Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36

Meletos: Sokrates, seni böyle vakitsiz bir sona sürükleyen bir ömürden utanç duymuyor musun?
Sokrates: Dostum, yanılıyorsun. Değeri olan bir kimse, yaşayacak mıyım yoksa ölecek miyim diye düşünmemelidir. Bir iş görürken yalnız doğru mu eğri mi hareket ettiğini, cesaretli bir adam gibi mi yoksa tabansızca mı hareket ettiğini düşünmelidir.
Platon, Sokrates’in Savunması Sokrates’in yukarıdaki düşüncesine göre erdemli yaşamak için nasıl hareket edilmelidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Sokrates son derece ahlak ve erdem anlayışına sahip bir düşünürdür. Sokrates’in düşüncesine göre erdemli yaşamak için, kişi öncelikle dürüst olmalıdır. Çünkü Sokrates’e göre kişinin kendisine ve çevresine karşı dürüst olması, atılması gereken ilk adımdır. Sokrates’in bu kuralı daha sonra “dobralık” olarak değerlendirilmiştir.

9. İnsanın görme algısının fiziksel olarak bir sınırı vardır. Protagoras’a göre insan, duyuları aracılığıyla bilgi oluşturur. Duyular her insanda farklı yoğunlukta gerçekleştiğinden duyunun bilgisi göreceli ve değişir özelliktedir.
Protagoras’m her şeyin ölçüsünün insan olduğu fikrine varmasında insanın duyularının değişebilir olmasının etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Sofistler, mutlak bilginin olmadığını, duyularımızın bizi yanılttığını söyler ve şu tezi öne sürerler; Suya düz bir çubuk soktuğumuzda çubuk düz olmasına rağmen yukarıdan bakıldığında kırılmış gibi görünür.

10. Ö. Faruk Erdem’in “Mitolojik Dönem ve Sonrasında Türklerin Felsefi Anlayışı” adlı makalesine göre Türk hikmetinin en eski örneklerine İslamiyet öncesi dönemde, destanlarda ve eski Türk savlarında rastlanır. Eski Türklerde yöneticinin en önemli özelliklerinden biri bilge olmaktır. Bu yüzden kağan ve vezir gibi yöneticilerde bilge olma özelliği aranır. Yöneticinin diğer erdemleri çalışkanlık, vatan sevgisi, cesaret, kahramanlık, gurur ve iyi huy olarak sıralanır. Eski Türk metinlerinde Platon ve Aristo gibi Antik Yunan filozofları arasında geçen bilge yönetici tartışmaları da görülür.
Metne göre eski Türk metinlerinde geçen hikmet görüşleriyle Antik Yunan filozoflarının felsefi görüşleri arasında benzerlik var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Elbette benzerlik vardır. Çünkü Türklerde kağan ve vezir gibi yöneticilerde bilge olma özelliği aranırken Platon’a göre de yöneticinin erdemleri çalışkanlık, vatan sevgisi, cesaret, kahramanlık, gurur ve iyi huy olarak sıralanır.

11. Sofislerin bügi görüşünün temel özelliği nedir?

  • Cevap: Bügi anlayışı genellikle güzel konuşma yani hitabet ve politik yaşamda başarılı olmak üzerinedir. Çünkü o dönemde eski Yunanistan’ın toplum yaşamında demokrasi fikri ağırlık kazanmaya başlamış ve bu nedenle de güzel konuşma ve toplulukları etkileyip inandırma önem kazanmıştır.

12. Sokratik yöntemin aşamaları nelerdir?

  • Cevap: Tümevarımsal Akıl Yürütme ve Sokratik Metot
    Aristoteles’e göre, Sokrates’in felsefe kariyerine bakıldığında, sağladığı en büyük katkılar tanımlarla ilgili araştırmaları ve tümevarımsal akıl yürütmedir. Sokrates’e göre, felsefi kavramların tanımlanması, gerekli nesnel temeli oluşturur. Çünkü etik bir kavramın tanımı olmadan, etik yargılarda bulunulacak bir da-yanak da yoktur.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
clap
2
angry
1
sad
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused