“11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı
11. Mekke müşriklerinin Hz. Peygamber’i himaye ettiği için Haşimoğluları ve Müslümanlara uyguladıkları yaptırım nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Mekkeli Müşrikler, Hz. Peygamber’i himaye ettiği için Haşimoğluları ve Müslümanlara “boykot” uygulamışlardır. “Boykot” sözlük anlamları şu şekildedir; 1. Bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma. 2. Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.
12. Hz. Peygamber’in Medine’de, tebliğine yönelik yaptığı çalışmaları kısaca yazınız.
- Cevap:
Sorumuzu şu şekilde cevaplandırabiliriz.-Hz. Peygamber İslam’ı tebliğ için çok çalışmış, zorluklara katlanmıştır. Hz. Peygamber Medine’de tebliğ için çalışmalar yapmıştır.
Hz. Peygamber Medine’de tebliğ yapacağı, kişilerle birlikte namaz kılıp ibadet edeceği, İslam üzerine sohbet edeceği bir mescid yaptırdı. Bu mescidde aynı zamanda eğitim ve öğretim verilecekti. Peygamberimizin İslam’ı tebliğ için yaptırdığı bu mescidin ismi MESCİD-İ NEBEVİ’dir.
Hz. Peygamber Mescid-i Nebevi’de kişilere İslam’ı tebliğ ediyor ve Kuran surelerini öğretiyor, açıklıyordu. Tebliği kabul için gelen Arap kabilelerinden insanları mescidin bahçesinde ağırlıyor, onları karşılıyordu.
Medine’de olan insanlar arasındaki karışıklıkları düzenlemiş ve barış sağlamıştır. Müslümanların Müslümanlara karşı düşmanlık beslemesini istemiyor, bu nedenle bu sorunlara çözüm buluyordu. Mekkeli kişilerin Medineli kişilerle arkadaş, kardeş olmasını istiyordu. Kişiler arasında paylaşmayı, kardeşliği ve yardımlaşmayı sağladı.
Hz. Peygamber Medine’de İslam’ı tebliğ süresinde şöyle buyurmuştur ; “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de mümin olamazsınız.
13. Hz. Peygamber’in namaz kıldırırken cemaatin durumunu dikkate alması, tebliğinde kullandığı hangi temel ilkeyle açıklanır?
- Cevap: Peygamber Efendimizin bir hadisinden bahsederek bu durumu açıklayabiliriz. “İnsanlar! İçinizde nefret ettiren kimseler var! Kim imamlık yaparsa, namazı kısa kıldırsın; zira arkasındaki cemaatin içinde yaşlısı var, çocuğu var, iş güç sahibi olanı var.” Peygamber Efendimiz, insanları dine davet etmek ile görevliydi. İnsanlara dini anlatmak ve insanları dinden, yaratıcılarına ibadet etme isteğinden soğutmak istemiyordu. Her şeyin bir yeri ve zamanı vardı. İbadet edilmesi gereken zamanda ibadet edilmeli ve çalışmak gerektiği zamanda da çalışılmalıydı. Bu sebeple Peygamber Efendimiz, namazı çok uzun kıldırmamayı tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimiz, görevi olması sebebi ile insanlara dini sevdirmek ister. Bu görevi ona Allah (c.c.) verdiği için bir ilke gibi davranır.
14. Hz. Peygamber’in tedricilik ilkesine uygun davranışlarını örneklerle açıklayınız.
- Cevap:
Tediricilik kavramının terim anlamı; dinî hükümlerin kademeli olarak gelmesine denir. Hz. Peygamber’in tedricilik ilkesine uygun davranışlarını örneklerle açıklayınız: “Hurma ağaçlarının meyvesinden ve üzümlerden de içki ve güzel bir rızk edinirsiniz. İşte bunda da, aklını kullanacak bir kavim için hiç şüphesiz bir ibret vardır.” (Nahl sûresi, 16/67. ayet)
“Daha önce kabir ziyaretini size yasaklamıştım; artık kabirleri/mezarları ziyaret edebilirsiniz. Daha önce kurbanların etlerini üç günden fazla elinizde tutmanızı size yasaklamıştım; artık uygun gördüğünüz kadarını elinizde tutabilirsiniz. Daha önce tulumdan başka herhangi bir kaptan şerbet içmenizi yasaklamıştım; artık bütün kaplardan içebilirsiniz, fakat sarhoş edici olanından içmeyin.” (Müslim 3/65, 6/82, Ebu Davud 2/72, 131, Beyhaki 4/77, Nesei 1/285, 286, 2/329, 330, Ahmed 5/350, 355, 356, 361)
‘‘Selam sizlere ey mü’min topluluklar yurdunun sakinleri! Bizler ve siz yarın vaat olunduklarınız da belli bir zamana kadar ertelenmişizdir. Şüphesiz ki, bizler de inşallah size kavuşacağız. Allah’ım Baki’de bulunanlara mağfiret et’ derdi.” (Müslim 3/63, Nesei 1/287, İbnu’s-Sünni 585, Beyhaki 4/79, Ahmed 6/180)
15. Hz. Peygamber’in tebliğinde kullandığı maddi vasıtalar nelerdir?
- Cevap: Hz. Peygamber, davet mektuplarını kişileri İslam dinine davet etmek için yazmıştır. Hz. Muhammed, davet mektuplarından birini de Bizans İmparatoru Herakleios (Herakliyus) ‘ a yazmış ve göndermiştir.
Peygamberimizin Herakliyus’a yazdığı mektupta şunlar yazar; “Rahman, Rahim olan Allah’ın adıyla. Allah’ın kulu ve resulü Muhammed’den Rumlar’ın büyüğü Herakliyus’a. Selam doğru yola girene olsun. Seni İslam’a çağırıyorum.
Herakliyus peygamberin elçisini kabul etmiş ve onu hediyeler ile geri göndermiştir. Dönemin büyük imparatorlarına da davet mektupları gönderilmiştir. Davet mektupları davetçiler yani elçiler aracılığı ile gönderildi. Hz. Muhammed İslam’a davet mektuplarını Arabistan’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan büyük kabile başkanlarına, reislerine de göndermiştir. Peygamberimiz herkesi kibar ve nazikçe İslam’a davet etmiştir. İslam hoşgörü dinidir.
“11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 40” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.