    – Yafa-Kudüs (86 km)

    – Bursa-Mudanya (42 km)

    – Ankara-Yahşihan (80 km)

    – Toplam 8.619 km

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı

Sanayi hamlelerinin başarıya ulaşamama sebeplerini sınıf ortamında tartışınız.

  • Cevap:

Rusya ve Avusturya ile yapılan uzun süreli savaşların getirdiği mali sıkıntılar
• III. Selim ve II. Mahmut dönemlerinde başlatılan ıslahatlara ulemanın ve Yeniçeri Ocağının karşı çıkması
• Devlet sınırları içerisinde meydana gelen isyanlar (Balkanlar, Anadolu ve Mısır isyanları)
• Şark Meselesi kapsamında Avrupalı devletlerinin Osmanlı Devleti’ni parçalama teşebbüsleri
Siyasi ve askerî birçok sıkıntıyla uğraşan Osmanlı Devleti, Avrupa’da ortaya çıkan Sanayi İnkılabı ile yeterince ilgilenememesi sanayi hamlelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı

1838 Balta Limanı Ticaret Antlaşması’yla birlikte değişen ithalat ve ihracattaki gümrük vergilerinin Osmanlı ekonomisine olan etkileri nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı ekonomisi zirai ürünler ihraç eden, buna karşılık mamul mallar ve belirli gıda maddeleri ithal eden bir ekonomi durumuna geldi. Balta Limanı Ticaret Antlaşması öncesinde ihracattan ve ithalattan %3 oranında gümrük vergisi alınmaktaydı. Antlaşmayla birlikte ihracattan %12, ithalattan ise %5 gümrük vergisi alınmaya başlandı. Bu durum Osmanlı ekonomisinin çökmesinin sebeplerinden bir tanesidir.

Sömürgecilik tarihi ile ilgili bir araştırma yaparak elde ettiğiniz verileri sınıf ortamında paylaşınız.

  • Cevap: Sömürgecilikkolonicilikkolonyalizm ya da müstemlekecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesidir.Sömürgeciler genellikle sömürdükleri bölgelerin kaynaklarına, iş gücüne, pazarlarına el koyar ve aynı zamanda sömürgeleri altındaki halkın sosyo-kültürel, dinî değerlerine baskı uygularlar. Sömürgecilik ile emperyalizm kimi zaman birbirleri yerine kullanılan terimler olmakla birlikte emperyalizm, şekli olduğu kadar şekli olmayan alanlarda da kontrolün hakim gücün elinde bulunduğunu durumlarda kullanılmaktadır. Sömürgecilik terimi aynı zamanda bu sistemi meşrulaştırmak veya yaymak için kullanılan bir dizi inanca da işaret etmektedir, zira Sömürgeciler kendilerinin sömürdükleri insanlardan daha üstün olduklarına inanırlar. Sömürdükleri insanları gelişmemiş toplumlardan seçerler. Dünya bu sömürgecileri, gelişmemiş toplumları refaha kavuşturmak ve gelişmelerinde katkıda bulunmak amacıyla baskı altında tuttukları şeklinde algılar veya algınlanması sağlanır. Bir bakıma iyimserlik havası estirilir. Sözde bilimsel teorilerle de desteklenmeye çalışılan bu tip inançlar daha çok 19. yüzyılda Avrupa’da yayılmış ve Avrupalıların tüm dünyada sömürgeci güç olarak yayılmasının da sözde meşru dayanağı olmuştur. Avrupa sömürgeciliği kabaca iki büyük dalgaya ayrılabilir. İlki keşiflerle başlamış ikincisi de 19.yüzyılın ikinci yarısında başlayan dönemidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı

Sanayi İnkılabı ile birlikte emperyalist güçlerin ekonomik faaliyetlerinde ne gibi değişiklikler meydana gelmiştir?

  • Cevap: Sanayi İnkılabı ile birlikte emperyalist güçlerin ekonomik faaliyetlerinde kapitalizm etkili olmuştur. Osmanlı Devleti’nin de dâhil olduğu bu ekonomiler zamanla tarım ürünleri ihraç edip mamul mallar ithal eden açık pazarlar ve ucuz ham madde tedarikçileri durumuna gelmiştir.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry