“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Kök-e Yayıncılık ” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Kök-e Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 191 Cevabı
Yapışık ikizlik nedir? Nasıl oluşur ve nasıl tedavi edilir? Araştırınız.
- Cevap: Yapışık İkizler Nasıl Oluşur? – İkiz bebeklerin vücutlarının ve iç organlarının bir kısmının ortak olarak gelişmesine yapışık ikiz (Siyam ikizi) denir. Bu sıra dışı durum çok nadir olarak görülür, dünyada yaklaşık olarak her 150000 doğumdan birinde ortaya çıkar.
Yapışık ikizlik nasıl oluşur?
Yapışık ikizler anne karnındaki gelişimlerine tek yumurta ikizi olarak başlar, tek yumurta ikizleri gibi aynı su kesesi ve plasentayı paylaşırlar. Yapışık ikizlerin yaklaşık olarak yarısı anne karnında yaşamını kaybeder, doğumdan sonra ise yaklaşık olarak %75’i bir günden fazla yaşayamaz. Sonuçta anne karnında ultrasonile tanı konmuş yapışık ikizlerin doğumdan sonra sadece %5 kadarının uzun süre yaşama şansı olur. Yapışık ikizler gerçekte tek yumurta ikizi olduğundan, cinsiyetleri ve dış görünüşleri aynıdır. Yaşamaya devam edebilen yapışık ikizlerin %70 kadarının cinsiyeti kız olarak görülür.
Yapışık ikizlik nasıl tedavi edilir?
Yapışık ikizlerin ameliyat ile ayrılmaları ilk anda gerekli ve önemli görülebilir ama bu tip bir ameliyatın başarı şansı oldukça düşüktür. Bebekler doğduğunda ilgili doktorlar ultrason, MR ve diğer tanı yöntemleriyle vücuttaki ve iç organlardaki yapıyı anlamaya çalışır. Bu bilgilere göre yapışık ikizlerin ayrılması her iki bebek için de yaşamla bağdaşıyor gibi görülürse ameliyat gerçekleştirilir. Sonuçta çoğu yapışık ikiz için yaşamlarını olduğu gibi devam ettirmeleri en uygun seçenek olacaktır.
Tek yumurta ikizleri genetik olarak birbirinin tamamen aynısı olmalarına rağmen parmak izleri aynı olmaz. Bunun sebebi nedir? Araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Her ne kadar tek yumurta ikizleri aynı DNA’ya sahip olsalar da hücre-hücre aynı değildir, dış görünüşünüzü genleriniz belirlemez. Parmak izleri fetüs ana rahminde gelişirken hormon seviyesindeki dalgalanmalar gibi nedenlerden dolayı yarı rastlantısal biçimde belirlenir. Benzer biçimde deri üzerindeki çiller ve benler de rastgele oluşan mutasyonlardır ve tek yumurta ikizleri arasında farklılık gösterir.
Kardeş bağı, genellikle yaşamımızdaki en uzun süreli ilişki olup sevgi, saygı, güven duygularının paylaşımı için uygun bir ortam sağlar. Bazı araştırmacılar kardeşlerin doğum sırasının bireylerin kişilik özellikleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ileri sürmektedirler. Bu konudaki çalışmaları araştırınız. Kardeşlerinizin ve sizin karakterleriniz doğum sırasıyla ilgili bu araştırma sonuçlarını destekliyor mu? Konuyla ilgili düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Ailedeki doğum sırası, çocukların kişiliklerini de etkiliyor. Araştırmacılar ilk çocuk, ortanca, son çocuk ve tek çocukların kişilik özellikleriyle ilgili veriler elde etti. Psikolojide ‘kardeş kuramı’nı ortaya atan ünlü psikolog Alfred Adler’e göre ailede kaçıncı çocuk olarak doğduğunuz karakterinizi belirlemede önemli rol oynuyor. Yazdıklarımı ilk olarak kendi üzerimde denedim ve ailenin ilk çocuğu hatta sülalenin ilk torunu olarak ‘ilk çocuk’lara ait tüm özelliklerin beni işaret ettiğini fark ettim. Siz ne dersiniz, bu özellikleri kendinizde veya kardeşlerinizde de görüyor musunuz?
İLK ÇOCUKLARIN KARAKTERİ
➜ Mükemmeliyetçi
➜ Başarıyı seven
➜ Lider
➜ Sert, emir vermeyi seven
➜ Sorumluluk sahibi
➜ Motivasyonu yüksek
➜ Merhametli
➜ Kontrolcü
➜ Tedbirli
➜ Güvenilir
ORTANCA ÇOCUKLARIN KARAKTERİ
➜ Kolay adapte olur
➜ Bağımsızlığına düşkün
➜ Uzlaşmacı
➜ İnsanları memnun etmeyi sever
➜ Sosyal
➜ Barışçıl
EN KÜÇÜK ÇOCUĞUN KARAKTERİ
➜ Sosyal
➜ Etkileyici
➜ Dışarıya dönük
➜ Sade
➜ Eğlenceli
➜ Manipülatif
➜ İlgi çekmekte başarılı
➜ Ben merkezci
TEK ÇOCUKLARIN KARAKTERİ
➜ Kendilerine çok güvenirler
➜ Titiz
➜ Sorumluluk sahibi
➜ Mükemmeliyetçi
➜ İlgi odağı
➜ Onaylanma ihtiyacı duyarlar
➜ Hassas
➜ Olgun
➜ Lider
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Kök-e Yayınları Sayfa 191” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.