Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları

11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları E Kare Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110

1. Kışın yollara tuz serpilmesinin ve otomobillerin radyatörlerine antifriz konulmasının nedenini araştırınız.

  • Cevap:

Kışın çok kar yağışı alan bir bölgede, karayolları görevlileri yollardaki buzlanmayı gidermek için tuz kullanırlar. Buzlanmış yollara tuz döküldüğü zaman, tuz önce buz ile çözümlenir. Böylece buzlu su tabakası oluşturur ve bu çözeltinin donma noktası düşük olur. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile donmadan kalabilir.

Bir maddeye, donma noktası daha düşük olan başka bir madde eklersek, karışımın donma noktası ilk maddeninkinden küçük, ikinci maddeninkinden yüksek olur. Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olması gereken sıcaklıkta erimeye başlar. Eğer donmamışsa da, normalde donması gereken sıcaklıkta donmaz.

Antifriz, bir alkol çeşididir ve alkol renksizdir. Temel olarak motorun ve motor bağlantılarının donmasını ya da kaynamasını engelleyen sıvıdır.

2. Gazlı içeceklerin kapağı açıldığında sıvının yüzeyine doğru hızla kabarcıkların çıktığı görülür. Bu durumun nedenini açıklayınız.

  • Cevap:

Gazoz, soda, coca cola gibi içecekler belirli bir sıvı içinde CO2 gazının çözünmesi ile elde edilir. Çözünme olayı; çözünen taneciklerin birbirleri arasındaki etkileşimlerin kırılması ve çözücü-çözünen arasında yeni etkileşimlerin kurulması ile gerçekleşir. Çözünen taneciklerin birbirleri arasındaki etkileşimlerin kırılması endotermik, çözücü-çözünen arasında yeni etkileşimlerin kurulması ise genellikle ekzotermik bir olaydır. CO2 gazını oluşturan tanecikler arasında etkileşimler CO2 in sıvı ve katı hallerine kıyasla daha zayıf olduğundan çözünme sırasında CO2 taneciklerinin birbirleri arasındaki etkileşimlerin kırılması için çok fazla bir enerji vermeye gerek yoktur. Bundan dolayı gaz-sıvı çözeltilerinin hazırlanması genellikle, çözücü-çözünen arasında yeni etkileşimlerin kurulmasının genellikle ekzotermik bir olay olmasından dolayı, ekzotermik bir tepkimedir. Gazlı içecekler içinde çözünmüş halde bulunan CO2(g) düşük sıcaklıklarda ve yüksek basınçlarda sıvı içinde çözünür. Gazozlu içeceklerin kapağının açıldığında gazın ortamdan ayrılmasının sebebi sıvının üzerine erkti eden yüksek basıncın ortadan kalkması ve oda sıcaklığının CO2 in çözündüğü sıcaklıktan daha yüksek olmasıdır. Yani gazların sıvılarda çözünürlüğü basınç azaldıkça ve sıcaklık arttıkça azaldığından CO2(g) gazlı içecekten ayrılır. Bu sebeple bu tür içeceklerin üzerinde “soğuk içiniz” yazar.

11. Sınıf Kimya E Kare Eğitim Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!