“11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 98 Cevabı
Selman-ı Farisî, hak dini bulmak için yollara düşen ve sonunda Hz. Peygamber’e kavuşup Müslüman olan bir sahabiydi. Medine’ye köle olarak gelen Selman, yıllar sonra memleketine Müslüman bir ordunun komutanı olarak dönmüştü. Selman’ın komutanı olduğu ordu, İran kalelerinden birini kuşatmıştı. Selman-ı Farisî, karşı tarafa saldırmakta acele etmiyor, Hz. Peygamber’in uygulamalarından öğrendiği gibi onlar ile anlaşmaya varmak için bekliyordu. Emrindeki askerler ise sabırsızdı. Selman, “Bırakın da tıpkı Resulullah’ın (s.a.v.) yaptığı gibi ben de onları öncelikle İslam’a davet edeyim.” diyordu.
Selman-ı Farisî, daha sonra kuşatmış oldukları kalenin içindeki İranlıların yanına giderek onlara şöyle hitap etmişti: “Ben de sizin gibi İranlıyım. Eğer Müslüman olursanız bizimle aynı haklara sahip olur ve aynı sorumlulukları yüklenirsiniz. Fakat bunu kabul etmezseniz sizi dininizden dönmek için zorlamayız, bunun karşılığında hâkimiyetimizi kabul ederek boyun eğmiş olursunuz ve bize, sağladığımız güvenlik karşılığı cizye verirsiniz. Eğer bu tekliflerimizi kabul etmez iseniz sizinle savaşırız!” Selman muhasara altındakileri üç gün bu şekilde İslam’a davet etmiş, üçüncü günün sonunda ise askerlerine taarruz emrini vermişti. Yapılan savaş sonucunda Müslümanlar galip gelmiş ve kale fethedilmişti. (Tirmizî, Siyer, 1.)
18, 19 ve 20. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
18. Selman’ın (r.a.) İranlı bir köle iken komutan olarak doğduğu topraklara gitmesi Hz. Peygamber’in yönetim ilkelerinden hangileri ile açıklanabilir?
- Cevap: İnsanlar hangi mevkilerde olursa olsun doğduğu toprakları ve halkını unutmamalıdır.
19. Peygamber Efendimizin savaş öncesinde komutanlarına İslam’a davet hususunda verdiği talimatlar neler olabilir?
- Cevap: Onlara saygı duyma ve yaşamlarına saygı duyma
20. Selman’ın (r.a.) muhasarayı uzun tutarak savaşmakta acele etmemesinin esas amacı olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?
A) İslam savaş hukukuna uymak
B) Ordusunu savaşa hazırlamak
C) Düşmanın gücünü zayıflatmak
D) Savaşmaya isteksizlik
E) Destek güç beklemek
- Cevap: A
“11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 98” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.